Findeks, kartınızı çalan dijital korsanları kovalıyor

Üye sayısını 470 bine çıkaran Findeks, sanal alemde yaşanabilecek kredi ve kart kazalarına karşı tüketicileri uyarıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

BORSA / FİNANS SERVİSİ -  Geçtiğimiz ay kredi notu, Risk Raporu ve Çek Raporu gibi ürünlerini Findeks markası altında toplayan Kredi Kayıt Bürosu (KKB), Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın oynadığı Findeks reklamlarının da katkısıyla 470 bin üyeye ulaştı. KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, hedefl erinin 2014 sonunda 1 milyon, birkaç yıl içinde de 10 milyon üyeye ulaşmak olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde 30 milyon banka müşterisinin kredi sicilini elinde tutan Kredi Kayıt Bürosu (KKB) bir yandan da dijital bankacılıkta artan risklere karşı harekete geçti. KKB dijital kanallarda kredi kartı veya kimlik bilgilerinizin çalınması durumunda SMS veya e-mail kanalıyla banka müşterilerini uyaracak.

1-1900 puan arasında

Bireysel kredilerin takip ve kontrolünü sağlamak amacıyla 1995 yılında 11 bankanın ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu, “Kredileri düzenli ödüyor musunuz? Ne kadar geciktiriyorsunuz? Krediniz idari, kanuni takibe girmiş mi?” sorularına yanıt veriyor. Kısacası kredi itibarınız bu bilgiler ışığında KKB’da 1 ile 1900 puan arasında değişen kredi notuna dönüşüyor. Bankalar da bu kredi notuna göre size kesenin ağzını açıyor. Aynı şey sadece bireyler değil işletmeler için de geçerli. 

Ancak Kasım Akdeniz bireyler ve reel sektör tarafında kredi notu algısının yeterince gelişmediğini belirtirken, geçtiğimiz ay başlattıkları Findeks platformu ile biraz da bu konuda toplumda farkındalığı artırmayı planlıyor. Findeks reklamları ile aslına bakarsanız şimdiden herkesin dikkatini çekmeyi başarmışlar. Bunun rakamlara da yansıdığını belirten Akdeniz, “470 bine ulaşan üye hedefimizi yıl sonunda 1 milyona, birkaç yıl sonra da 10 milyonu çıkaracağımızı öngörüyoruz. 23 Eylül’de yaptığımız lansman öncesi dönemde günde 4 bin civarında rapor üretirken şu anda 20 binin üzerinde üretiyoruz” dedi. 

Adıma başvuru olursa uyar! 

Findeks adlı yeni platformun içerisinde kredi riskine ilişkin raporların yanı sıra tüketicilere yönelik paketler de bulunuyor. Bu paketlerin detayları hakkında bilgi veren Kasım Akdeniz, “İzleme ve Uyarı hizmeti veren paketlerimiz var. İzlemede diyelim birçok bankadan kredi kullanıyorsunuz. Bu sisteme girdiğiniz zaman hangi bankada ne kadar kredi borcunuz var? Limiti ne kadar, gecikmeniz var mı? Bunları takip edebiliyorsunuz. Uyarı hizmeti alarak sistemin sizi belirlediğiniz konularda e-mail ile uyarmasının sağlayabiliyorsunuz. Örneğin sisteme ‘borcum 10 Bin TL’yi aşarsa beni uyar’, ‘ödenmeyen bir kredim olur ise beni uyar’, “kredi notun 1400’ün altına düşerse beni uyar”, “adıma bir kredi başvurusu yapılırsa beni uyar” gibi çok farklı tanımlamalar yapıp bu konularda uyarı hizmeti alabiliyorsunuz” dedi. Akdeniz’e göre bu finansal okuryazarlık açısından, kişilerin finansal disiplinlerini sağlamaları açısından da son derece önemli. 

