Ford Otosan'da eylem sürüyor

Bursa'daki otomotiv fabrikalarında başladıktan kısa süre sonra Ford Otosan Gölcük ve Yeniköy Fabrikası'nda da bir grup işçinin başlattığı iş bırakma eylemi devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fabrika Genel Müdürü Haydar Yenigün bugün eylemdeki işçilerle görüştü ancak onları ikna edemedi. 

Ford Otosan'ın Gölcük ve Yeniköy Fabrikaları'nda eylemlere rağmen aksamalı da olsa üretim sürerken, sayıları 300 civarında olduğu belirtilen işçiler fabrika kapısına yakın noktada eylemlerini sürdürüyor. Bazı sivil toplum kuruluşlarının da ziyaret edip destek verdiği işçilerle, bugün Kocaeli Barosu Başkanı Avukat Sertif Gökçe ve bazı yönetim kurulu üyeleri de görüşerek istekleri hakkında bilgi aldı.

Tofaş ve Renault fabrikalarında verilenleri teklif etti

Bu arada önceki gün işçilerin işbaşı yapması için çağrıda bulunan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, bugün öğlenden sonra eylemci işçilerle görüşmeye geldi. Haydar Yenigün'ü yanlarına gittiğinde alkışlarla karşılayan işçiler, onun konuşmasını dinledi. Basın mensuplarından uzak noktada gerçekleşen bu görüşme sırasında Haydar Yenigün'ün öncelikle Bursa'daki Tofaş ve Renault fabrikalarında ne verildiyse Ford Otosan'ın da aynısını vermeyi taahhüt ettiği, ayrıca bu ay sonu itibarıyla tüm işçilere 1000'er TL destek parası, bir ay içinde toplu sözleşme görüşmeleri geçerli olmak kaydıyla iyileştirme değerlendirmesi yapılması gibi önerilerde bulunduğu, ayrıca işçilerin iş akdinin feshedilmeyeceği taahhüdünde bulunduğu öğrenildi.

İşçiler kabul etmedi

İşçilerin, bir saati aşan karşılıklı görüşmenin ardından aralarında konuşup kendi önerilerini bildireceklerini söyledikleri belirlendi. Genel Müdür Haydar Yenigün oradan ayrıldıktan bir süre sonra ise işçilerin bu önerileri kabul etmedikleri, eyleme devam kararı aldıkları bildirildi.

Ford Otosan işçilerinin 1 Haziran 2015-1 Haziran 2016 dönemi için maaşlara seyyanen 450 TL zam. 1 Haziran 2016- 1 Haziran 2017 dönem için ise 675 TL seyyanen artış istedikleri, sosyal haklarla ilgili de birçok talepleri bulunduğu belirlendi. İşçilerin Ford Otosan Fabrikası önündeki bekleyişleri devam ediyor.

İnönü fabrikasında eylem sürüyor

Eskişehir'in İnönü İlçesindeki kamyon üretiminin yapıldığı Ford Otosan Fabrikası'nda işçilerin başlattığı işi bırakma eylemi fabrika önünde sürüyor. 

Ford Otosan İnönü Fabrikası'nda çalışan işçiler geçen pazartesi günü sendikaya tepki ve ücretlerinin arttırılması talebiyle iş bıraktı. Üretimi durduran işçiler bir gece fabrika bahçesinde kaldıktan sonra, eylemlerini fabrika dışında sürdürme kararı aldı. Gündüz saatlerinde fabrika önünde eylemler devam ederken, gece de 30 işçi gözlem amacıyla fabrika önünde nöbetçi olarak bırakılıyor. 

"Bizi kesinlikle yıldıramazlar"

Fabrika önünde kurdukları çadırlarda kalan işçiler eylemlerinde kararlı olduklarını söyledi. İşçilerden İsmail Demirbaş elinde megafonla arkadaşlarına hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bu saatten sonra bizi kesinlikle yıldıramazlar. Ok yaydan çıktı, haklarımızı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bizim fabrikayla bir sorunumuz yok. Fabrikamızı seviyoruz, işimizi seviyoruz. Biz buradan ekmek kazanmak istiyoruz. Ekmek kazanırken onurumuzla ekmek kazanmak istiyoruz. Hala bizim onurumuzu ayaklar altına alıcı bir tavırla yaklaşıyorlar. Hala bizi tanımıyorlar. Geliyorlar, sanki önceden böyle yürüyormuş gibi Türk Metal ile görüşmüyorlarmış gibi. Türk Metal ile masa başında kapalı kapılar arkasında bu işi halletmiyorlarmış gibi hala bizimle görüşmüyorlar. Şu anda bizim, bin kişinin vekalet verdiği avukatımız var. Bundan sonra isterlerse onla görüşebilirler."

Bu konularda ilginizi çekebilir