”Güçlü alanlarda daha fazla büyüme fırsatı görüyorum”

Güler Sabancı'nın Financial Times'a verdiği röportaj "Sabancı, finans dışına odaklanıyor" başlığı ile yayımlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Grubun finans yönünü daraltmak istediğimi söylemiyorum. Ancak, hedeflemeyi istediğimiz ve şirketin de güçlü olduğunu düşündüğüm alanlarda önümüzdeki birkaç yıllık süreçte daha fazla büyüme fırsatı bulunduğunu görüyorum" görüşünü dile getirdi.

Sabancı Holding'nden yapılan açıklamada, Financial Times'in, Güler Sabancı ile yaptığı röportaja yer verdiği, "Sabancı, finans dışına odaklanıyor" başlığı ile yayımlanan röportajda, holdingin faaliyet alanlarındaki hedeflerine yer verildiği kaydedildi.

Peter Marsh imzasıyla yayımlanan yazının başında "Türkiye'nin en büyük sanayi gruplarından biri olan Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, konu iş stratejisine geldiğinde piyasanın genel eğilimlerinden farklı düşünüyor" görüşü yer aldı.

Yazının "Güler Sabancı, dünyanın her yerinde birçok finans kurumunun kazançlarının kriz nedeniyle ciddi şekilde düştüğü bir dönemde Sabancı'nın finansal hizmetler faaliyetlerinin son aylarda oldukça iyi bir performans sergilediğini görüyor. Bununla birlikte grubun odaklanma konusunu finans dışı faaliyetlerine kaydıracak bir planı da uygulamaya devam ediyor. Sabancı, holdingin konsolide işletme karı içinde sanayi ve perakende faaliyetlerinin geçen yıl yüzde 20'de kalan payının, 2015 yılına kadar yaklaşık yüzde 50'ye çıkmasını istiyor ve bu yaklaşımında da ısrarlı" şeklinde devam ettiği belirtildi.

abancı, "Grubun finans yönünü daraltmak istediğimi söylemiyorum. Ancak, hedeflemeyi istediğimiz ve şirketin de güçlü olduğunu düşündüğüm alanlarda önümüzdeki birkaç yıllık süreçte daha fazla büyüme fırsatı bulunduğunu görüyorum" görüşünü dile getirdi.

Sabancı Topluluğu'nun geleceğe ilişkin hedeflerinin de aktarıldığı yazıda, Güler Sabancı'nın yaşanan ekonomik duruma bağlı olarak finans dışı faaliyetlerinde kısa vadede bir patlama beklemediği ifade edildi.

"Bu yıl yüzde 5-6 küçülürüz, gelecek yıl yüzde 3 büyürüz"

Yazıda, Sabancı'nın Türkiye'de küresel krize bağlı talep azalması yaşanması nedeniyle GSYH'ın bu yıl yüzde 5-6 küçüleceğini öngördüğü belirtilirken, "Geçtiğimiz yıl zorlu bir yıl oldu. Önümüzdeki yıl da kolay olmayacak. Yine de Türkiye'de iş yapmak için önümüzde birtakım iyi fırsatlar olacaktır ve ben bu fırsatları değerlendirebileceğimizi umuyorum" sözlerine yer verildiği kaydedildi.

Sabancı'nın, GSYH'ın önümüzdeki yıl yüzde 3 büyüyeceği, topluluğun üretim ve perakende alanlarındaki faaliyetlerinin bu durumdan faydalanacağına inandığı belirtilen yazıda, geçen yıl finansal hizmetler faaliyetlerinin başarılı bir dönem geçirdiği ifade edildi.

2009'un ilk yarısında şirketin finansal hizmetler operasyonlarının, geçen yılın aynı dönemine göre daha başarılı olduğu, topluluğun önceki yıla göre yüzde 27 artarak ilk 6 ayda 2 milyar TL olarak gerçekleşen toplam brüt karının büyük bir bölümünün bu faaliyetlerden elde edildiği bildirildi. Yazı şöyle devam etti:

"Ancak burada Sabancı, finansal hizmetler faaliyetlerine geçtiğimiz birkaç ay içinde katkıda bulunan özel koşulları da dile getiriyor. Türkiye'de 2009'un başlarında uygulanan yüksek faiz oranları, Hazine bonoları yoluyla devlete borç veren Akbank gibi bankaların kar elde etmesini sağladı. Şimdilerde resmi faiz oranları resesyonla başa çıkacak seviyelere indi, buna bağlı olarak bankacılık gelirlerinin azalması beklenebilir. Buna rağmen Sabancı'nın beklentisi, Akbank'ın ve önde gelen Türk bankalarının mali durumu sağlam kalarak ülke kalkınmasını destekleyeceği yönünde."

Enerjide hedef yüzde 10 pazar payı

"Dünyadaki diğer birçok bankanın aksine, Türkiye'dekilerin kendilerini (mali kriz sırasında) zora sokacak toksik varlıkları yoktu" sözüyle devam eden yazı, Sabancı Holding'in enerji üretimindeki ilerleme hedeflerine de yer verdi.

Yazıda, "Sabancı elektrik alanda Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 2'sini üretiyor. Bu rakamı yüzde 10'a çıkartmak için Avusturyalı enerji topluluğu Verbund'la çalışarak gelecek 6 yılda Türkiye'deki yeni enerji santrallerine 5,9 milyar euro (8,6 milyar dolar) yatırım yapmayı planlıyor" denildi.