”Gördüğümüz güneş ışığı”

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Bizim gözümüz güneş ışığı ile far ışığını birbirinden ayırabilir" diyerek tünelin sonunda görülenin güneş ışığı olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SAMSUN - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Efendim bir ışık var da ışık ne ışığı? Güneş ışığı arkadaşlar, bizim gözümüz güneş ışığı ile far ışığını birbirinden ayırabilecek noktadır" dedi.

Samsun Sanayi ve Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantıya, çeşitli temaslar için kente gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Ergün, rekabet gücünün önemine işaret ederek, Türkiye'nin rekabet gücünü artırmayı en önemli politika olarak belirlediklerini söyledi. Rekabet gücünün artırılmasında yeniliklerin önemli olduğunu kaydeden Ergün, bunun için yeni ürün, yeni üretim teknolojisi geliştirilmesi gerektiğini anlattı. Üniversite-sanayi işbirliğini önemsediklerini vurgulayan Ergün, bu açıdan Samsun'un eksiklikleri olduğunu, pek çok potansiyele ve köklü bir üniversiteye sahip kentte hala bir teknoloji geliştirme bölgesinin, Teknopark'ın olmamasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rekabet gücümüzü artırmada yeni ürünler, yeni üretim biçimleri, yeni teknolojiler ortaya koymalıyız. Eğer bunları ortaya koyamazsak rekabet gücümüzü artıramayız. Rekabet gücümüzü artırmak açısından Samsun'da bugüne kadar bir teknopark, teknoloji geliştirme bölgesi kurulamamış olması büyük bir eksikliktir. Türkiye'nin en önemli, en köklü üniversitelerinden biri burada var ama bir teknopark, teknoloji geliştirme bölgesi burada yok. Bu kabul edilebilir bir şey miydi? Hayır. Biz, teknoloji geliştirme bölgeleriyle ilgili yasayı çıkardıktan sonra Türkiye'de sadece 2 tane teknoloji geliştirme bölgesi varken 31'e çıktı sayı ama Samsun bunların içinde yok. 5-6 ay önce (Bu çalışma niye Samsun'da bu yok diye) başlatıldı, şimdi hızlandırıyoruz, İnşallah Samsun'da da bir teknopark olacak. Orada Samsun'un rekabet gücünü artıracak çalışmalar gerçekleştirilecek, yeni teknolojiler yeni ürünler, inovasyon denilen hadise gerçekleştirilecek."

Teknoparklarda üretilen ürünlere verdikleri destekleri de anlatan Bakan Ergün, kim yeni teknoloji, yeni ürün getirirse patent seviyesinden, ihracat, ihale, pazarlama seviyesine kadar destekleme verdiklerini belirtti.

Tekno girişim sermayesi

Tekno girişim sermayesi hakkında da bilgi veren Bakan Ergün, üniversite öğrencileri ile akademisyenlere yönelik verilen sermeyenin geri dönüşümsüz olduğunu ifade etti.

Türkiye'de bu konuyla ilgili 170'in üzerinde proje aldıklarını, her sene 100 gence 100 bin TL sermaye verdiklerini belirten Bakan Ergün, "Kefil yok, geri isteme yok. Batarsa batsın, kafası çalışan adam batırsın bir kere de paramızı, ama Samsun'dan proje almadık. Yeni parlak zekalı gençlerimizi girişimci hale getiremezsek ne Samsun'un, ne Türkiye'nin rekabetçi gücünü artıramayız" diye konuştu.

Ekonomik kriz

Dünyanın, Amerika kaynaklı global mali krize girdiğine işaret eden Bakan Ergün, Türkiye'de 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin ise yanlış politikalardan kaynaklandığını ifade etti.

İç piyasanın canlandırılması için önlemler aldıklarını belirten Ergün, "Biz bu krizi en hafif şekilde atlatacağız. Çünkü, tedbirlerimizi aldık" dedi.

Dünyada mali kriz yaşandığını ve büyük şirketlerin battığını, ülke boyutunda batmalar yaşandığını hatırlatan Bakan Ergün, Türkiye'nin ekonomik krizi bir miktar istihdam, ihracat ve üretim kaybı ile atlattığını söyledi.

Türkiye'de bankaların, büyük firmaların batmadığına, üretimin devam ettiğine işaret eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, şunları söyledi:

"Bir miktar ihracat, bir miktar istihdam bir miktar üretim kaybıyla bu süreci yaşadık ama çarklarımız döndü, finans sektörümüzde batma duydunuz mu? 132 milyar dolar ihracat yapıyorduk, şimdi 2009 yılında yüz milyar doları biraz aşan bir rakama ulaşabilirsek, bunun içinden çok sağlıklı bir şekilde çıktığımızın önemli bir işareti olacak. Evet 132 milyar dolara ulaşamayacağız ama 100 milyar doları yakalayan ve aşan bir rakam bizim için bu krizi sağlıklı bir şekilde atlattığımızın önemli bir işareti olacaktır ve gelecek için çok değerli bir rakam olacak."