Findeks’te sunulan önemli hizmetlerden birisi de Takipçi. Sosyal medyadaki hesaplarınızın veya kredi kartı, kimlik bilgilerinizin çalınması durumunda sizi uyarıyor. Akdeniz, “Sistem internet korsanlarının kullandığı alanlar dahil tüm sistemi tarayarak b sistem tarafından takip edilmesini istediğiniz bilgileri takip ediyor. Eğer çalındıysa ve korsanlar tarafından paylaşıma açıldıysa ya da el değiştirdiyse anında buluyor. Size uyarı gönderiyor. SMS ve e-mail kanalıyla bilgilendirme yapılıyor. Siz de hemen gidip kartlarınızı kapattırıyorsunuz. Maalesef dijital ortamda kullanım arttıkça riskler de artıyor. Hizmeti kullanan kişilere ”Senin TC kimlik numaran bir yerlerde satıldı. El değiştirdi” şeklinde uyarı yapılıyor. Bu hizmetten yararlanabilmek için öncelikle kişinin kendi kişisel bilgilerini sisteme girmesi gerekiyor” dedi. 

Peki bu hizmetlerden yararlanmak için ne yapmak gerekiyor? Önce Findeks.com’a girip üye olunması gerektiğini belirten Akdeniz, “Üyelikten sonra isterseniz 4 tane yeni ürünümüz var: İzleme, Uyarı, Not Danışmanlığı ve Takipçi. Hepsini almak isterseniz Premium diye bir paketimiz var. Ayda 11 lira ödeyerek bu hizmetlerden yararlanabilirsiniz" dedi.

Ucuz kredi almak istiyorsanız notunuza dikkat

KKB bireylerin kredisini ne kadar düzenliği ödediği veya gecikme sıklığına göre 1’den 1900’a kadar puan veriyor. Notunuz ne kadar yüksekse daha uygun maliyetle bankadan kredi kullanmanız mümkün oluyor. Kasım Akdeniz, bankaların risk algısı farklı olduğu için kredibiliteye ilişkin ortalama puan vermekten kaçınsa da genelde 1400 puanın üzerinde kredi notuna bireyler daha kredibl kabul ediliyor. Kredi Kayıt Bürosu’nun kurulmasından sonra bankaların kredi hacminin özellikle bireysel kredi hacminin büyüdüğüne işaret eden Akdeniz, “Özellikle büyük ölçekli bankalarımızın milyonlarca müşterisi var. Bu kadar kişiye hiç kimse elle kredi tahsis edemez ve izleyemez. Sistem tamamen otomatik olarak çalışıyor. Bir taraftan kredi notu ve diğer bilgiler giriyor. Öbür taraftan kredi kararı çıkıyor. Bankacılık sektöründe gerçekleşen bu durumu reel sektörde de gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde reel sektör firmaları da gerek bireylerle gerekse de şirketlerle olan ilişkilerinde bu notu yoğun olarak kullanacaklar. Bu nedenle kişilerin en değerli varlıkları kredibiliteleri yani yüksek kredi notları olacak. Kredi notu için belirli bir sürenin geçmesi gerekiyor. Bireylerin şimdiden bu döneme kendilerini hazırlamaları ve kredi notu konusunda bilinçli davranmaları gerekiyor. Bunun için ihtiyaç duyacakları her şey Findeks’te mevcut” diye konuştu.

Oto kiralarken de kredi notuna bakılacak

Kredi notunun artık günlük hayatımızdaki öneminin artacağına işaret eden Kasım Akdeniz, önümüzdeki aylarda oto kiralama şirketlerinin de kredi notuna bakacağını açıkladı. Akdeniz, şunları söyledi: “Oto kiralama şirketleri 3 günlük kiralama için kredi kartından 500 lira bloke ediyor. Ama teslim ettiği araba 50 bin liralık araba. O yüzden aldıkları risk çok büyük. Beyaz eşya mobilya firmaları ile de iletişim halindeyiz. Onlar da bu sistemi kullanmak istiyor. Reel sektör temsilcileri daha yüksek faturalar ödemeden, sermayeleri riske atılmadan bu uygulamaya geçmeleri gerekiyor. Rekabette üstün olmanın yolu Findeks’ten geçiyor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir