Girişimciler bankalardan şikayetçi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Diyarbakır - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde işletmelere yeterli düzeyde kredi verilmediğini savunan iş çevreleri, bankaları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) şikayet etmeyi kararlaştırdı.

Çözüm süreci sayesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yeni yatırım yapmak isteyen veya mevcut yatırımlarını büyütmeyi hedefleyen girişimcilerin, finansmana ulaşmada sıkıntı yaşadığı bildirildi.Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, son 30 yılda yaşanan şiddet olayları nedeniyle bankaların, bölgede kredi kullandırma konusunda çifte standart uygulamalar yaptığını savundu. Diyarbakır başta olmak üzere yöredeki işletmelerin talep ettikleri kredi karşılığında bankaların taşınmaz mal ipoteği istediğini ifade eden Baysal, bankalara verdikleri ipotek tutarının ancak yarısı kadar kredi kullanabildiklerini ifade etti.Yatırımcıların en büyük sıkıntılarının başında sermaye yetersizliğinin geldiğini, bu nedenle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde istenilen düzeyde kalkınma sağlanamadığını dile getiren Baysal, şöyle konuştu:"En büyük sıkıntımız bankaların ipotek miktarı kadar kredi vermemesidir. Bankalar, bölgedeki yatırımcılara ipotek tutarının ancak yarısı kadar kredi kullandırıyor. Örnek olarak 100 bin lira kredi talep ettiğimiz bankaya 200 bin lira değerindeki bir taşınmazı ipotek olarak veriyoruz. Yeterli düzeyde kredi kullanamadığımız için işletmelerimizin finans sıkıntısı oluşuyor. Çözüm süreciyle yatırımların hızlanmaya başladığı bölgemizde ekonomik kalkınma için yeterli düzeyde krediye daha kolay ulaşmalıyız. Bu sıkıntımızın giderilmesi için bankaları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) şikayet etmeyi kararlaştırdık. Bununla ilgili BDDK'ya başvuruda bulunacağız."
 

"Faiz oranı çok yüksek"


Ortadoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (OSGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Pervane ise bankaların bölgedeki girişimcilere kredi kullandırma konusunda isteksiz davrandığını savundu.Kredi kullandıran bankların karşılığında ipotek aldığını, buna rağmen ipotek değerinde kendilerine kredi verilmediğini bildiren Pervane, "Bu zorluklara rağmen kullandırılan kredilerin faiz oranı diğer bölgelerden çok daha yüksek. Örnek olarak bazı bankalar diğer illerde yüzde 10 faiz oranıyla kullandırdıkları krediler için Diyarbakır'da yüzde 18-19 faiz alıyor. Bu uygulamalar haksız rekabete de yol açıyor. Sıkıntılarımızı hükümet yetkililerine ve BDDK'ya ileteceğiz" şeklinde konuştu.

"BDDK bölgede temsilcilik açmalı"

Güneydoğu Genç İş Adamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal da krediye ulaşmada yaşanan sıkıntının bölgesel gelişmişlik düzeyini olumsuz etkilediğini söyledi.Bankaların bölgede kullandırdığı kredi miktarının çok düşük olduğunu ve bankalara verdikleri ipotek tutarı kadar kredi alamadıklarını kaydeden Akbal, "Yatırımcılar, bankaların bu tutumu nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor. Sorunun çözümü için BDDK'nın devreye girmesini istiyoruz. Bu nedenle BDDK bölgede temsilcilik açmalı. Çözüm süreciyle büyük bir fırsat yakalayan bölgeye bankalar da katkı yapmalı. Bankalar bölgeye özel düşük faizli krediler kullandırarak, çözüm sürecine destek vermeli" ifadesini kullandı.

"Bölge sadece yüzde 3'ünü alıyor"

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya, yaptıkları araştırmada, bankaların kullandırdığı kredilerden Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin aldığı payın çok düşük olduğunun ortaya çıktığını söyledi.Kişi başına kredi kullanma ortalamasında Diyarbakır'ın iller arasında 70'nci sırada yer aldığını dile getiren Kaya, şöyle dedi:"Daha az nüfusa sahip Kayseri ve Samsun ile Diyarbakır karşılaştırıldığında kullandırılan kredi miktarı bu iki ilin ancak yarısı kadardır. Bankaların kullandırdığı kredilerden Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin aldığı pay yüzde 3'tür. Bugüne kadar bölgeye yönelik çıkarılan teşvik uygulamalarının başarıya ulaşmamasının en büyük nedenlerinden biri sermaye yetersizliğidir. Yatırımların oluşması için girişimcilerin kolay ve talep ettikleri miktarda krediye ulaşması gerekiyor."