Gençlerin maaş beklentisi asgari ücretin de altında

Ekonomideki daralmayla birlikte iş ilanı sayısı düşüş gösterirken, gençler asgari ücretin de altında bir maaş beklentisiyle satış temsilcisi, çağrı merkezi elemanı, güvenlik görevlisi gibi pozisyonlara yöneldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUHAMMED KAFADAR

Finansal piyasalardaki oynaklık ve ekonomideki daralma doğal olarak iş gücü piyasasını da doğrudan etkiliyor. Özellikle Türk Lirası'nın tarihi dip seviyesini gördüğü geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana ekonomi üzerindeki baskı iş ilanlarına da yansıdı.

Mavi yaka ve ara kademe pozisyonlarda hizmet veren insan kaynakları sitesi Eleman.net Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Duyarlar, yaz sezonunun sona ermesiyle yükselişe geçmesi beklenen ilan sayılarında ekonomik koşulların etkisiyle düşüş yaşandığını söyledi.

İlan sayılarına bakıldığında 2018'in ilk yarısında istihdam teşviklerinin de etkisiyle önce yıla göre yüzde 40 artış kaydettiklerini anlatan Duyarlar, mayıs itibariyle mevsimsel etkilerle başlayan düşüşün daha sonra ekonomik gelişmeler nedeniyle artarak sürdüğünü söyledi.

Döviz kurlarındaki artış kaynaklı dalgalanmaların iş gücü piyasasını yakından etkilediğini, firmaların işe alımları durdurduğunu veya azalttığını ifade eden Duyarlar, "Ağustos ayı itibari ile aslında yükselişe geçmesi gereken ilan sayılarında azalma, oluşturulan özgeçmiş sayısında ve iş başvurularında ise artış oldu" dedi.

Ağustos ayından itibaren iş arayan sayısında, yılın ilk yarısına oranla yüzde 20'lik bir yükseliş kaydedildiği bilgisini veren Duyarlar, çoğu üniversite mezunu olan genç işsizlerin işe girme oranı yüksek olan satış temsilcisi, çağrı merkezi elemanı, güvenlik görevlisi gibi pozisyonlara yöneldiklerini anlattı ve ekledi: "Bir şekilde işe girmek ve çalışmaya başlamak amacı ile kendi alanları dışında veya yeterliliklerinin altındaki işlere başvuru yaptıklarını görüyoruz."

Eleman.net'te aylık yeni ilan sayısı Mayıs 2018'de 20 bin ile yılın zirvesine ulaşırken, Aralık'ta yaklaşık 10 binlere kadar geriliyor. Aylık yeni özgeçmiş sayısı incelendiğinde ise Nisan'da 60 binin hemen altından Aralık'ta yaklaşık 110 binlere bir tırmanış olduğu görülüyor.

Yaptıkları anket çalışmasının, iş arayışındaki artışa rağmen gençlerin fabrikalar yerine "daha az ücretle bile olsa" AVM'ler veya ofis ortamında çalışmayı tercih ettiklerini ortaya koyduğunu söyleyen Duyarlar, "Hatta fabrikalarda eğitim gördükleri alanda çalışmak yerine, plaza veya AVM'de güvenlik görevlisi olarak çalışmayı tercih eden çok fazla sayıda kişi var" diye konuştu.

Duyarlar, gençlerin çalışma koşulları ve daha sosyal bir ortamda olmak istemelerinin bu tercihleri üzerinde belirleyici olduğunu ifade etti. Bu arada iş arayanların yüzde 52'sinin asgari ücretin de altında 1500-2000 lira aralığında bir maaş beklentisinde olması dikkat çekti.

Sitede iş arayan yüzde 38'lik bir kesim de 2000-3000 TL aralığında ücret almayı hedeflerken; Özlem Duyarlar iş arayan kullanıcılarının yüzde 35'inin lise, yüzde 30'unun lisans, yüzde 20'sinin ise ön lisans mezunu olduğu bilgisini verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir