'Fırsatçılar iş başında, piyasalar suni olarak şişiriliyor'

TESK Genel Başkanı Palandöken, "Dolar ve avro kurlarındaki artış bahanesiyle her ürüne spekülatörler tarafından zam yapılıp, piyasalar suni olarak şişiriliyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, dolar ve avro kurlarındaki artış bahanesiyle, her ürüne spekülatörler tarafından zam yapılıp, piyasaların suni olarak şişirildiğini belirterek, "Piyasaları alt üst eden fırsatçı spekülatörlerin balonları kısa sürede patlayacak, ekonomide yaşanan bu olumsuz süreç kısa süre sonra sona erecektir." ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, son dönemde ekonomide yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dolar ve avro kurlarındaki artışın stokçuları, spekülatörleri ve fırsatçıları gün yüzüne çıkardığını belirten Palandöken, şunları kaydetti:

"Söz konusu artış bahanesiyle her ürüne spekülatörler tarafından zam yapılıp, piyasalar suni olarak şişirilmektedir. Piyasaları alt üst eden fırsatçı spekülatörlerin balonları kısa sürede patlayacaktır. Bundan halkımız emin olsun. Türk ekonomisi güçlü bir yapıya sahip. Ekonomide yaşanan bu olumsuz süreç kısa süre sonra sona erecektir."

"Dövize bağımlılık sona ermeli"

Döviz cinsinden alışverişlerin bitirilmesi çağrısında bulunan Palandöken, felaket tellallığının ülkeye zarar verdiğini, dövize olan bağımlılığın mutlaka sona erdirilmesi gerektiğini ifade etti.

İthal ürünleri depoya yığarak dolar ve avrodaki artışı bahane edip ellerindeki ürünlere zam yapan stokçuları halkın yakından takip ettiğini belirten Palandöken, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Özellikle telefon, bilgisayar ve televizyon gibi elektronik ürünlerle beyaz eşya ürünlerinde fiyatların artırılması için döviz kurundaki dalgalanmayı fırsat bilen ithalatçı firmalar fırsatçılık yapıyor. Vatandaşlarımız kesinlikle bu tür ürünleri alırken temkinli olsunlar. Piyasalar kısa süre içinde rayına oturacak ve döviz kurundaki şu anki dalgalanma gerçek seviyesine gelecektir. Çünkü Türk ekonomisi çok güçlüdür. Mevcut dalgalanma tamamen küresel ekonomik gelişmelerden kaynaklanmaktadır. Hiç kimse panik yapmasın ve Türk ekonomisine güvensin. En önemlisi bu ürünlere zam gelecek diye yüklenmeyin. Zaman içinde piyasalar dengeye gelince fiyatlar otomatik olarak düşecektir. O zaman da fırsatçı ve spekülatörlerin balonu patlayacak."