Free shop'tan alışverişe yeni düzenleme

Yolcular ile ulaşım aracı sürücü ve hizmetlileri için yürürlükte olan free shop alışveriş miktarları yeniden düzenlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 'free shop'larla ilgili düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, ulaşım aracı sürücü ve hizmetlileri, ülkeye girişlerinde, yolcu girişi yapılan hudut kapılarındaki mağazalardan 1 karton sigara, en fazla 1 litrelik 1 adet alkollü içki, en fazla 120 mililitrelik 1 adet kozmetik ürün satın alma haklarının yanı sıra en fazla 1 kilogram çikolata veya şekerden mamul yiyecek de satın alabilecek.

Türkiye'den çıkış yapan yolcular, ulaşım aracı sürücü ve hizmetlileri için yürürlükte bulunan "Yolcu Beraberi Kişisel Eşya Listesi"ndeki eşyaya ilişkin miktarlar 3 kat olarak uygulanacak.

Kara hudut kapısından diğer ülkelere çıkış yapan ulaşım aracı sürücü ve hizmetlilerinin söz konusu kapılardaki mağazalardan alışveriş yapabilmeleri için aranan "gittikleri ülkede en az 3 gün kalma" şartı kaldırılırken, bu kişiler alışveriş haklarını anılan mağazalarda ayda en fazla 10 defa kullanabilecek.

Boğazlarda 'free shop' dönemi

Buna göre, İstanbul ve Çanakkale boğazlarından transit geçen gemilerle yurt dışına sefer yapmak üzere mağazanın bulunduğu limandan hareket eden yerli ve yabancı gemilere kumanya olarak satış yapmak üzere her iki boğazda birer adet olmak üzere toplam iki adet satış mağazası kurulmasına izin verilebilecek.