Gaziantepli sanayiciler ikinci yarıdan umutlu
Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO) anketinde Eylül'den itibaren daha iyi ekonomik sürecin başlayacağı düşünüldüğü ortaya çıktı
GAZİANTEP - Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO) üyeleriyle yaptığı "ekonomik durum anketi", sanayicilerin, Temmuz-Aralık 2009 döneminde üretim, istihdam ve ihracatlarının artacağına inandıklarını ortaya koydu.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, anketi değerlendirirken, son haftalardaki ekonomik rakamların ekonomide iyileşme süreci yaşandığına ilişkin iddiaları destekler nitelikte olduğunu belirterek, "İhtiyatlı olmamız gerekmekle birlikte ekonomide daha iyi bir sürecin başladığına ilişkin sinyaller alıyoruz" dedi.
Ekonominin iyileşmesi sürecinin uzayabileceğine işaret eden Koçer, Eylül ayından itibaren daha iyi bir ekonomik sürecin başlayacağı inancında ve umudunda olduklarını vurguladı.
Elektrik fiyatlarının artırılacağına ilişkin söylemleri de değerlendiren Koçer, "Ankete katılan sanayicilerimizin tamamı bu süreçte elektriğe zam yapılmasını uygun bulmuyor. Üyelerimiz, elektriğe yapılacak zammın ekonomide yaşanan iyileşme sürecine sekte vuracağına inanıyor" diye konuştu.
Sanayicilerin yarıya yakını ihracatta artış bekliyor
Ankete katılan sanayicilerin, yüzde 43'ü Temmuz-Aralık 2009 döneminde iç satışların artacağına, yüzde 31'i aynı kalacağına ve yüzde 26'sı da azalacağına inandığını ifade etti. Ankete katılanların yüzde 46'sı dış satışlarında artış beklerken, yüzde 34'ü aynı kalacağını, yüzde 20'si azalacağı yönünde görüş belirtti.
Ankete katılan sanayicilerin çoğunluğu, ankete verdikleri cevaplarla hammadde stokları, satış fiyatları, hammadde fiyatları, yeni siparişler, maliyetler ve istihdam konularına ilişkin iyimser beklentiler içerisinde olduklarını ifade etti.
Borçlar yeniden yapılandırılmalı
GSO üyeleri, sorun ve beklentilerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Piyasadaki en önemli sorun olan finansman problemleri çözülmeli, borç ve vade uyumsuzluğuna göre borçlar yeniden yapılandırılmalı. Kalifiye işçi sıkıntısının giderilmesi için önlem alınmalı. Elektrik enerjisine düşünülen zam kesinlikle yapılmamalı. Kredi maliyetlerindeki faizin hala yüksek olmasının önüne geçilmeli, işçilik vergisi ve SSK maliyetleri düşürülmeli, döviz kurlarında istikrar sağlanmalı."