Gelir İdaresi'nden yalanlama

Gelir İdaresi Başkanlığı 600 vergi denetmeninin görev yerlerinin usulsüz şekilde değiştirildiğine ilişkin, haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Gelir İdaresi Başkanlığınca, 2009 yılı genel tayin döneminde toplam 479 vergi denetmeninin tayininin gerçekleştirildiği, söz konusu tayinlerin tamamen yönetmelik esaslarına uygun olarak yapıldığı bildirildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında, 600 vergi denetmeninin görev yerlerinin usulsüz şekilde değiştirildiğine ilişkin, "gerçeği yansıtmayan" haberlerin yer aldığı kaydedildi.

Açıklamada, Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik hükümleri uyarınca, 21 Mayıs 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Gelir İdaresi Başkanlığı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik'te, vergi denetmenlerinin yer değiştirmeye tabi personel olduğunun belirtildiği ifade edildi.

Yönetmelikte hizmet bölgeleri ve bu hizmet bölgelerinde çalışılması gereken sürelerin belirlendiği kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

"Bu yönetmeliğin amacı, denetimlerde verimlilik ve etkinliğin artırılması sağlanarak personelin bulunduğu ilde uzun süre kalmasıyla doğacak baskıları azaltmaktır.

Yukarıda yer verilen yönetmelik uyarınca 2009 yılı genel tayin döneminde iddia edildiği gibi 600 denetmenin değil toplam 479 vergi denetmeninin tayini gerçekleştirilmiştir. Söz konusu tayinler tamamen yönetmelik esaslarına uygun olarak yapılmıştır. Bu veriler dikkate alındığında 600 vergi denetmeninin yerlerinin değiştirildiğine ilişkin bazı basın yayın organlarında yer verilen haber ve değerlendirmeler, doğru bilgiye dayanmayan, araştırılmadan sadece duyumlara dayanan yaklaşımları ortaya koymaktadır.

Vergi dairesi başkanlarının gerçekleştirilen tayinleri tebliğ etmemesi neticesinde bazı vergi denetmenlerinin mağdur olduğu iddiaları da asılsızdır. Yönetmeliğin 15. maddesi uyarınca vergi dairesi başkanları bu tayinleri, birimlerine intikal etmesinden itibaren beş iş günü içinde ilgililere tebliğ etmek zorundadır. Ancak, herhangi bir sağlık özrü nedeniyle rapor alan veya izin kullanmaları sebebiyle görev mahalli dışında bulunan personelin tayin tebliği ise rapor veya izin süresi bittikten sonra hemen yerine getirilecektir. Bu konuda herhangi bir ayrımcılık söz konusu değildir."

"Atamaların yanlış yere yapıldığı doğru değil "

Atamaların yanlış yerlere yapıldığına ilişkin basında çıkan haberlerin de doğruyu ifade etmediği belirtilen açıklamada, denetmenlerin atanacağı bölgeler ve söz konusu bölgelerdeki çalışma süresinin yönetmelikte açıkça belirlendiği, bu bölgelere ve sürelere bağlı kalmaksızın atama yapılmasının söz konusu olmadığı kaydedildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

"Ayrıca söz konusu yazıda, yönetmeliğin uzun yıllardır uygulanmadığı iddia edilerek yönetmeliğin baskı aracı olarak kullanıldığı, dolayısıyla denetmenlerin zor durumda kaldığı ifade edilmiştir. Bu yaklaşım, görevini adil, tarafsız ve şeffaf biçimde uygulayan Gelir İdaresi Başkanlığına yapılmış haksız bir ithamdır. Başkanlığımız tarafından gerçekleştirilen tayinlerin tamamı yukarıda zikredilen yönetmeliğin amir hükümleri uyarınca ve yine aynı yönetmelikte yer verilen usul ve esaslar dahilinde gerçekleştirilmiştir. İleriki dönemlerde de mevzuatın öngördüğü düzenlemelere uygun hareket edilecektir."