GFK: Tüketici güveni 8 puan düştü

GFK Türkiye, Ekim ayı Tüketici Güven Endeksi 8 puan düşerek 67,1 düzeyine indi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - GFK Türkiye'nin "Tüketici Araştırması"na göre, Tüketici Güven Endeksi Ekim ayında 8 puan düşerek 67,1 düzeyine indi. Endeks, Eylül ayında 75,3 seviyesindeydi.

Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Birliği'ne (AB) üye ve aday ülkelerin ekonomik konjonktürlerini takip etmek amacıyla yürütülen, "İşyeri ve Tüketici Araştırmaları Ortak Uyumlu AB Programı"nın "Tüketici Araştırması"nı yapan GFK Türkiye, Ekim ayı Tüketici Güven Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, Eylül'de yaklaşık 5 puanlık bir düşüşle 75,3 düzeyine inen Tüketici Güven Endeksi, Ekim ayında 8 puan daha azalarak, 67,1 seviyesine geriledi.

Tüketiciler Ekim ayında terör, ekonomi ve Ergenekon Davasını son 1 ay içinde Türkiye'nin gündemindeki en önemli olay ve konular olarak ifade ettiler.

Endeksi oluşturan alt kalemler

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında Ekim ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumu bir önceki aya göre 5,6 puan azalarak, 94'ten 88,4 puana geriledi.

Genel ekonomik durum 14,6 puan azalarak 98,1'den 83,5 puana, işsizlik oranı ise 6,7 puan azalarak 57,3'e indi. Tasarruf eğilimi de 6 puan geriledi ve 39 puan olarak gerçekleşti.

Diğer ülkeler

AB'ye üye ve aday tüm ülkelerde aynı sorular ve aynı yöntemle hesaplanan Tüketici Güven Endeksine göre, Eylül ayı ile karşılaştırıldığında Ekim ayında AB ortalamasında da 4 puanlık bir düşüş oldu.

Tüketici güveninde, küresel ekonomik krizin etkisiyle Fransa'da 8, Bulgaristan'da 7, İspanya'da 5, İngiltere'de 4 ve Almanya'da 3 puanlık düşüş gözlendi.