Fransa'da piyasalar tedirgin

Fransa'da yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi piyasalar, Melenchon'un Avrupa Birliği üyeliğini oylamaya açmak istemesi nedeniyle tedirginlik yaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa'da yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi piyasalar, aşırı solcu Jean-Luc Melenchon'un ülkenin Avrupa Birliği üyeliğini oylamaya açmak istemesinden dolayı tedirgin.

Yatırımcılar uzun süredir Fransa'nın AB'den ve eurodan çıkması konusunda referandum isteyen aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen'in seçilme ihtimalinden tedirginlik duyuyorlardı. Ancak Melenchon iki adaya karşı katıldığı münazaraların ardından anketlerde hızlı bir yükseliş yaşadı. Komünistlerin desteklediği Melenchon, tıpkı Le Pen gibi AB ile anlaşmalarının yeniden görüşülmesinin ardından AB üyeliği konusunda referandum yapılmasını istiyor.

En son Ifop-Fiducal anketine göre 23 Nisan'da yapılacak birinci tur seçimde Marine Le Pen yüzde 23.5 oy oranı ile yarışı önde götürürken, merkez aday Emmanuel Macron bir puan gerisinde. Le Pen ve Macron'a destek Salı gününe göre bir puan düşerken, muhafazakar François Fillon yüzde 19'da ve Melenchon da yüzde 18.5'te sabit kaldı.

Fransa'da seçimlerin ilk turunu kazanan iki aday 7 Mayıs'ta ikinci turda yarışacak. Bu turda anketler Macron'un rahatlıkla Le Pen'i yeneceğini gösteriyor.

Piyasa işlemcileri, yatırımcıların altın ve ABD Hazine tahvilleri gibi güvenli limanlara yönelmelerinde ABD'nin Suriye ve Kuzey Kore ile gerilen ilişkilerinin yanında Fransa seçimlerinin de etkili olduğunu söylüyorlar.