Fındıkta yüksek fiyat beklentisi

Fındık rekoltesinin bu yıl beklenenden az gerçekleşmesi nedeniyle fiyatların yüksek seviyelere ulaşacağı tahmin ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU - Fındık rekoltesinin bu yıl beklenenden az gerçekleşmesi nedeniyle "yeşil altın" olarak nitelenen fındığın bu yıl fazla kazandıracağı tahmin ediliyor.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, " Karadenizli çiftçilerin önemli geçim kaynağının başında yer alan fındığın bu sezon rekoltesinin düşük olması nedeniyle fiyatının yüksek olmasını bekliyoruz" dedi. 

Cörüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede fındığın sahil ve iç kesimde hasadının tamamlandığını, patoza verilerek harmana serildiğini, yüksek kesimlerde ise hasada devam edildiğini söyledi.

Rekoltesi düşük olan fındığın hem iç pazarda hem de dış pazarda ihtiyacı karşılayamayacağını tahmin ettiklerini de ifade eden Cörüt, "Bu nedenle arz talep durumuna göre fiyatların yüksek olmasını bekliyoruz" diye konuştu. 

Türkiye'nin "yeşil altını" olarak da bilinen fındığın Avrupa'da her geçen yıl alıcısının arttığına işaret eden Cörüt, şunları söyledi:

"Bölgede 2 hafta önce hasadına başlanılan fındıkta bir çok üretici havaların da kurak gitmesi sebebiyle erken olgunlaşan fındığı toplayarak harmanlamaya başladı. Özellikle sahil ve orta kesimlerde fındığını erken hasat eden üreticiler ürünlerini patoza vererek kurutmaya başladı. Önümüzdeki günlerde fındığın kısa süre içerisinde tüm işlemlerinin tamamlanarak satışa hazır hale getirilmesini bekliyoruz. Ancak özellikle gurbetten gelen üreticilerimiz yine de fındığını kendi deposunda bekletmek yerine pazara indirerek satmayı tercih etti. Şu günlerde pazara indirilen fındık 6.5 lira seviyelerinde alıcı buluyor. Geçen sezon 5 lira seviyelerini zor gören fındığın bu sezon ilk fiyatının 6.5 liradan açılması ürünün de bu yıl para edeceğini bize gösteriyor. Bu nedenle Karadenizli çiftçilerin önemli geçim kaynağının başında yer alan fındığın bu sezon rekoltesinin düşük olması nedeniyle fiyatının yüksek olmasını bekliyoruz."

"Her şey üreticinin elinde"
Fındığın bu yıl geçen seneye oranla daha çok kazandıracağını ancak üreticilerin iki katı daha fazla para kazanmalarının mümkün olabileceğini de anlatan Cörüt, şöyle devam etti:

"Bu konuda bütün üreticilerimizin hassas davranmasını istiyoruz. Tahminimize göre fındığın serbest piyasada bu yıl 8 lira ve üzerinde alıcı bulması bekleniyor. Çünkü rekolte geçen sezona oranla yüzde 50 daha düşük. Bir çok sektörde değerlendirilen fındık miktarına göre de değer kazanacaktır. Bu sebeple fındığın istenilen fiyat seviyelerine çıkması biraz da üreticinin elinde olmuş olacak."

Üreticiler de yüksek fiyat bekliyor
Öte yandan Karadenizli fındık üreticileri de rekoltesi düşük olan fındığın fiyatının yüksek olmasını istiyor. 

Ordu'nun Perşembe İlçesi'ne bağlı Efirli Köyü'nde ki fındık üreticisi İsmail Kütük, geçen sezon 2 ton fındığının olduğunu bu yıl ise 1 ton seviyelerinde ürünün olduğunu belirtti. 

Bu zamana kadar rekoltenin düşük olduğu yıllarda fındığı yüksek fiyattan sattıklarını söyleyen Kütük, "Bu yıl da fındığın para edeceğini bekliyoruz. Toplanması oldukça zahmetli olan fındıkta alın terimizin verilmesini istiyoruz. Bu da bizim en doğal hakkımız diye düşünüyoruz" dedi. 

Bir başka üretici Aysel Türkyılmaz da ürünün geçen seneye göre az olduğunu bu nedenle fındığını en az 8 liradan satmayı ümit ettiğini söyledi. 

Türkyılmaz, FİSKOBİRLİK'in de bu sezon piyasaya girmesiyle fiyatların yüksek olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.