Gümrükte ön beyan uygulamasına geçildi
Ham petrol cinsi eşyanın gümrüklerde her seferinde tahlil yapılması uygulamasına son verildiğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Bu sayede, ekonomimizin önemli bir girdisi olan ham petrolün ivedilikle üretim sürecine aktarılması sağlanmış oldu" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gümrük Yönetmeliği'nde mevzuat ve uygulamada tekdüzeliğin sağlanmasını teminen transit rejimi hükümlerinde değişiklikler yaptıklarını söyledi.
Mevcut durumda, Ortak Transit Sözleşmesi ve TIR Sözleşmesi kapsamında Türkiye'ye getirilen eşyaya ilişkin beyanların eşyanın gelişinden önce alındığını anımsatan Bakan Tüfenkci, uluslararası sözleşmeler kapsamında olmayan ve Türkiye Gümrük Bölgesi'ne karayoluyla getirilen diğer eşya için de ön beyan uygulamasına geçildiğini, emniyet ve güvenlik amaçlı risk analizi yapılması olanağının genişletildiğini anlattı.
Transit rejimine özgü basitleştirmelere ilişkin aranacak özel koşullarla başvuruya ve iznin verilmesine ilişkin usul ve esasları Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ve tebliğlerle düzenlediklerini ifade eden Bakan Tüfenkci, bu kapsamda, Gümrük Yönetmeliği'nin transit rejimi hükümlerinin ayrıntılardan arındırılarak sadeleştirildiği, teknik detayların ve iş akışlarının düzenlendiği bir uygulama tebliği hazırladıklarına işaret eti.
Teminatlar transit rejimi hariç bütün gümrük işlemleri için kullanılacak
"Toplu ve götürü teminat türlerinin transit rejiminde kullanılmasına son verilmesine yönelik düzenleme yapılarak, kullanıcıların mağduriyetine sebebiyet verilmeyecek şekilde 1 Kasım tarihine kadar bir geçiş süreci öngörüldü" diyen Bakan Tüfenkci, "Toplu teminat sisteminde, kişinin gümrük idaresine her türlü gümrük işlemlerine ilişkin verdiği teminat, o gümrük idaresindeki transit rejimi hariç bütün gümrük işlemleri için kullanılacak. Götürü teminat sisteminde ise gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanımlardan her biri için ayrı ayrı teminat verilmesi yerine, transit rejimi hariç tüm işlemleri kapsayacak bir teminat verilebilecek." değerlendirmesinde bulundu.
Ham petrol cinsi eşyanın gümrük laboratuvarlarında her seferinde tahlile tabi tutulması uygulamasına da son verdiklerini belirten Tüfenkci, "Bu sayede, ekonomimizin önemli bir girdisi olan ham petrolün ivedilikle üretim sürecine aktarılması sağlanmış oldu." dedi.
"Antrepo stok kayıtları standart hale getirilecek"
Bakanlık denetiminde işletilen geçici depolama yerleri ve antrepolarda, işleten kişiye ve yere ilişkin koşulların da değiştirildiğini, sektöre güvenilirlik ve hız kazandıracak şekilde iş akışlarının yeniden düzenlendiğini aktaran Bakan Tüfenkci, Türkiye'de geçici depolama yeri ve antrepo işletmeciliğinin, lojistik sektörün modern standartlarına çıkarılacağını vurgulayarak, düzenlemenin uygulamada ortaya çıkan ihtiyaçlara cevap verilmesi ve yürürlükteki mevzuatın güncelleştirilmesi noktasında önemli bir adım olduğunu dile getirdi.
Antrepo işleticilerince tutulan antrepo stok kayıtlarının da standart hale getirileceğini dile getiren Bakan Tüfenkci, 1 Ocak 2018 itibarıyla tüm gümrük idarelerinde tekdüze uygulamaya geçileceğini bildirdi.
"Havayoluyla yapılan taşıma işlemleri düzenlendi"
Bakan Tüfenkci, Gümrük Genel Tebliği ile ulusal ve ortak transit rejimi kapsamında hareket, varış ve teminat gümrük idareleriyle transit idarelerinde yapılacak işlemler, transit beyanı, teminatların işleyişi, transit süresi gibi süreçlerin düzenlendiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Transit rejimi kapsamında havayolu ile yapılan taşımalara ilişkin işlemler de düzenlendi. Belirli kriterleri sağlayan havayolu şirketleri tarafından basitleştirilmiş usulde gerçekleştirilecek taşımalarda, mevcut taşıma bilgilerinin Bakanlığımız ile elektronik ortamda paylaşılması suretiyle transit beyanı gerekmeksizin işlem yapılabilecek. Havayoluyla transit işlemlerinin basitleştirilmesiyle eşyanın hızlı şekilde ve daha düşük maliyetle ekonomiye kazandırılması sağlanırken, ihracat eşyasının yurt dışı edilme ve ihracat beyannamesinin kapanma süreci hızlandırılmış olacak."