GDO bebek mamasında olmayacak

Biyogüvenlik Kanunu Tasarısının 1. Bölümü içinde yer alan 5 maddesi kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürünler, bebek mamalarında ve ek gıdalarında kullanılamayacak.

TBMM Genel Kurulunda, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve ürünlerine ilişkin düzenlemeleri de içeren Biyogüvenlik Kanunu Tasarısının 1. Bölümü içinde yer alan 5 maddesi kabul edildi.

Tasarının 1. bölümünün görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, GDO ile ilgili araştırma geliştirme faaliyetlerinin sürdüğünü ifade etti. Eker, Türkiye şartlarına uygun 6 soya çeşidinin geliştirilerek üretime başlandığını, üreticilerin en karlı ürünü tercih ettiğini söyledi.

Yağlı tohumların üretiminin sulu alanlarda mümkün olduğuna dikkati çeken Eker, sulanabilir alanların artırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü, bu alanların artırılmasıyla Türkiye'nin kendine yeter ülke konumuna gelebileceğini kaydetti.

Eker, GDO ve ürünlerinin risk değerlendirilmesinin ardından ithalatına izin verildiğini, transgenetik ürünlerin üretimine ise izin verilmediğini bildirdi.

Sebze ve meyvelerde GDO'nun söz konusu olmadığını vurgulayan Eker, "Televizyonlarda GDO ile haberler yayınlanırken sebze ve meyvelerin görüntüsü gösteriliyor. Bu çok yanlış. Türkiye'de şu ana kadar hiçbir şekilde trnasgenetik ürün üretilmemiş; meyve ve sebze ile bu konunun hiçbir ilgisi yok. Sebze ve meyvelerimiz, temiz, güvenlikli ve sağlıklı. Hiçbir şekilde GDO içermiyor" diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, ABD'de GDO'lu mısır üretimi hariç diğer ürünlerin üretilmesine izin verilmediğini, AB üyesi 20 ülkede de GDO ve ürünlerinin üretiminin yasak olduğunu anımsattı.

GDO'lu ürünlerin sağlık açısından riskli olduğunu savunan Ergin, GDO'lu ürünler nedeniyle alerjik hastalıkların söz konusu olabileceğini, kronik zehirlenmelerin görülebildiğini söyledi.

Ergin, GDO'lu ürünlerin fareler üzerinde denenmesinde, farelerin bağışıklık sisteminin zayıfladığını, yavrularının zayıf ve küçük olduğunun kanıtlandığına dikkati çekti.

Tasarının, GDO'lu ürünlerle ilgili sadece izin mekanizmasını düzenlediğini belirten Ergin, biyogüvenlik sisteminin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Önerge

Tasarının "yasaklar"ı düzenleyen maddesi üzerinde, CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur ile AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl ortak bir önerge verdi. Kabul edilen önergeyle, Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalı ürünlerin, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasak kapsamına alındı.

Erbatur, önerge üzerinde yaptığı konuşmada, GDO'lu ürünler konusunun kamuoyunda endişe kaynağı olduğunu belirterek, "İnsanlar kendileri, yakınları, çocukları için GDO'lu ürün kullanmak istemiyor ve bu ürünler konusundaki belirsizliğin giderilmesini istiyor" dedi.

GDO'lu ürünlerin bebek mamalarında kullanılması konusunda ne Türkiye ne de dünyada yeterli bilimsel araştırmanın yapıldığına işaret eden Erbatur, ne tür sonuçları olduğunun henüz bilinmediğini kaydetti. Erbatur, konuyla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkati çekerek, yapılan değişiklikle hem GDO'lu ürünlerin kullanılması ortadan kaldırılırken hem de konuyla ilgili çeşitli araştırmaların yapılmasının mümkün olabileceğini söyledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir