Gelir Vergisi tasarısı alt komisyonda

Tasarı, tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından AKP ve CHP'li milletvekillerinin önergeleri doğrultusunda alt komisyona gönderildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, alt komisyona gönderildi.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde söz alan CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, IMF ile anlaşan ülke sayısının yaşanan ekonomik krize rağmen az olduğunu belirterek, Türkiye ekonomisinin halen IMF'ye muhtaç olmasının açıklanabilir bir durum olmadığını söyledi.

IMF'nin ileri sürdüğü şartların kabule zorlanması nedeniyle IMF ile anlaşmanın geciktiğini belirten Hamzaçebi, Türkiye ile IMF'nin, vergi indiriminden kaynaklanan Hazine kaybının nasıl telafi edileceğinin araştırması içinde olduğunu ifade etti.

2009 bütçesinin yüzde 4 büyüme hedefiyle hazırlandığını anımsatan Hamzaçebi, ''Bütçe yüzde 4 büyümeyi hedeflerken, yüzde 3,6 küçülme öngörülüyor. Bütçe ters yüz edildi, Bu 'U' dönüşüdür. IMF, yüzde 5,1 küçülme olacağını bekliyor'' diye konuştu.

Bütçe görüşmeleri sırasında yüzde 4'lük büyüme hedefinin tutmayacağını söylediklerini anımsatan Hamzaçebi, ''Hükümet, sanal bir bütçenin Meclisten geçirilmesinde sakınca görmedi'' dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bir basın yayın organı hakkında hazırlanan rapordan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın haberdar edildiğini bildiren Hamzaçebi, söz konusu raporlar hakkında bakanların dahi bilgilendirilmemesi gerektiğini söyledi.

CHP'li Hamzaçebi, tasarıyla Başbakanlık tarafından kiralanan uçakların kiralama bedeline KDV muafiyeti getirilmek istendiğini kaydetti. Hamzaçebi, uçak ambulans ile orman yangınları için kiralanan uçaklar için KDV istisnası getirilmezken Başbakanlık için kiralanan uçaklara böyle bir uygulama getirilmek istenmesinin gerekçelerini sordu.

Başbakanlığın uçak kiralama işlerini THY Anonim Ortaklığı aracılığıyla yaptığını, KDV istisnasının THY hissedarlarında gelir kaybına yol açacağını ileri süren Hamzaçebi, konuyla ilgili SPK'nın görüşünün alınmasını istedi. Akif Hamzaçebi, yeminli mali müşavirlerin KİT yönetim kurulunda görev almalarına imkan tanınacak olmasını da eleştirdi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, işsizlik sayısının 2009 Ocak itibariyle 3 milyon 650 bine ulaştığını belirterek, üretimi artıracak tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

Akçay, Maliye Bakanlığının 2009 bütçesinde revizyona gitmesi gerektiğini belirterek, ''Bütçe rakamlarının gerçekçi ve kabul edilebilir olması, hepimizin ve yatırımcıların beklentisidir'' dedi.

DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk ise tasarıda, ekonomik krize karşı tedbirler yer aldığını ifade ederek, düzenlemeyi desteklediklerini bildirdi. Tasarı, tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından AKP ve CHP'li milletvekillerinin önergeleri doğrultusunda alt komisyona gönderildi.