‘Gençlerin istihdamı için teşvik süresi 3 yıla uzayabilir’

Müezzinoğlu, gençlerin iş gücüne katılması için özel programlar geliştirmek istediklerini ve bu kapsamda teşvik programının güncelleneceğini kaydetti. Müezzinoğlu, bu yolla kalıcı bir istihdam hedeflendiğini anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, son 1 yıl içinde 1 milyon 151 bin gencin iş piyasasına girdiğini, bu kitleye yönelik özel programlar kapsamında hem teşvik programının güncelleneceğini hem de gençlerin becerilerinin mesleki eğitim yoluyla iş piyasasına uyumlulaştırılmasını sağlayacaklarını söyledi.

SGK il sosyal güvenlik müdürleri ve İŞKUR il müdürleriyle telekonferans görüşmelerini sürdüren Müezzinoğlu, Tunceli, Bolu, Kocaeli ve Kırşehir il müdürleriyle görüşmelerine bir grup gazeteciyi de davet etti.

Burada konuşan Bakan Müezzinoğlu, gelecek dönemde, istihdam seferberliği, iş sağlığı ve güvenliği, gençlerin ve engellilerin istihdamının artırılmasına yönelik çalışmaların yoğunlaşacağını vurguladı.

Kayıtdışılığa yönelik denetimler yoğunlaşacak

İş yerlerine kayıt dışılık ve iş sağlığı ve güvenliği alanlarında yol gösterici bir yaklaşım belirlediklerini kaydeden Müezzinoğlu, gelecek dönemde ise denetimlere ağırlık vereceklerini kaydetti. SGK’nın aylık 80 bin iş yeri denetim kapasitesi olduğunu, yoğun denetim programı kapsamında ilk etapta 30 bir şirketin denetleneceğini belirten Müezzinoğlu, il müdürlerine de bu yöndeki çabalarını artırma talimatı verdi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Müezzinoğlu, engellilerin çalışması ve engelli çalıştırma yükümlülüğüne yönelik yeni arayış içinde olduklarını hatırlattı. Hayata geçen yeni yöntemin, engellilerin sosyal ortamı ve ulaşım imkanlarının da gözetilmesiyle, yaşadıkları yakın yerlerde, pastane, bakkal, market vb. iş yerlerinde teşvikli çalıştırmaya yönelik olduğunu hatırlatan Müezzinoğlu, bu kapsamda yaklaşık 50 bin engelli iş gücü olduğunu ve hayata geçirilmesiyle hem işverenin hem de engellinin yararına bir sonuç doğacağını belirtti.

Engelli çalıştırmak cazip hale getirilebilir

Fikir aşamasında olan yeni bir yaklaşım üzerinde çalıştıklarını da belirten Müezzinoğlu, engelli çalıştırma yükümlülüğü bulunan iş yerlerinin, bu yükümlülüğünü yerine getirememesi halinde belirlenecek bir tutarda ödeme yaparak bu yükümlülükten muaf tutulması, elde edilecek gelirin de oluşturulacak bir fon aracılığıyla, engelli çalıştıran iş yerlerine çalıştırdıkları kişi başına teşvik olarak verilmesinin planlandığını kaydetti.

"Genç istihdamı önceliklerimiz arasında"

Müezzinoğlu, gençlerin istihdamının öncelikleri arasında bulunduğunu ve bu kitleye yönelik özel programlar geliştirmek istediklerini vurguladı. Bunlardan en önemlisinin mezun gençlerin becerilerinin mesleki eğitim yoluyla iş piyasasına uyumlulaştırılması olduğunu kaydeden Müezzinoğlu buna ilave teşvik programının da güncelleneceğini kaydetti. Gençlerin istihdamında 3 yıla varan bir teşvik üzerinde çalışıldığını, bu yolla kalıcı bir istihdam hedeflendiğini anlattı.

Toplum yararına çalışmanın kalıcı istihdama dönüşmesi teşvik edilecek

Mehmet Müezzinoğlu, toplum yararına çalışma programlarına katılan kişilerin, özel sektörde işe alınması halinde belirli bir süre teşvik verilerek kalıcı istihdama dönüşmesi yönünde bir program hayata geçirileceğini açıkladı. Müezzinoğlu, teşvik miktarının belirlenmediğini, üzerinde çalışıldığını belirterek, bu yolla istihdama ilave bir katkı sağlanmış olacağını belirtti. Toplum yararına çalışma programlarında, özellikle gençler kamu kurumlarında işe alınıyor ve ücretlerinin tamamı İŞKUR tarafından veriliyor.

Eski hükümlülerin çalıştırılması özendirilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, cezasını çekmiş hükümlülerin çalıştırılmasına yönelik genel teşvik politikları kapsamında bir çalışma yapıldığını belirtti. Bu kişilerin çalışmakta zorlandığını, iş yerlerinin çekingen davrandığını belirten Müezzinoğlu, “Cezasını çekmiş kişiye devlet olarak biz farklı davranamayız. Çalışmalarına katkı amacıyla genel teşvik politikaları kapsamında bir teşvik planlanıyor. Normal yaşamlarına devam etmelerini desteklemeliyiz” dedi.