GTO 3 projesine start verdi sırada KOBİ OSB'ler var

Seçimleri öncesinde ilan ettikleri 27 projeden 3'ünü başlattıklarını belirten Gaziantep Ticaret Odası Başkanı "KOBİ’lerimizi OBİ yani orta boyutlu işletme, OBİ’lerimizi ise büyük işletme yapmak için KOBİ OSB'lere yönelik çalışmalarımız sürüyor' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

M. Tekin ÇİÇEK

GAZİANTEP - Gaziantep sanayicisinin ufkunu açmak istediklerini belirten Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, şehrin değişik yerlerinde ve küçük sanayi sitesinde sıkışıp kalarak rekabette zorlanan, gelişmek ve büyümek isteyen firmalar için KOBİ OSB kurulması gerektiğini söyledi.

KOBİ OSB'ler konusunda atılacak her adıma oda olarak destek vermeye hazır olduklarını vurgulayan Bartık, "KOBİ’ler sayısal olarak ülkemizde mevcut iki buçuk milyon işletmenin yüzde 99,9’unu oluşturuyor. Bir de daha büyük işletme şeklinde organize olmuş ve organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler var. Ülke ve ekonomi büyürken, KOBİ’lerin ve ticaret erbanın buna ayak uyduramaması düşünülemez" dedi.Gaziantep’in ekonomik yapılanmasında önemli bir yere sahip olan, kent çevresine yayılan ve gelişime açık sektörlerin belirli bir bölgelerde toplanması gerektiğini dile getiren GTO Başkanı Bartık şöyle devam etti: "Küçük sanayi siteleri ile OSB'ler şartların değişmesi nedeniyle gelişmek isteyen ancak kendisinde OSB'de yer alacak gücü görmeyen firmalarımızın ihtiyacına cevap veremiyor. Çok sayıda KOBİ’nin ve işletmenin yer ihtiyacı had safhada. Birçok işletmenin yerleşim büyüklüğü oranınca üretimlerinin artacağı kesin. Kent çevresine yayılan ayrıca şehircilik açısından olumsuz bir durum ortaya çıkaran küçük ve orta boy sanayi işletmelerini meskun alanlar dışında şehircilik ilkelerine uygun ve her türlü alt apısı hazırlanmış alanlarda toplamak için KOBİ’ler için KOBİ OSB'ler kurulmalıdır. KOBİ’lerimizi OBİ yani orta boyutlu işletme, OBİ’lerimizi ise büyük işletme yapmak için KOBİ OSB'lere yönelik çalışmalarımız sürüyor. Bu bölgeleri oluşturarak Gaziantep sanayicisinin ufkunu açmak istiyoruz" diye konuştu."

2 ay içinde 15 projeye daha başlayacağız

GTO seçimleri öncesinde göreve geldikleri takdirde ilk etapta yapacakları 27 projeyi kamu ile paylaştıklarını ve bu projeleri birer birer devreye soktuklarını açıklayan Bartık, " İlk etapta 3 tane projeye başladık. Bunlar Uzlaştırıcı Hakem Heyeti, Erbil’de Ticaret Ofisi ve Sektörel Dış Ticaret Şirketi projeleridir.  2 ay içinde 15 projemize daha başlayacağız. Erbil’de açtığımız Ticaret Ofisi sadece bir başlangıç. Bu tür ofisleri ticaret yaptığımız veya yapmayı hedeflediğimiz ülkelerde de açmayı planlıyoruz. Ama öncelikle uygulamada ne kadar başarılı olabileceğize bakmamız lazım. Çünkü amacımız somut  neticeler almak. Sektörel Dış Ticaret şirketlerine baktığımız zaman, Türkiye de bu tarz şirketlerin hiçbiri başarılı olamamıştır. Amaç ve izlenecek yol baştan belli olmadığı için netice almakta buna mukabil olarak zorlaşıyor. Örneğin kişi üretim yapıyor ama ihracat yöntemlerini, izlenmesi gereken yolu bilmiyor. Dolayısıyla 3-5 firma bir araya gelerek ihracat yapmaya çalışıyorlar. Bu konuda da deneme yanılma yöntemi ile bir şeyler yapmak istiyorlar. Bizim amacımız firmalarımızın bu işi daha profesyonel olarak yapmalarıdır. Bu yöntemle ilave en az 10 ihracatçıyı daha sahaya sürmüş oluyoruz. Şirket kapansa dahi 10 tane yeni ihracatçıyı ülkeye kazandırmış oluyoruz" açıklamasını yaptı.
Konfeksiyon, hazır giyim, penye, triko ve ayakkabı sektörlerinin daha çok ihracat yapmasına olanak sağlamak amacıyla sektörel dış ticaret şirketi kurulmasına yönelik olarak ilgili sektörlerin meclis üyelerinin de katıldığı bir çalışma toplantısı gerçekleştirdikleri bilgisini veren Bartık, "Bu sektörlerin kalifiye eleman, üretim, dışa açılma, markalaşma, ihracat, finansman kaynağına ulaşım, sermaye ve haksız rekabet gibi konularda sorunları  bulunuyor. Bu sektörlerin gelişimi ile birlikte yeni istihdam alanları açılacaktır" şeklinde konuştu.

