Gaziantep yıldızlarını ödüllendirdi

Gaziantep'in Yıldızları Ödül Töreni'nde 9 kategoride 71 firmaya ödül verildi. Törende konuşan Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon temelli kalkınmasına öncülük etmek istediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

M. TEKİN ÇİÇEK

GAZİANTEP - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen "2015 Gaziantep'in Yıldızları Ödül Töreni", GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşti. '9 kategoride 71 firmaya ödül verilen törene Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Milletvekilleri, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Büyükelçi Adnan Keçeci, Gaziantep Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, TOBB Başkan Vekili Halim Mete, SANKO Holding ve GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ile çok sayıda sanayici katıldı.

Büyümede sıçrama için sanayide yapısal dönüşüm gerekli

Törende söz alan GSO Başkanı Adil Konukoğlu, ülke ekonomisine yön veren en önemli şehirlerden birisi olduklarını belirterek, "Gaziantep OSB'de 130 bin kişiye istihdam sağlanıyor. 925 fabrika faaliyet gösteriyor. 5'inci Bölge'de 117 fabrikanın inşaatı sürüyor. Dış piyasalarda zor bir yıl geçmesine rağmen Gaziantep en fazla ihracat yapan ilk 10 şehir içerisinde 5'inci sıraya yükseldi" diye konuştu.

Türkiye'nin ilk 1000 ihracatçısı arasında 64 firmaları olduğunu kaydeden Konukoğlu, "1000 büyük sanayi kuruluşu arasında 55 firmamız var. En fazla endüstriyel tasarım başvurusu yapan 2'inci il ve en fazla marka-patent başvurusu yapan 6'ıncı iliz" dedi. Türkiye'nin dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olabilmesi için büyüme oranını yeniden yüzde 7-8'lere çekmesi gerektiğini kaydeden Konukoğlu. "Bunları başarabilmek için yüksek katma değerli üretim, ileri teknolojiye dayalı ihracatı artırmalıdır. Sektörel bazlı teşvik getirilmelidir. Mevcut yatırımlarda da işletme teşvik sistemi geliştirilmelidir. İhracat taşımalarına navlun ve akaryakıt desteği sağlanmalıdır. Eximbank, siyasi sorunlar yaşanan ülkelere yönelik kredi desteğini artırmalıdır. Yeni ihracat taahhüdü almadan, firmalara ilave kredi verilmelidir"açıklamasını yaptı.

Konukoğlu, GSO'nun, OSB'de kuracağı Mesleki Eğitim Merkezi'nde verilecek eğitimlerle kalifiye eleman ihtiyacını bir nebze de olsa karşılamayı amaçladıklarını belirterek, "2016 yılını "Verimlilik Yılı" ilan edeceğiz.

Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi ile atıkların etkin kullanımını sağlayacağız. Enerji Verimliliği Kuluçka Merkezi'nde firmalara verilecek danışmanlık hizmetiyle girdi maliyetleri de düşürülecek.

Hassa-Dörtyol Tünel projemizin bir an önce tamamlanması için hükümet yetkililerinden destek bekliyoruz. Şahinbey-Polateli OSB projemiz kapsamında ise Gaziantep-Polateli ve Polateli-Kilis yollarının yol ağına alınması ve bölünmüş yol olarak yapılmasını istiyoruz. Ülkemizin, teknoloji ve inovasyon temelli kalkınmasına öncülük etmek istiyoruz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan Gebze'de temelini attığı ‘Bilişim Vadisi'nin bir benzerini Gaziantep'te kurmasını diliyoruz. Gaziantep'te, TÜBİTAK'ın bir şube açmasını ve TPE'nin bölge laboratuarı kurmasını da talep ediyoruz" dedi.

'Karşılıksız çeke tekrar hapis cezası gelsin'

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmada karşılıksız çek oranının bir önceki yıla göre yüzde 80 artış gösterdiğini belirterek, "Karşılıksız çeke tekrar hapis cezası gelmeli. Tüm sanayiciler artık barkodlu çek kullanmalı. Kredi Garanti Fonu yeteri kadar bilinmiyor. Bu konudan üzüntü duyuyorum.

İş hayatında dürüst olan kazanır. Riskli olmayan tek yatırım eğitime yapılan yatırımdır. Çifte kazancı bulmak için eğitime yatırım yapın. Yapın ki Mehmet Şimşek gibi Nobel ödüllü Aziz Sancar gibi insanlar bize gurur yaşatsın" açıklamasını yaptı.

Şimşek: Bu sene bütçemiz açık vermeyecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, iş yapmanın hilesi dürüstlük ise, refahın hilesinin ise reformlar olduğunu belirterek, "Türkiye'ye 1. nesil reformları yaparak bir üst orta gelir grubuna çıkarttık. Orta gelir tuzağından kurtulmak için reformlar şarttır" dedi. Birlikte çalışma, uzlaşma ve şehri sahiplenme kültürü olduğu için Gaziantep'in başarılı olduğunu vurgulayan Şimşek, "Türkiye'de de bunu başarmalıyız." Umutsuz olmamak lazım. Son 13-14 yılda Türkiye Avrupa ile arayı yaklaşık 25 puan kapatmış. Avrupa bundan 15 yıl önce kişi başı 100 euroluk bir gelire sahipse Türkiye kişi başı 30 euroluk bir gelire sahipti. Basitleştiriyorum. Bugün Türkiye, Avrupa 100'de iken 55 civarına çıkmıştır. Bu önemli bir kazanımdır, ama daha kat edeceğimiz çok mesafe vardır. Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda 20-25 puan daha kapatması halinde zaten eşit seviye olan yüzde 70 - 80'i aştık mı Türkiye çok farklı bir konumda olur. Bu hedeflere reform ve yatırımlarla ulaşacağız" diye konuştu. İşgücü piyasası reformu ile işçilerin haklarını garanti altına almak ve dünya standartlarında bir modelle yeniden kurgulamak istediklerini kaydeden Şimşek, iş dünyasına bu yıl işbaşı eğitimine alacakları bütün işçilerin masraflarını ödemeyi önerdiklerini söyledi. Sanayicilerin "asgari ücret artışından kaynaklanan yükü devletin de paylaşması gerektiği" yönündeki taleplerine karşılık Şimşek, "Asgari ücreti konuşmak lazım. Ama diyoruz ki, bu sene iş başı eğitime alacağınız bütün işçilerin masraflarını biz ödeyelim. Yük paylaşımı gündemdedir. Bütün meslek liselerini birlikte yeniden yapılandıralım" dedi. Şimşek, 2016'da büyümenin yüzde 4,5'u, belki de üzerini yakalayabileceğini belirterek, "Bu sene genel devlet bütçe açığı 0 olacak. Bütçemiz açık vermeyecek" dedi.

Ödüllerde ilk 3'e girenler

İSO İLK 500 

1-Sanko Tekstil 
2- Gülsan Sentetik 
3- Naksan Plastik

İSO 2’NCİ 500 
1-Uğur Demir 
2-Kaplan Kardeşler Halı, 
3-Eruslu Tekstil 

TÜRKİYE’NİN EN HIZLI BÜYÜYEN 100 FİRMASI 
1-Işık Ahşap 
2- Aktif Tekstil, 
3-MESPA Sağlık Malzemeleri 

EN FAZLA PATENT BAŞVURUSU YAPAN FİRMA (İLK 2) 
1-Flora Home Tekstil 
2-ZÜSİM Makina ve Gıda 

EN FAZLA TASARIM BAŞVURUSU YAPAN FİRMA 
1-Merinos Halı 
2- Mutaş Halı 
3- Safyün Halı 

EN FAZLA MARKA BAŞVURUSU YAPAN FİRMA 
1-Merinos Halı 
2-Flora Home Tekstil 
3-Royal Halı 

EN FAZLA FAYDALI MODEL BAŞVURUSU YAPAN FİRMA (İLK 2) 
1-Akcan Tekstil 
2- Mespa Sağlık Malzemeleri 

AR-GE ÖDÜLLERİ TÜBİTAK KATEGORİSİ 
1-Baymel Poliüretan Kimya, 
2-MESPA Sağlık Malzemeleri, 
3-Polymetal Kalıp, 

AR-GE ÖDÜLLERİ SANTEZ KATEGORİSİ (BİRİNCİ)
1- Royal Halı