”Gelişimde Anadolu illerimiz kilit rol oynayacak”
İTO Başkanı Yalçıntaş, Anadolu illerinin ekonomik ve sosyal gelişime katkıda bulunma imkanına sahip olduğunu belirtti
ELAZIĞ - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, "Ülkemizin gelişiminde dış pazarlardaki rekabet gücünün arttırılmasında ve küresel ekonomiye entegrasyonunda Anadolu illerimiz kilit rol oynayacaktır" şeklinde konuştu.
Yalçıntaş, İTO ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odasının "Dayanışma ve İşbirliği Toplantısında" yaptığı konuşmada, kentin 4 bin yıllık geçmişiyle Anadolu'nun bel kemiği bir şehir olduğunu belirtti.
2001 yılında Elazığ'ın ihracat rakamlarının 7 milyon dolar olduğunu bunun 2006 yılında 68 milyon dolara yükseldiğini ifade eden Yalçıntaş, bunun anlamının büyük olduğunu söyledi.
Yalçıntaş, ihracattaki bu artışın istikrarlı şekilde devam ettirilmesiyle ilin Doğu Anadolu Bölgesi'nin İstanbul'u olacağına dikkati çekti.
Yalçıntaş, nüfusun yüzde 60'a yakınının tarımla uğraştığını ve yüzde 35'in üstünde hizmet sektöründe istihdam edildiği göz önünde bulundurulduğunda, bölgede sanayinin daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunun ortaya çıktığını belirterek, şöyle devam etti:
"Ülkemizin gelişiminde dış pazarlardaki rekabet gücünün arttırılmasında ve küresel ekonomiye entegrasyonunda Anadolu illerimiz kilit rol oynayacaktır. Anadolu illerimiz sahip oldukları kültürel ve tarihi zenginliklerin yanı sıra turizm, sanayi ve ticaret potansiyelleriyle de ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunma imkanına sahiptirler.
Anadolu illerindeki odalarla işbirliğimiz önümüzdeki dönemlerde de devam edecektir. Küresel ticarette Anadolu'nun da var olabileceğini göstermek istiyoruz. Biz İTO olarak size bunu başarabileceğinizi söylemek için buradayız. Yapabileceklerinizi desteklemek, yapamayacaklarınızda da sizlere yardımcı olmak için buradayız. İTO her zaman sizin yanınızdadır."
Elazığ Valisi Muammer Muşmal
Elazığ Valisi Muammer Muşmal da toplantıda, Türkiye'de 20-30 yıl önce Erzurum, Elazığ, Diyarbakır gibi değişik bölgelerde cazibe merkezlerinin oluşturulması gerektiğini, bunun oluşturulmaması nedeniyle günümüzde artık büyük şehirlerin yaşanılamaz hale geldiğini belirterek, gecikmiş de olsa bugünden işe başlanılması gerektiğini kaydetti.
"Gelin buraya yatırım yapın" sözünün kötü bir söz olduğunu, "Gelin buraya birlikte yatırım yapalım, birlikte büyüyelim, birlikte paylaşalım hem kendimize hem Elazığ'a, hem ülkeye faydalı olalım" dediklerini dile getiren Muşmal, şöyle devam etti:
"Elazığ'ın gelişmesi İstanbul'un gelişmesi, Türkiye'nin gelişmesidir. Eğer büyük şehirler dışındaki insanlar huzursuzsa, mutlu değilse İstanbul'da yaşayanların da mutlu olacağına ben inanmıyorum. Vücudun bir parmağındaki rahatsızlık nasıl tüm vücudu olumsuz etkiliyorsa güçsüz kılıyorsa ben bunu da o şekilde görüyorum"
Muşmal, Türkiye'nin birlikte kalkınmaya başladığı Japonya ve Güney Kore'de milli gelirin 50-30 bin dolar iken Türkiye'nin hala 5-8 bin dolarda olduğunu ifade ederek, "Yani biz zenginleşmediğimiz müddetçe bağımsızlığımız da tehlikede, güvenliğimiz de tehlikede. İşte şu anda o tehlikeleri de maalesef biraz yaşıyoruz. Yaşamamak için çok çalışmalı, üretmeli, satmalı, eğitmeli ve okumalıyız" dedi.
Elazığ TSO başkanı Suat Öztürk
Elazığ TSO başkanı Suat Öztürk de mücadelelerinin Anadolu'da ekonomik anlamda bu bölgelerin sahiplenilmesi, insanların ekmeğini burada kazanıp göçü önlemek olduğunu belirterek, bu bölgeleri sahipsiz bırakmamak ve kalkınmasını sağlamak, göçü önlemek amacında olduklarını söyledi.
Elazığ'ın diğer illere nazaran daha az göç verdiğini, ancak bölgenin kriz ve bazı sıkıntılardan dolayı biraz sermaye göçü verdiğini ifade eden Öztürk, "Bizimle beraber ve şu anda işe başlayan jenerasyon bu göçe tamamen karşı. Burada istihdam yaratıp, beyin göçünü de önleyerek insanların buradan gitmemesini sağlamak ayrıca dışardan kazanılanların da kente getirme yönünde çalışmalarımız var. Bunlar da netice veriyor" dedi.