Gümrük borçluları ilk taksitlerini Şubat'ta ödeyecek

Gümrük borcu olanlar 2 Şubat'a kadar taksit veya tecil isteyebilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Zor durumda olan borçluların gümrük idarelerine olan borçlarını ödeyebilmelerine imkan tanıyan Gümrük Genel Tebliğ kapsamında ilk taksit Şubat ayında ödenecek.

Gümrük Müsteşarlığının "zor durumda olan borçluların gümrük idarelerine olan borçlarını ödeyebilmelerine imkan tanıyan ve amme alacaklarının bir an önce Hazineye intikalini sağlamayı amaçlayan" Gümrük Genel Tebliği (Tecil ve Taksitlendirme), Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda sayılan kaçakçılık fiillerinden doğan vergi ve para cezaları hariç, tebliğ yayımı tarihi itibariyle ödeme süresi içinde ödenmemiş olan Devlete ait olup, gümrük idarelerince takip ve tahsil edilen tüm amme alacaklarının tecil ve taksitlendirmesi bu tebliğ kapsamında değerlendirilecek.

Tebliğ kapsamında belirlenen tecil ve taksitlendirmeden yararlanabilmek için yükümlülerin 2 Şubat 2009 günü mesai saati bitimine kadar yazılı olarak, amme alacağı takibatını yapan gümrük idaresine tecil ve taksitlendirme talebinde bulunmaları gerekecek.

Alacaklar için yükümlülere, borçlarını ödemede ilk taksit Şubat/2009 ayında başlamak, teminat alınmak ve eşit taksitler halinde olmak üzere 18 aylık ödeme süresi tanınacak. Tecil edilen borçlara yıllık yüzde 3 tecil faizi uygulanacak.

Tecil kapsamına alınacak borç asıllarına, vade tarihlerinden müracaat tarihine kadar geçen süre için gecikme zammı uygulanacak ve taksitlendirilecek tutara ilave edilecek.

Borçları daha önce tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun olarak ödemekte olan yükümlülerin, verilecek tecil süresi için yararlanmak istemeleri halinde, yazılı başvuru yapmaları gerekecek. Bu durumda kendilerine verilebilecek azami sürenin ilk müracaat tarihinden itibaren 36 ayı geçmemesi gerektiği gibi tebliğde belirtilen 18 aylık taksit süresini de aşmaması gerekecek.

Gümrük idarelerince tecilin geçerli sayılabilmesi için taksitlendirme süresi içinde en fazla 2 taksitin süresinde ödenmemesi ve tecilin ihlaline neden olan taksit tutarlarının hesap edilecek tecil faizi ile birlikte tecilin geçerli sayıldığına ilişkin yazının tebliğ edildiği tarihten itibaren 5 gün içinde ödenmesi şartları aranacak.