Fitch'ten 'ekonomi yönetimi' uyarısı

Fitch, Türkiye'de seçim sonrası yüksek büyüme yanlısı bir ekonomi yönetimi çıkmasının risk oluşturabileceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, seçimlerden sonra ekonomi yönetiminde değişiklik olması halinde, yeni oluşacak ekibin ne kadar büyüme yanlısı politikalar izleceyeceğinin önemli olduğunu ve büyüme yanlısı politikalar izlendikçe Türkiye'nin eskiden yaşadığı dengesizliklerle tekrar karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Birkaç gün önce Türkiye'nin kredi notu ve görünümünü teyit eden Fitch tarafından düzenlenen telekonferansta, kıdemli ülke notu direktörü Paul Rawkins, "Ekonomi yönetimi bir noktada görevi başkalarına devredecek. Burada mesele belki de yerine gelecek ekibin şu anki ekibe kıyasla ne kadar büyüme yanlısı olacağı" dedi. Rawkins sözlerine şöyle devam etti: 

"Buradaki risk şu: Ekip büyüme yanlısı oldukça, merkez bankasının üzerindeki faiz indirme baskısının artması ve belki de şu anda yüzde 4 büyümesi daha yüksek bir olasılık olan Türkiye'nin yüzde 5 büyümesi arzusunun geçmişte yarattığı dengesizliklere geri dönülmesi" dedi.

Fitch bankacılık kıdemli direktörü Janine Dow da Türkiye'deki bankaların kredi notlarının zaten yüksek olduğunu ve daha fazla yükselmesinin olası olmadığını fade ederek, "Tek başlarına bakıldığında büyük bankaların kredi notu BBB- düzeyinde ve bankaları ülke notunun üzerinde bir not vermek yanlısı değiliz" dedi.

Dow, aktif kalitesinin ve kısa vadeli likidite pozisyonlarının "ciddi şekilde" bozulması halinde bankaların kredi notu üzerinde baskı oluşabileceğini belirtti.