Global'in İMKB'de yılsonu öngörüsü 40.000

Aracı kurum, hisse senedi piyasalarında özellikle yılın ikinci yarısında ciddi fiyat yükselişleri bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Global Menkul Değerler, tarafından hazırlanan Strateji Raporunda, yıl sonunda İMKB-100 endeksi 40.000 puan olarak tahmin edildi.

Raporda, 2009 yılının riskin de getirinin de yüksek olabileceği bir yıl olarak göründüğü belirtilirken, ekonomideki zorlukların 2009 yılı sonuna kadar devam edeceği, haber akışının özellikle yılın ilk yarısında zayıf olmasının beklendiği kaydedildi.

"Global parasal ve mali gevşemelerin olumlu etkilerinin piyasalarda er ya da geç kendini hissettirmeye başlayacağı" görüşüne yer verilen raporda, yıl sonu İMKB-100 endeksi yüzde 49'luk artışla 40.000 puan olarak tahmin edildi.

Raporda, hisse senedi piyasalarında özellikle yılın ikinci yarısında ciddi fiyat yükselişleri beklendiği ifade edildi.

Türkiye'nin bu yıl G20 ülkeleri arasında mali sıkılaşmaya giden tek ülke olduğuna işaret edilen raporda, "Yılın ilk yarısında kamu harcamalarını kısmak ekonomik büyümedeki sorunları hızlandırmakla beraber, ikinci yarıda reel risk primini düşürecektir" denildi.

Ayrıca, diğer ülkeler tarafından uygulanan mali gevşeme politikalarının Türkiye'nin dış açığındaki dengesizliği düşüreceği ifade edilen raporda, "2009'u riskleri yüksek bir sene olarak düşünmekle beraber, parasal ve mali uyarıcıların 2010'a kadar uzayacak olan bir durgunluğu önlemesi ihtimalini de yüksek görmekteyiz" görüşüne yer verildi.

Bu yıl için Türkiye ekonomisinde yüzde 2'lik bir daralma öngörülen raporda, petrol fiyatlarının ortalama 50 dolar olacağı varsayımının kullanıldığı ve daralan ekonomik aktivite ile dış ticaret açığında ciddi daralma beklendiği bildirildi.

Raporda, IMF ile yapılacak bir anlaşmanın da Türk Lirası üzerindeki riskleri azaltacağı belirtilirken, faizlerin yüzde 13'e düşeceği tahmini yer aldı.