Fuarcılık sektöründe endişeli bekleyiş
Fuarcılık sektörü komşu ülkelerde yaşanan olaylardan negatif yönde etkilenmeye başladı. Bu konuda TFYD Başkanı Ünal, 'Olaylar devam ederse geleceği etkiler' dedi
Gülay Soydan PEHLEVAN
BURSA - Üretimin son halkası olan fuarcılık sektörü, Türkiye ve komşu ülkelerde yaşanan olaylardan nasibini almaya başladı. Alışılagelmiş ziyaretçiler, ‘Sizde savaş var’ diyerek, çekincelerini dillendiriyor. TFYD Başkanı Bülent Ünal, satışlar bir yıl önceden yapıldığı için 2015’te ciddi bir kaybın olmadığını belirterek, “Ne var ki olaylar devam ederse geleceği etkiler. Özellikle 2016’nın ilk yarısını” diyor.
Her yıl ortalama 30 bin fuarın düzenlendiği dünya fuarcılık sektörünün ticaret hacmi yaklaşık 27 milyar dolar. Türkiye’nin sektörden aldığı pay yüzde 1,4. Yılda ortalama 400 fuarın yapıldığı Türkiye’de 2016 yılı takviminde 410 fuar yer alıyor. Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği (TFYD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, Türk Lirası olarak bakıldığında, Türkiye’de genç bir sektör olan fuarcılığın yılda ortalama yüzde 10-12 büyüdüğünü söylüyor. 2016 büyüme öngörülerinin yüzde 8-10 civarında olduğunu belirten Ünal, bu rakamları ülkemizde ve dünyadaki gelişmelere bağlı olarak üçer aylık periyotlarda revize ettiklerini aktarıyor. “Olan bitenden etkilenmemek mümkün değil. Türkiye’nin siyasi hayatındaki çalkantılar, terör olayları, çevre ülkelerdeki problemler ve dünyada olup bitenler bir araya geldiğinde ve buna bir de döviz kurundaki iniş çıkışlar eklendiğinde tüm sektörler etkileniyor” diyen Ünal, “İşimiz sanayiyle olduğu için onlarla birlikte olumsuz etkinin altında kalıyoruz. Fuar satışları 8-10 ay önceden yapıldığı için 2015’te büyük bir kayıp sözkonusu değil. Asıl yapılması gereken bu fuarların alışılagelmiş ziyaretçilerinin Türkiye’ye gelmesini sağlamak. Zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle çevre ülkelerde yaşananların sıkıntıları var. Gelişmiş ülkelerde ‘Sizde savaş var’ gibi söylevlerle karşılaşabiliyoruz. Dozun yavaş yavaş azalarak normalleşmesini bekliyoruz ancak olaylar devam ederse geleceği etkiler. Özellikle 2016 yılının ilk yarısını” şeklinde konuşuyor.
‘2016 zorluklarla mücadele edilmesi gereken bir yıl olacak’
Ünal, 2016’nın zorluklarla mücadele edilmesi gereken bir yıl olacağı uyarısında bulunarak, buna gerekçe olarak siyasi seçimleri ve ardından yapılacak hükümet kurma çalışmalarını gösteriyor. “Hükümet kendi içinde uyumlu çalışırsa dengeler yerine gelmeye başlayacak gibi bir senaryo var. Umarız öyle olur” temennisinde bulunan Ünal, “Mücadeleden başarılı çıkmak gerekiyor. Moralli olmak gerekiyor. Her iş kolunun kendine özgü dinamikleri var. Türkiye vazgeçilmez bir ürünü üretebilen bir ülke değil. Herkesin yapabildiklerini yapıyoruz. Dolayısıyla katma değeri çok yüksek olmayan ürünler üretebildiğimiz için genel olumsuzlukların hemen hepsinden ülke olarak etkileniyoruz. Kendi içimizde siyasi istikrar oluşturulabilirse, terör sonlandırılabilirse, çevre ülkelerdeki iç savaşlar bitirilebilirse daha huzurlu bir şekilde geleceğe bakmak mümkün olacak. Aksi durumda bunların bedeli şu ya da bu şekilde herkes tarafından ödeniyor, ödenmeye de devam edecek” ifadesini kullanıyor. Türkiye’de varolan olumsuzlukların nasıl aşılacağına dair ortak akıllara ihtiyaç bulunduğunun altını çizen Ünal, şunları kaydediyor:
“Önümüzdeki 6 ay içinde istikrar sağlanırsa uzun vadeli baktığımızda Türkiye’nin geleceği çok açı. Şu an dönemsel olarak baktığımızda ekonomik ve siyasi olarak iniş çıkışları gereğinden fazla olan bir dönem yaşıyoruz. Bu dönemden büyük ölçüde herkes olumsuz etkilenecektir. Fuarcılık binlerce firmanın katılımıyla, milyonlarca insanın ziyaretiyle ayakta duran bir sektördür. Eğer onların işleri bozulursa fuarcılık mesleği de bozulur.”
‘İyi fuarları taklit etmeye çalışanlar sistemden yavaş yavaş çekilecek’
Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği’nin 20 firmadan oluşan 40’ı aşkın üyesi bulunduğunun bilgisini veren Ünal, Türkiye’de 196 adet fuar şirketi olduğuna dikkati çekiyor. Ünal, “Bunun dünyada örneği yok. Belki Rusya ile Çin’de biraz görebiliriz. Türk fuar endüstrisinde işini çok iyi yapan ilk 20 var. Bunlar büyütmeye devam edecek. Çünkü onların yaptığı fuarlar katılımcılar ve ziyaretçiler tarafından kabul görüyor. Diğer yandan iyi fuarları taklit etmek, onların içinden küçük parçalar ayırarak fuarlar gerçekleştirmek için bir çaba sözkonusu. Bunların çok başarılı olacağını düşünmüyorum. Sistemden yavaş yavaş çekilecekler. Fuara katılanlar emek, zaman, para veriyor. Bunun karşılığında beklentilerine ulaşamıyorlarsa yapacakları ilk şey o fuarı terketmektir” iddiasında bulunuyor.
Ünal, işini doğru yapan firmaların devletten beklentisi olmadığına değinerek, zaman zaman bazı vaadlerde bulunulmasına rağmen bunların yeteri kadar yerine getirilmediğini de sözlerine ekledi.vvv