”Gıda fiyatlarında paniğe gerek yok”

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, TMMOB'nun 'gıda politikaları' konulu panelinde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, küresel mali krizin gıda fiyatlarına etkisine ilişkin olarak, "Paniğe hiçbir şekilde gerek yok. Türkiye 2001'deki Türkiye değil. Türkiye çok mesafe kat etti" şeklinde konuştu.

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası, Dünya Gıda Günü dolayısıyla, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde "gıda politikaları" konulu panel düzenledi.

Bakan Eker, panele gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB), "küresel mali krizin etkilerinin Türkiye'de henüz görülmediğini, ancak krizin gıda fiyatlarını artıracağı" yönündeki tahminini hatırlatması üzerine, TZOB'un daha önce de "ramazan ayında gıda fiyatlarının anormal derecede artacağını söylediğini" ancak böyle bir şey olmadığını, aksine perakende gıda fiyatlarının düştüğünü belirtti.

Eker, "Türkiye'de tarımsal üretimin etkileneceği şey kuraklıktır. Türkiye'de üretim kuraklıktan olumsuz etkilenir. Nitekim bu yıl ve geçen yıl yer yer bundan olumsuz etkilendi" diye konuştu.

Küresel mali krize ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanların gerekli açıklamaları yaptığını ifade eden Eker, kendisinin de bu açıklamalara katıldığını belirtti. Eker, "Paniğe hiçbir şekilde gerek yok. Türkiye 2001'deki Türkiye değil. Türkiye çok mesafe kat etti" dedi.

Başka ülkelerin farklı nedenlerle yaşadığı krizin aynısını Türkiye'nin de yaşaması gerekmediğini belirten Eker, "Bunu ne kadar kaşır, ne kadar panik havası oluşturursanız bu duruma o denli katkı sağlamış olursunuz. Bence bu safhada, ortada ciddi bir belirti olmadan 'şu sektör şöyle etkilendi, bu sektör böyle etkilendi' şeklinde speküle etmek doğru değil" diye konuştu.

Bakan Eker, birçok ülke borsanında büyük düşüşler yaşandığını hatırlatması üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı:

"O ülkelerin sorunları başka. Orada mortgage (tutsat) kriziyle ilgili başlayan bir sorun vardı. Değerinin çok üzerinde şişen bir mali piyasa vardı. Onlar söndü, şimdi normal büyüklüğüne geliyor. O tabii onların sorunu. Bizimle ilgili, Türkiye'nin bir problemi olmadığını, bütün ilgili arkadaşlar söylüyor. Biz de aynı kanaatteyiz."