G20 açılım gruplarıdan 'mülteci' çağrısı

G20 açılım grupları G20 Liderlerini Suriyeli mültecilere destek olmaya çağırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANTALYA- G20 açılım grupları, G20 oluşumu içinde ilk kez ortak bildiri yayınlayarak, Liderleri, Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak’ta bulunan Suriyeli mülteciler için orta ve uzun vadeli ekonomik kalkınma-destek programlarına katkı vermeye çağırdı. G20 Uluslararası Medya Merkezinde ortak bir basın toplantısı düzenleyen açılım grupları; Kadın, işveren, işçi, düşünce kuruluşları, sivil toplum ve gençlik (W20, B20, L20, T20, C20, Y20) “insani yardımın ötesinde bir destek programına ihtiyaç var” mesajını verdi. Açılım grupları, sadece liderleri değil, başta Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası ile diğer uluslararası kuruluşların da programlara destek vermeye çağırdı. 
Toplantıya, açılım grupları dönem başkanları Rifat Hisarcıklıoğlu, Ergün Atalay, Güven Sak, Gülden Türktan, Emre Cenker, Zeynep Bodur Okyay yanında Uluslararası Ticaret Sendikaları Konfederasyonu ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow da katıldı ve ortak bildiriyi okudu. Bildiride, şunlar kaydedildi:

Suriyeli mültecilerin sorunlarının çözümü için ortak irade gerekli ve G20 bunun için en uygun zemin. İhtiyaçlar insani yardımın ötesine geçerek orta-uzun vadeli ekonomik desteklere dönüşmeli. 

Bunun için, çalışma hakkının sağlanması, adil ve sağlıklı yerleşim alanlarında barınma, BM ve Dünya Bankası’nın istihdam yaratan sosyal programlara mali destek vermesi, mültecilerin bulunduğu ülkelerde yerel girişimlerle birlikte becerilerin yükseltilmesi girişimlerinin desteklenmesi, yeni ekonomik girişimlerin oluşturulması için uygulanan programlara ve bu türden girişimlere mali destek sağlanması, sosyal koruma programlarının oluşturulması, eğitim-sağlık yatırım ve harcamalarının desteklenmesi istendi. 

B20 ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, basın toplantısındaki konuşmasında, mülteciliğin tercih olmadığını ve zorunlu olarak bu insanların göç ettiğini belirterek, “yüksek duvarlar ya da bariyerler bu insanların zorunlu olarak hayatlarını kurtarmak için yaptığı göçü durduramaz” dedi. Türkiye tarihinde, göçmenlerin yerleştikleri ülkeye katkı verme ve başarı sağlamakta örneklerini gösterdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, desteklerle bu kişilerin başarı sağlayacağını anlattı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de Suriyeli mültecilerin çok sayıda şirket kurduğunu da hatırlattı.