Garanti Anadolu Sohbetleri’nin son durağı Eskişehir’de gündemde havacılık da vardı

Garanti Anadolu Sohbetleri’nde gündem kümelenme, havacılık sektörü ve markalaşmaydı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek TOPRAK

ESKİŞEHİR - Garanti Bankası, bu yıl 11’inci yaşını kutlayan Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 89’uncu buluşmasını Eskişehir’de gerçekleştirdi. Dedepark Otel’de düzenlenen toplantıda, Eskişehir’in rekabetçiliğini arttıracak çözüm önerileri, havacılık sektörü, kentsel kurgu  ve bir kentin markalaşmasının konuşulduğu konferansın moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat yaptı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Eskişehir’in özgünlüğünü koruyup geliştirerek markalaşabileceğine ve bir dünya şehri olabileceğine inanıyoruz” dedi. Karadere, Garanti Anadolu Sohbetleri projesinin 11. yılında, Anadolu’nun model kenti Eskişehir’e 2. kezkonuk olmanın ve kentteki olağanüstü gelişmeyi izlemenin bir vaha etkisi yarattığını dile getirdi.

Havacılık ciddi potansiyele sahip

Karadere şöyle konuştu: “Eskişehir’in, çevre ve şehircilik anlayışında gelişmiş, etkin yerel yönetim politikaları uygulayan bir kent olduğunu gözlemledik. Çağdaş ve günümüzün ihtiyaçlarına cevap verebilecek yeni alanlar yaratmada, kent planlama pratiğinin ve kentsel kurgunun oldukça önemli olduğunu gördük. Türkiye’de kurulan 10 ekonomik kümenin 3’ü; seramik, havacılık ve raylı sistemler kümeleri Eskişehir’de yer alıyor. Özellikle havacılık kümelenmesiyle ilgili dikkate değer sonuçlar göze çarpıyor. Havacılık sanayisindeki ihracat, Eskişehir’deki toplam ihracatın yüzde 30’nu oluşturuyor ki, bu Türkiye için bir ilk ve tek. 2009 yılında kurulan havacılık kümelenmesiyle geleceğin teknolojilerine yönelen Eskişehir’in, bu sektörde ciddi bir potansiyele sahip olduğunu biliyoruz.”

Toplantıda Kentsel Strateji Şirketi Sahibi Faruk Göksu, Saffron Brand Consultants Strateji Direktörü Isabela Chick, TAI (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.) Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, İstanbul Bilgi Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat konuşurken Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş M. Özaydemir, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da birer değerlendirme konuşması yaptı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir