Geri dönüşümcü 4 dernek TAYDEP çatısında buluştu

Atık yönetimi alanında faaliyet gösteren 5 derneğin 12 Haziran'da güçlerini birleştirdikleri TAYDEP, atık oluşumunun önlenmesi, yeniden kullanım, geri dönüşüm, geri kazanım ve bertaraf edilecek atıkların azaltılması ile ilgili adımları daha hızlı atacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- DÜNYA

Türkiye’de atık yönetimi alanında faaliyet gösteren dernekler, güç birliğine gitti. Atık Kağıt Geri Dönüşümcüler Derneği (AGED), İstanbul Geri Dönüşümcüler Derneği (İGEDDER), Ömrünü Tamamlamış Araçlar Sanayicileri Derneği (ÖTASAD) ve Değerlendirilebilir Atık Malzemeler Sanayicileri Derneği (TÜDAM), sektörün sorunlarını çözmek ve daha iyi temsil etmek için Tüm Atık Yönetimi Dernekleri Platformu’nda (TAYDEP) birleşti. TAYDEP’in kuruluş imza töreni, Avrasya’nın en büyük çevre teknolojileri fuarı REW İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleşti. İmza töreni öncesi konuşan AGED Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saral, TAYDEP’in kuruluşunun bir sorumluluk olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönem sivil toplum kuruluşları ve üreticiler ile birlikte hareket etmenin bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Saral, sektörün temsili açısından TAYDEP’in önemli işler yapacağını belirtti. AGED Başkanı Saral, “Türkiye’de 29 milyon ton çöp üretiyoruz ve bundan sadece 2.5 milyon ton kağıt geri kazanıyoruz. Yüzde 13 kağıt olduğu ölçülüyor. 4 milyon ton daha ekonomiye kazandırmamız gereken geri dönüşebilir kağıt var. Bunu kazandırmak konusunda hep beraber katkı sağlamalı, yatırım yapmalıyız” diye konuştu.

Federasyon olmaya doğru gideceğiz

TÜDAM Başkanı Vedat Kılıç, 10 yıllık atık yönetimi ve ilgili mevzuatlarda önemli yol katedildiğini anlattı. Bu süreçte atık ile ilgili birçok mevzuat gerçekleştirildiğini hatırlatan Kılıç, “Şimdi sektör derneklerini temsil edecek üst bir çatı oluşturduk. Bu çatıya ihtiyaç vardı. Federasyon olmak gibi bir düşüncemiz de vardı ancak bunun için resmi anlamda bir süreç gerekiyordu. Platform ile başladık ama federasyona doğru gitmek istiyoruz” şeklinde konuştu. ÖTASAD hakkında bilgi veren ÖTASAD Başkanı Günay Dar da dernek olarak geri dönüşüm konusunda OSB kurma konusunda faaliyetler ve eğitimlere devam ettiklerini anlattı. Dar, yeni dernek ile sektörün daha ileri gideceğini söyledi.

TAYDEP faaliyetlerine başladı

İFO Fuarcılık tarafından TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın katkılarıyla bu yıl 11.’si düzenlenen Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Uluslararası Fuarı REW İstanbul, pek çok üretim sektörünü yakından ilgilendiren önemli bir oluşuma ev sahipliği yaptı. 12 Haziran Cuma günü, fuarın yapıldığı Tüyap Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen imza töreniyle faaliyetlerine başlayan TAYDEP’in amacının; atık oluşumunun önlenmesi, çevre ve insan sağlığının korunması, yeniden kullanım, geri dönüşüm, geri kazanım ve bertaraf edilecek atıkların azaltılması hedefiyle gerekli adımları daha hızlı atabilmek olduğu deklare edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir