Gaziantepli iş adamları "Afrika pazarı"na açılıyor

GAPGİAD organizasyonunda Burkina Faso'ya giden iş adamları, işbirliği ve yatırım olanakları için ikili görüşmeler yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZİANTEP  - Gaziantep Girişimci İş Adamları Derneği (GAPGİAD) organizasyonunda Afrika'ya giden iş adamı heyeti, işbirliği ve yatırım olanakları için ziyaretler gerçekleştirerek, ikili iş görüşmeleri yaptı. GAPGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Konukoğlu, 10 kişilik iş adamı heyetiyle Afrika ülkelerinden Burkina Faso'ya 5 günlük ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
Ziyaret sırasında belediye başkanları, ekonomik kurum ve kuruluş temsilcileriyle görüştüklerini ve bazı tesislerde inceleme yaptıklarını ifade eden Konukoğlu, şunları kaydetti:
"Afrika denilince bugüne kadar biraz çekinerek baktık. Ama gidip geldikten sonra Afrika'nın keşfedilmeyi beklediğini gördük. Burkina Faso'ya gitmeden önce nelerle karşılaşabileceğimizi ve insanları az çok hayal edebiliyorduk. Oraya gittiğimizde her şeyi daha net görebildik. İnsanların ne kadar yokluk ve yoksulluk içinde yaşadıklarını gördük. Aslında zengin altın ve uranyum madenlerine sahip bu insanların açlık ve sefalete mahkum bırakılmaları bizi çok şaşırttı."
Burkina Faso'da insanların hayatlarını sürdürebilmeleri için suya ihtiyaç duyduklarını dile getiren Konukoğlu, kuyu açtırmanın maliyetli olduğunu, bu nedenle Burkina Faso'ya gidebilecek sondaj ekiplerine ihtiyaç olduğunu aktardı.
Bölgede özellikle inşaat sektöründe büyük bir yoğunluk ve talep patlaması yaşanabileceğini vurgulayan Konukoğlu, "Çünkü insanlar barakalarda, kerpiç evlerde yaşıyorlar. Zenginlik arttıkça inşaat sektörünün bu ülkede patlama yaşayabileceğini gördük" diye konuştu.
Kendisinin de ziyarette pamuk üzerine görüşmeler yaptığını anlatan Konukoğlu, Burkina Faso'da üretilen pamuğun işlenmesi için bir çırçır fabrikası kurulduğunu vurgulayarak, "Tarlada elle toplanan pamuklar, çırçır fabrikasına indiriliyor. Sonra da el değmeden paketlenip müşteriye hazır hale getiriliyor. Ayrıca her balyadan numune alınıp, testlerden geçiriliyor. Orada profesyonel bir ekiple yürütülen sistem gördüm. Bu ülkeyle ticaret düşünülebilir" dedi.
Burkina Faso'nun huzurlu bir Afrika ülkesi olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, Türk iş adamlarının çekinmeden bu ülkeyi ziyaret edip iş görüşmelerinde bulunabileceklerini kaydetti.
Konukoğlu, herhangi bir sıkıntı yaşanması halinde ise bu ülkede açılan Türk okullarından destek istenebileceğini sözlerine ekledi.