Yumurta fiyatı 20 günde iki katına çıktı

Türkiye'nin ihracatında rekabet halinde olduğu ülkelerde kuş gribi görülmesi, yumurtaya altın çağını yaşatıyor. Yumurtanın 30'lu kolisi 7 liradan, 14 liraya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yumurta son 20 günde iki katı zamlandı. Bunda en büyük rolü ihracatın artması oynadı. Kütahya’nın Tavşanlı ilçesindeki ihracatın artmasına ise kuş gribi vakası ve dolardaki kur artışının sebep olduğunu belirttiler.

Tavşanlılı üreticiler, 20 gün önce 7 lira olan 30’lu yumurtanın koli fiyatının son gelen zamlarla yüzde yüz artarak 14 liraya kadar yükseldiğini söylediler. Üreticiler, yumurtadaki artış sebebiyle Türkiye'deki satışlarının düştüğünü ifade ettiler. Dolardaki kur artışı ve komşu ülkelerde görüldüğü söylenen kuş gribi hastalığı ile diğer ülkelerin Türkiye’den yumurta ihracat etmeleri ile yumurta fiyatları yüzde 100 oranında yükselttiği belirtildi.

Tavşanlı'da yumurta satışı yapan Bilal Seven, yumurta fiyatlarındaki artış ile satışlarında yüzde 30, yüzde 40 gerilediğini belirterek, "İhracatta ise artış var. İran’da kuş gribi görülmesi nedeniyle onlardan yumurta almayan ülkeler Türkiye’den alıyor. Talep yoğun olunca fiyat armış oluyor. Fiyatların biraz daha artacağını düşünüyoruz” dedi.

"Yumurta üreticileri zarardaydı"

Tavşanlı Yumurta Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Kemal Özkul, fiyatların artışı ile üreticilerin yüzünün güldüğünü ifade ederken şunları söyledi: “Türkiye’de yumurta fiyatlarındaki artış sebebi, komşu ülkelerden talebin çok olması nedeniyle geldi. İhracata yumurtalarımız ancak yetiştirebiliyoruz. Yem girdileri de yükseliyor, bu nedenle de artış oldu. Yumurtanın 30 adetlik kolisini 14 TL'den veriyoruz. Zaten 9 aydan bu yana yumurta üreticileri olarak zarar ediyoruz. Üretici hat safhaya gelmişti, rahatlamamız gerekir. Bazı arkadaşlar büyük zararlar ile iflas etti. Kalp krizi geçiren arkadaşlar oldu. Nefes almamız gerekiyordu ve bu durumdan da memnunuz."

Özkul, "Yaklaşık 20 gündür dünyada 38'e yakın ülkede kuş gribi vakası yaşanıyor. Türkiye'nin rekabet ettiğimiz Ukrayna, İrlanda'da kuş gribi yaşanıyor. Biz de dolayısıyla bu kuş gribi yaşanan ülkelere mal satmaya başladık. İhracatla beraber yumurta fiyatları yüzde 100 yükseldi. Yumurta fiyatları hak ettiği yeri buldu" dedi.