Gayrimenkulcüler üç kıtada ofis açıyor
Yurtdışında konut ve diğer gayrimenkul projeleri geliştiren sektör, yurtdışından Türkiye'ye yatırım çekme üzerine de çalışıyor. Son dönemde hızlanan çalışmaların başında yurtdışında tanıtım ofisleri açma ve gurbetçilerin yoğun yaşadığı ülkelerde tanıtım yapma geliyor. (Leyla İlhan)
LEYLA İLHAN
Gayrimenkul firmaları yurtdışı yatırımlarına iki yönlü hız verdi. Yurtdışında konut ve diğer gayrimenkul projeleri geliştiren sektör yurtdışından Türkiye'ye yatırım çekme üzerine de çalışıyor. Özellikle konut alan yabancıya vatandaşlık için gerekli olan alt sınırın 250 bin dolara indirilmesi ve dövizdeki yükseliş hem iç pazarı hem dış pazarları çekici hale getiriyor. Son dönemde hızlanan çalışmaların başında yurtdışında tanıtım ofisleri açma ve gurbetçilerin yoğun yaşadığı ülkelerde tanıtım yapma geliyor. Folkart Yapı bu amaçla Folkart Global diye bir şirket kurdu. Dap Yapı ise hazırlıklara devam ediyor. Özellikle Orta Doğu, Türk Cumhuriyetleri ve başta Almanya olmak üzere Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerde ofis açma çalışmalarını sürdürüyor. Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, 6 ay içinde hayata geçmesi beklenen projeyle yabancıya satışları yeni başlayan projelerde yüzde 20 ila 25 arasına çıkarmayı beklediklerini söyledi.
Kamu da tanıtım yapmalı
Özellikle Nişantaşı projelerinde bu oranın daha da yüksek olmasını beklediklerini açıklayan Yılmaz, "Emlak Konut, TOKİ veya Bakanlık düzeyinde yapılacak bir tanıtım yabancıyı çekmede daha fazla etkili olacak" dedi.Folkart ise dış pazarlarda faaliyete başlayacak şirketiyle Orta Doğulu ve gurbetçileri İzmir'e çekmeyi planlıyor. Emlak Konut GYO da yaptığı açıklamalarla yurtdışında tanıtıma geçeceğini duyurdu. Sadece müteahhitler yurtdışında ofis açmıyor, emlak ofisleri de bu süreci değerlendiriyor. Bunu başlatanlardan biri de TURYAP oldu. Son iki yılda ABD, İngiltere , Yunanistan, Romanya, Azerbaycan, KKTC, İspanya, Hollanda’ya temsilcilik açan şirket Birleşik Krallık’ta Master Franchise açıyor.
Avrupa'nın konutlarını inşa etmeye başladılar
Türkiye’den de birçok yatırımcı yurtdışında yatırımlara yöneldi. Bunlar arasında Mesa, AB Grup, Ant Yapı, NEF, Nurol , Torkam İnşaat gibi Türkiye'de bilinen markalar da yer alıyor.Bu şirketlerden Mesa Özbekistan'da 700 ile 800 milyon dolarlık bir konut işi, Cezayir'de alt yapı, Kanada'da bir otel satın almanın ötesinde 100 ila 120 milyon euroya bir konut projesi başlattı, Polonya'da Nurol'la birlikte 150 milyon euroya satın aldığı arsaya konut projesi yapacak. AB Grup Yunanistan'da yaptığı rezidans projelerinin yanı sıra İngiltere'da proje yapmayı hedefliyor. Ant Yapı Londra'da proje geliştiriyor. Torkam inşaat Bulgaristan ve Cezayir'de konut projesi yapacak.