Global Menkul Değerler A.Ş.'ye SPK'dan ceza

SPK, şirkete her bir aykırılık için 10 bin 980 YTL olmak üzere toplam 241 bin 560 YTL idari para cezası uygulanmasına karar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu, yaptığı inceleme sonucu Global Menkul Değerler A.Ş.'ye 241 bin 560 YTL tutarında idari para cezası verdi.

SPK'nın haftalık bültenine göre, Global Menkul Değerler A.Ş.'nin kurucusu olduğu "A Tipi Değişken Yatırım Fonu ve B tipi Likit Fonuna" ilişkin olarak yaptığı incelemede,  Kurulun "Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği'nin ilgili maddesine aykırı olarak, 21 Eylül-13 Ekim 2006 döneminde çeşitli tarihlerde söz konusu fonların portföylerinde yapılan işlemlerde toplam 22 kez olmak üzere, borsa para piyasası işlemleri tutarının portföy değerinin yüzde 20'sini yüksek oranlarda aştığı tespit edildi.

Fonların kurucusu olan Global Menkul Değerler A.Ş. ve yöneticisi olan Global Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından kurula gönderilen savunma yazılarında da belirtilen hususların dikkate alınması suretiyle, konunun değerlendirilmesi sonucunda Kurul, şirkete her bir aykırılık için 10 bin 980 YTL olmak üzere toplam 241 bin 560 YTL idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Kurul ayrıca Global Portföy Yönetimi A.Ş.'nin yöneticisi olduğu yatırım fonları portföylerine yapılan işlemlerde sermaye mevzuatına uyum konusunda bir defaya mahsus üzere uyarılmasını kararlaştırdı.

İdaş İstanbul Döşeme Sanayi A.Ş. payları üzerinde 26 Mayıs.2008 tarihinde yaptığı satış işlemine ilişkin özel durum açıklamasını, Kurulun ilgili tebliğinin hükmüne aykırı olarak gecikmeli olarak yapmış olan Global Yatırım Holding A.Ş. hakkında da Kurul, şirkete 15 bin YTL tutarında idari para cezası uygulanmasına ve idari para cezası uygulaması hakkında, yapılacak ilk genel kurul toplantısında ortaklara bilgi verilmesi gerektiği hususunda Şirketin bilgilendirilmesine karar verdi.

Kurul, Akbank T.A.Ş.'nin, kurucusu olduğu A Tipi Sabancı Holding İştirak Fonu, Özel Bankacılık Portföy Yönetimi A Tipi Hisse Senedi Fonu ve A Tipi Mali Kuruluşlar Sektör Fonunun A Tipi Hisse Senedi Fonu bünyesinde; Özel Bankacılık Portföy Yönetimi B Tipi Tahvil ve Bono Fonunun B Tipi Uzun Vadeli Tahvil ve Bono Fonu bünyesinde; Özel Bankacılık Portföy YönetimiB Tipi Değişken Fonunun, B Tipi Değişken Fon bünyesinde birleştirilmesi talebini olumlu karşıladı.

Astaş Azim Civata Sanayi Ve Ticaret A.Ş.'nin de genel kurul onayından geçmiş son iki yıllık mali tablolarına göre aktif toplamının 3 milyon YTL'nin altında kalması nedeniyle Kurul kaydından çıkarılmasına karar verildi.

Diğer kararlar

Öncü Menkul Değerler A.Ş.'nin Sarıyer, İstanbul'da şube açma başvurusu olumlu karşılayan Kurul,  San Menkul Değerler A.Ş.'nin sermayesinin  1,5 milyon YTL'den 7,5 milyon YTL'ye,  Sayılgan Menkul Değerler A.Ş.'nin sermayesinin de 1 milyon YTL'den 1,1 milyon YTL'ye arttırılması başvurusunu kabul etti.

Hedef Menkul Değerler A.Ş.'nin sahip olduğu menkul kıymetlerin geri alma veya satma taahhüdüyle alım satımı(Repo-Ters Repo) yetki belgesi kendi talebi doğrultusunda iptal edilirken,  Orion Investment Menkul Değerler A.Ş.'nin sermayesinin 7 milyon YTL'den 10 milyon YTL'ye artırım başvurusu da olumlu karşılandı.

Kurul, Ekip Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.'nin yapılan kalite kontrol çalışması sonucu, Ulus Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş'nin de kendi talebiyle Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetimle Yetkili Kuruluşlar Listesinden çıkarılmasına karar verdi.

Menkul kıymet ihracatları

Öte yandan bu hafta Doğan Yayın Holding A.Ş, 241 milyon 500 bin YTL tutarında bedelli hisse senedi ihracı nedeniyle Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvuruda bulundu ve Kurul söz konusu müracaatı incelemeye aldı. Çelebi Hava Servisi A.Ş.'nin sermaye tavanını yükseltme talebi kurul tarafından olumlu karşılandı.