Gözlük sektörüne "birlik" geliyor
TBMM'de kabul edilen torba kanunla optisyen ve gözlükçülerin oda ve Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği kurmasının önü açıldı.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde yeni torba kanunun görüşmeleri sırasında düzenlemeye eklenen bir maddeyle optisyen ve gözlükçülerin kamu kurumu niteliğinde oda ve Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği kurmalarına imkan sağlandı. Birlik ve odaların faaliyete başlaması için bunların yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetleri, organları, toplantıları, karar alış usulleri, gelirleri, giderleri, seçimi, seçimlerin yapılış usulü, mesleki sicili, hizmet bedelleri ve aidatlarının tespiti, disiplin cezaları gibi iş ve işlemlerine ilişkin yönetmelik hazırlanacak.
Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Başkanı Turgut Vardi yaptığı açıklamada, gözlükçülük alanında 26 dernek, çeşitli federasyonlar ve konfederasyonlar bulunduğunu, birliğin kurulmasıyla sektördeki dağınık yapının giderileceğini söyledi.
Türkiye'de 6 bin 500 gözlükçü bulunduğunu belirten Vardi, yasada yapılan değişiklik sayesinde sektör mensuplarının artık kamuyla iletişimde tek ses olacağını vurguladı. Vardi, ilgili yönetmeliğin yayımlanmasını takiben önce birliğin, ardından da odaların kurulacağını bildirdi.
Vardi, odaların Ankara ve İzmir başta olmak üzere, en az 150 gözlükçünün bulunduğu illerde oluşturulacağına işaret ederek, Türkiye genelinde ortalama 20 oda bulunmasını öngördüklerini dile getirdi.
"2018'de 25 milyon adede ulaşması bekleniyor"
Gözlük ve optik sektörünün her geçen gün büyüdüğüne dikkati çeken Vardi, "Gözlük kullananların yüzde 10'u ikinci gözlüğe sahip. Cam pazarı, adetsel bazda yılda yüzde 1,5 büyüyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 12 milyon gözlük çerçevesi satılıyor. 2018'de kullanımdaki gözlük camının 25 milyon adede ulaşması öngörülüyor. Şu anda kullanımda 22 milyon presbiyop, yani okuma gözlüğü var." dedi.
Vardi, 2013'te 177 milyon lira olan cam sektörü cirosunun 2018'de 272 milyon liraya çıkmasını beklediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"6 bin 500 gözlükçüyle sektör cirosu her yıl ortalama yüzde 9 büyüyor. Cam sektörü cirosunun gelecek yıl 272 milyon liraya çıkmasını bekliyoruz. Sadece İstanbul'da aylık 100 bin gözlük reçetesi yazılıyor. 6 bin 500 gözlükçüde çalışan 50 bin kişiyi, toptancıları, ithalatçıları ve fabrikaları göz önüne aldığınızda bu çok önemli bir sektör."