"Ülke karanlığa gidiyor" diyenlerin Türkiye'ye kötülük yaptıklarını ifade eden Bakan Ergün, yatırımcının, üreticinin moralini ve motivasyonun bozulduğunu belirtti. Ekonominin kötü gittiği yönündeki söylemlerin "iktidar zarar görsün" anlayışı taşıdığını ifade eden Ergün, şunları kaydetti:

"Biz zarar görünce millet fayda görse razıyız, ama böyle olmayacak. Gelin hep beraber kazanalım. O zaman herkes piyasaya güç veren, moral veren yaklaşım içinde olmalıdır, boş tartışmaların veya sanayicinin, üreticinin yatırımcının moralini bozan tartışmaların kimseye faydası yoktur. Türkiye'de çıkış başlamıştır, tartışma bazen oluyor. "Efendim bir ışık var da ışık ne ışığı ?" Güneş ışığı arkadaşlar, bizim gözümüz güneş ışığı ile far ışığını birbirinden ayırabilecek noktadır. Türkiye'deki gördüğümüz ışık güneş ışığıdır, Türkiye bu süreçte çıkış trendi içindedir. Bu çıkış trendine hepimiz güç verirsek destek verirsek daha hızlı güvenli çıkarız."

Teşvikle ilgili bütün unsurların, alt sektörlerle ilgili taleplerin değerlendirildiğini, temmuz ayında uygulamaya girdiğininde sistemin zamanında yapıldığının görüleceğini söyleyen Bakan Ergün, Samsun'un teşvik sisteminden en çok yararlanacak illerden biri olacağını da sözlerine ekledi.

Bayındırlık ve iskan Bakanı

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir de toplantıda yaptığı konuşmasında Samsun'un 7 yıl öncesinden çok farklı durumda olduğunu, Türkiye'de son 6 yılda kendi nüfusuna göre en fazla kamu yatırımı alan ilk 5 il arasına girdiğini anlattı.

Samsun'daki yol çalışmalarına da değinen Bakan Demir, şunları kaydetti:

"Bugün Ankara-Samsun arasındaki duble yolu 2009 yılının sonunda, belki 2010 yılına çok az bölümü kalabilir, bitirilecek. Sıfır asfalt dediğimiz standardı çok yüksek yolda Ankara'ya gidip geleceğiz. Bu senenin sonunda Samsun-Sinop arasındaki duble yolu tamamlamayı planlıyoruz."

Ulaşım alanındaki eksiklerin bitirilmeye çalışıldığını belirten Demir, Samsun'daki organize sanayi bölgeleri hakkında da bilgi verdi.

Teşvik paketinin Samsun'a yansımalarının olumlu olacağını belirten Demir, "Samsun artık kalkınmaya gelişmeye odaklanmış durumda" dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da konuşmasında, sanayi ve ticaretin bir ülkenin istihdam üretmesinde, halkın refahının sağlanmasında en temel uğraşı olduğunu söyledi.

Gelişen şartlar içinde sanayi ve ticaretin de yapı değiştirdiğini anlatan Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Sanayi ve ticarette değişimi ve dönüşümü yakalamak lazım. Bu değişim ve dönüşümde insanlar birbirini görmeden, birbiri ile tokalaşmadan internet üzerinden alışveriş yapıyor. Ama itici güç, ister gerçek, ister sanal ticaret olsun, taşıma olmadan olmuyor. Ulaşım ve iletişim mutlaka gerekiyor. Küresel rekabet de artık çok arttı. Eskiden belirli firmalar belirli ürünleri pazarlıyordu. Şimdi artık bu geride kaldı. Yeni pazarlar oluşturuluyor. Artık küresel krizle ilgili (benim değil, senin krizin) tartışmasına gerek yok. Herkesin birbirine ihtiyacı var. Bizim sorunumuz küresel mali yapı bozulduğu için, itimat ortadan kalktığı için herkes beklemeye başladı. Herkes piyasanın açılmasını bekliyor."

Ticaretin geliştirilmesinde alt yapının önemli olduğunu da vurgulayan Bakan Yıldırım, "Biz, bunun için hükümet olarak kara, deniz ve hava taşımacılığına ağırlık verdik" dedi.

Son yıllarda ulaşım alanında önemli yatırımlar yapıldığını anlatan Bakan Yıldırım, "Türkiye'yi Afrika'nın geri kalmış ülkesi konumundan aldık, bugünün modern ülkesi haline getirdik. Sadece Samsun'a 930 milyon TL'lik yatırım yaptık. Yapılan bu yatırımların yüzde 50'si bizim Bakanlığımızla ilgili. Erişemediğiniz, ulaşamadığınız yerde ticaret olmaz. Üretmek yetmez, ulaşımı olmak zorundadır" diye konuştu.

Yeni yapılan bölünmüş yolların ulaşımı kolaylaştırmasının yanında trafik kazalarında da önemli azalmaya neden olduğunu belirten Bakan Yıldırım, Samsun'da son dört yılda motorlu araç sayısın 100 binlerden 200 binlere çıktığını, kaza sayısını ise 5 binlerden, binlere düştüğünü ifade ederek, "Bu bölünmüş yolların kaza sayısını azaltığını gösteriyor. Bundan sonraki faydalarını söylemek sadece teferruattır" dedi.

Konuşmaların ardından Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve TSO Meclis Başkanı Alaaddin Çakır tarafında Bakan Ergün, Bakan Demir ve Bakan Yıldırım'a plaket verildi.