Gül üretim alanları belirlenecek

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı Isparta'da gül üretim alanlarının belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ISPARTA - Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı Isparta'da, gül üretim alanları belirlenecek.

GÜLBİRLİK AŞ Genel Müdürü Hasan Çelik, 2012 yılı olağan genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, GÜLBİRLİK olarak gülün geleceği için büyük sorumlulukları bulunduğunu söyledi.
Isparta'da ne kadar gül üretim alanı bulunduğuna dair kesin verilere sahip olmadıklarını vurgulayan Çelik, "Bu eksikliği gidermeliyiz. Bunun için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortak çalışma başlattık. Ne kadar arazide gül üretimi yapıldığını bilmeliyiz. Tahmini rakamlarla geleceği planlayamayız. Ağustos ayı sonrasında bu yönde köklü bir çalışma yapılacak" dedi.
Çalışma kapsamında Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının teşvik fonlarından faydalanarak iyi ürün yetiştirilmesi projesi geliştireceklerini anlatan Çelik, şöyle devam etti:
"İlaçlamada bir türlü istediğimiz sonuca ulaşamadık. İlaç firmalarına yaptırım gücümüz yok ama tarım, gıda ve hayvancılık müdürlüğünün var. Kimin, nerede, hangi ilacı, nasıl kullanacağı yönünde ilaç firmalarına yönelik bilgilendirme toplantısı yapabilir. Hatta firmalara yaptırım uygulayabilir. Bu da bizim işimizi kolaylaştırıyor."
Çelik, gülün Bulgaristan, Hindistan, Fas, Afganistan, İran, Suudi Arabistan'da da üretildiğini dile getirerek, diğer ülkeleri dikkate alarak dengeli, geleceğe yönelik üretim yapılmasının önem taşıdığına dikkati çekti.
GÜLBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir ise 2012 yılına ilişkin faaliyet raporunu okudu. Demir, geçen yıl GÜLBİRLİK'in altı kooperatiften aldığı 1 milyon 67 bin kilogram gül çiçeğinden 171 kilogram gül yağı, 866 kilogram da gül konkreti elde ettiğini söyledi.
GÜLBİRLİK'in gül yağı ve gül konkreti ihracatından geçen yıl 4,1 milyon lira gelir sağladığını bildiren Demir, yurt içi satışlarla toplam gelirlerinin 7,3 milyon liraya ulaştığını kaydetti.