"Gıda OSB olmazsa, Keşan ticarette küme düşer"

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Helvacıoğlu, Hamzadere Bölgesi'nde kurulması talep edilen Gıda OSB'nin bölgenin Avrupa ile rekabeti açısından hayati önem taşıdığını belirterek, Gıda OSB olmazsa Keşan'ın ticarette küme düşeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ender YAZICI

EDİRNE - Türkiye çeltik üretiminin hemen hemen yarısını karşılayan Hamzadere Bölgesi'nin heyecanla Gıda OSB projesinin hayata geçmesini bekledğini ifade eden Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, "bu proje yatırımların hızlanması, üretim ve imalat maliyetlerinin düşmesi gibi pek çok alanda bölgeye değer katacak. Gıda OSB olmazsa, Keşan ticarette küme düşer" diye konuştu.

Kurulacak Gıda OSB'de gıda imalat sektörünün bir arada olacağını belirten Mustafa Helvacıoğlu, "Diğer karma ve ağır sanayi bölge modelleri gibi sadece gıda imalatı yapan firmalarımızın bir arada olduğu bir yapı olacak. Buna sadece Keşan ve Hamzadere değil, Marmara Bölgesi de ihtiyaç duyuyor" dedi.

Gıda OSB'nin bölgedeki diğer yatırımları da hızlandıracağını dile getiren Helvacıoğlu, "Bunun yanında imalat maliyetlerinin düşmesi, teşviklerin gelmesi, istihdamın arttması gibi bir çok ek katkısı olacak. Gıda İhtisas OSB'nin 2020-2021 yıllarında bacalarının tüter hale gelmesini hedefliyoruz. 2023 yılında ise tam kapasite ile faaliyete geçilmesini planlıyoruz. İlk etapta 50 firma ve 5 bin kişilik istihdam ile işe başlayacağız. Gıda OSB bin 500 dönüm arazide kurulacak" diye konuştu.

Hamzadere Barajı tam kapasiteye 2023'te geçecek

Şu anda projenin önündeki en önemli engelin ot bedeli olduğunu kaydeden Helvacıoğlu, "Keşan'da mera vasfı taşıyan uygun başka bir alan olmadığı için tek alan üzerinde yoğunlaştık. Gıda İhtisas OSB'nin kurulacağı alan Keşan Paşayiğit Mahallesi'nin sıfır noktasına komşu bir arazi. Bu arazinin eskiden mera vasfı taşıması nedeniyle kanunen ot parası meselesi öncelikli çözüme kavuşturmamız gereken bir konuydu. İlgili bakanlıklarımızla olan temaslarımızda bu işin referandum sonrası çözüme kavuşturulacağı sözünü aldık. Bu günlerde bir gelişme bekliyoruz. Bu sorunun da ortadan kalkmasının ardından hızla işe koyulacağız" şeklinde konuştu. Bölgedeki kömür maden ocaklarının da değerlendirilmesi gerektiği belirten Helvacıoğlu, "Gıda OSB içinde ortak enerji üretim projesi de düşünülmeli" dedi.

Hamzadere Barajı'nın şu an için yüzde 60 kapasite ile hizmet verdiğini belirten Helvacıoğlu "Tam kapasite ile faaliyet göstermesi 2023 yılını bulacak.Tam kapasite ile çalıştığında yaklaşık 600 bin metrekare arazi sulu tarıma geçecek. Enerji, gıda ve tarımın çok daha kıymetli olacağı bir gelecek bizleri bekliyor. Hamzadere Barajı'nın önemini ileriki yıllarda çok daha iyi anlayacağız. İstenilen sonuçlara tam olarak ulaşıldığında bölgeye müthiş bir ekonomik katkısı olacak" şeklinde konuştu.