Fitch: Fed'in faiz artışı Türk bankalarının marjlarını etkiler

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Direktörü Liddell, "Fed'in olası faiz artışı Türk bankalarının marjlarını etkiler" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Finansal Kuruluşlar Direktörü Lindsey Liddell, Türk bankalarının Fed'in faiz artışından etkileneceğini ifade etti. Liddell, Türk bankalarının marjlarının, dolar cinsinden finansmana bağımlı olunması nedeniyle ABD'deki faiz artışı beklentilerinden etkileneceğini söyledi.

"Türk bankalarının marjlarını etkileyebilir" 

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Liddell, “ABD’deki faiz artışı beklentisi dolar cinsinden finansmana yüksek oranda bağımlı olunması nedeniyle Türk bankalarının marjlarını etkileyebilir. Toplamda mevduatlar dahil olmak üzere, döviz cinsinden yükümlülükler bankacılık sektörünün özkaynak dışı finansmanın yarısından fazlasını oluşturuyor. Bankaların net döviz borçlanması 2013 yılında daha uzun vadeli gelirken, bekleyen döviz borcunu büyük kısmı kısa vadeli” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Türk bankacılık sisteminin risklere karşı koyabilecek yönleri olduğunu belirten Liddell, “Fitch’in baz senaryosu Türk bankalarının sermaye piyasalarına iyi olan erişimlerini devam ettirecekleri ve borçlarını çevirebilecekleri yönünde. Bankaların döviz likiditeleri, piyasa erişiminde kısa vadeli kesintilerle baş edebilmelerini için iyi konumlanmalarını sağlıyor. Fakat piyasa erişiminde uzun ve keskin bir kesinti yeniden finansman risklerinde artışa neden olabilir” ifadelerini kullandı.

“Ilımlı kredi büyümesi pozitif”

Türkiye’nin son dönemde bankacılık sektöründeki kredi büyümesinin hız kesmesinin, pozitif bir gelişme olduğunu vurgulayan Liddell, “Fitch Türkiye’deki bu yılın ilk çeyreğindeki ılımlı kredi büyümesini bankacılık sektörü için pozitif görmektedir. Kredi büyümesindeki yavaşlama bankaların bilançolarını fazlaca genişletmelerini engellerken, varlık kalitesi problemlerini kontrol altında almaya yardımcı olacak, daha geniş makroekonomik dengesizliklerden kaynaklı riskleri azaltacaktır. Kredi büyümesindeki yavaşlama Türk bankaları için pozitif bir unsur. Bu sistemin risklerin kontrol altına alınmasına yardım edecektir” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir