Fındıkta yeni dönem başlıyor

Türkiye'nin ilk lisanslı fındık deposu ve spot borsası Giresun'da kuruluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği ile finanse edilen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştirilen Giresun Lisanslı Fındık Deposu ve Spot Borsa Kurulması Projesi yaklaşık 9,5 milyon avro yatırımla hayata geçiriliyor. Lisanslı depo ve spot borsayla üreticilere ve fındığı işleyen KOBİ'lere uluslararası rekabette büyük avantaj ve yüksek katma değer sağlanması hedefleniyor. 

Giresun Ticaret Odası tarafından bilimsel çalışma sonuçları dikkate alınarak hazırlanan ve Rekabetçi Sektörler Programına sunulan Giresun Lisanslı Fındık Deposu ve Spot Borsa Kurulması Projesi ile Türkiye ilk lisanslı fındık deposuna kavuşuyor.

Proje, özellikle arz fazlasının olduğu yıllarda fındığın uluslararası standartlarda depolanması, alım ve satımın belli kurallar çerçevesinde yapılması, alıcıların fındığın kalitesinden emin olmaları gibi konulara çözüm geliştirerek, fındık sektöründe yeni bir dönem başlatıyor. Yerli ve Avrupalı çikolata üreticilerinin ilk tercihi olan Giresun fındığı, Proje kapsamında inşa edilen azot gazlı çelik depolarda acılaşmadan ve aflatoksin oluşmadan ilk günkü tazeliğinde stoklanabilecek. Projede yer alan 17 bin ton kapasiteli 24 çelik silodan en az 160 KOBİ'nin faydalanması planlanıyor.   

Projede yer alan Akredite Kalite Kontrol Laboratuvarlarında fındığın randıman, rutubet, gizli çürük, küf ve elek analizleri yapılabiliyor. Spot Borsada ise alım ve satım işlemleri elektronik ürün senediyle bilgisayar ortamında barkodlamayla yapılarak fiyat hareketleri ve endeksler seanslarda izlenebiliyor. Bununla birlikte, kabuklu fındığın paketleme, temizleme, tartma, örnek alma ve teslim işlemlerinin gerçekleşeceği alanları içeren ek tesislerin de proje kapsamında faaliyete geçirilmesi hedefleniyor. Ayrıca KOBİ'lere lisanslı depo ve spot borsa hakkında seminer ve eğitimler verilmesi, çeşitli tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Fındık Borsasında elektronik satış platformunun oluşturulması, sisteme uzaktan dâhil olanların da alım yapmalarına olanak sağlıyor. 

Fındık fiyatları istikrarını korurken, sistem dâhilinde borsada işlem görmek üzere kalitesi saptanmış olan fındık depoya teslim alınacak. 

Üreticilere kaliteyi ve miktarı belirten bir ürün senedi verilecek. 

Ürün senedi başka teminata gerek kalmadan bankadan uygun şartlarda kredi kullanılmasına da olanak sağlayacak. Bu sayede fındık yoğun bir şekilde piyasaya girmediği dönemlerde fiyat düşüşü yaşanmayacak. 

Bununla birlikte, fındığın korunduğu depolarda doğal afetler, hırsızlık ve kalite kaybına karşı üreticinin sigortası da olacak.

Üreticiler de KOBİ'ler de kazançlı

Gerek üreticiler gerekse KOBİ'ler için büyük avantaj sağlayan Proje ile fındığın alım ve satımı kolaylaşacak ve tüm işlemler kayıt altına alınacak. Üreticiler ürünün kalitesine göre kazanç sağlarken, geniş pazar imkânına kavuşacaklar. Ayrıca mahsullerini uluslararası standartlara sahip, güvenli ve sigortalı depolarda saklama imkânına ulaşacaklar. KOBİ'ler ise talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki fındığı elektronik ortamda mekân sınırlaması olmadan temin edebilecek. 

Depolama ve nakliye masraflarını en aza düşüren Proje, kaliteli üretimi de teşvik edecek.