Hedef konfeksiyon, hazır giyim ve trikoda kümelenme

Gaziantep'te konfeksiyon, hazır giyim ve trikoda büyük gelişme kaydedilmesine rağmen yeterince markalaşma yaşanmadığı için birçok ünlü firmaya fason üretim yapıldığı bilgisini veren Bartık, "Bu sektörlerin önündeki en büyük engellerden biri markalaşma. Triko, konfeksiyon, hazır giyim sektörlerinde şehrin muhtelif bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelerin kümeleşme yoluyla belli bir bölgede faaliyet göstermesi için yer konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Triko sektörü  üretimdeki sıkıntılar, yüksek girdi maliyetleri, döviz kurlarındaki dengesizlik, tanıtım eksikliği gibi bir dizi konuda da  olumsuzluk yaşıyor. Bu sektörlerde kayıtdışı işletmeler haksız rekabete yol açıyor. Bu sektörlerdeki firmalar ürünlerini dolaylı yoldan ihraç ediyor ve bundan dolayı yılın her ayında çalışmadıkları için dışa açılma konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Son dönemlerde ihracat yapılan ülkelerin imalata başlamasıyla da pazar payı daraldı. Gaziantep bu sektörlerde model şehir olarak tanıtılır, sektörel bir teşvikle desteklenir ve sektörel dış ticaret şirketi ile ihracat yapmaları sağlanırsa ihracatçı firma sayısı da artacaktır. Üretim merkezi olan Gaziantep'in, satış konusunda da bir merkez olması için kendi ürünlerini yurtdışına direkt satabilmesini sağlamak istiyoruz” diye konuştu.


Firmaların mahkeme yükü hafifleyecek

Başladıkları projelerden Hakem Heyeti hakkında bilgi veren Bartık,  "Hakem heyeti 9 kişiden oluşacak. Biz ilke olarak hayatı kolaylaştırmak istiyoruz. Bu nedenle firmalarımız arasında oluşabilecek anlaşmazlıkları tamamen iyi niyetli olarak, mahkemeye gitmeden önce çözmek amacı ile böyle bir proje gerçekleştirdik. Eğer bu firmalarımızı anlaştırabilirsek bu aynı zaman da mahkemelerin yükünü de hafifletecektir” şeklinde konuştu.

Aidatlara zam yapmayacağız

Bu yıl üye aidatlarına zam yapmama kararı alıklarını dile getiren Bartık, üye bilgilerinin de en kısa sürede güncelleneceği bilgisini verdi. Birbirine komşu olan iller arasında ticareti canlandırmak için ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Eyüp Bartık, "Gaziantep’ten Kilis, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır, Malatya ve Elazığ gibi yakın illere sürekli gidip gelmeliyiz. Aynı şekilde o illerde yaşayanların da Gaziantep’i ziyaret etmesini sağlamalıyız. Bu ekonomik ilişkiyi canlandırdığı gibi aynı zaman da sosyal ilişkiyi de canlandıracaktır” dedi.