”Gündemimizde milyar dolarlık ceza yok”

EPDK, bazı yayın organlarında yer alan haberleri yalanlayarak kurumunun yarın için gerçekleştirilecek kurul toplantısının olmadığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Kurulun gündeminde "dağıtım şirketlerine uygulanacak milyar dolarlık bir ceza" olmadığını bildirdi.

EPDK'dan yapılan açıklamada, bazı yayın organlarında yer alan haberlerdeki ifadelerin aksine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun yarın gerçekleştirilecek bir kurul toplantısının olmadığı, gündeminde de "dağıtım şirketlerine uygulanacak milyar dolarlık bir ceza" bulunmadığı belirtildi.

EPDK'nın, Maliye Bakanlığı ve ilgili kurumların katılımıyla 25-28 Mart 2008 tarihleri arasında depolama ve rafineri lisansı verilen 99 tesiste ve yaklaşık 1200 tankta ulusal marker ve ürün kalite denetimi yaptığı hatırlatılan açıklamada, bu denetim kapsamında 42 adet tesiste ulusal markerin geçersiz çıkması ve/veya teknik standartlara aykırı ürün bulundurulmasından dolayı ilgili firmaların Kurul tarafından yazılı savunmalarının alınmasına karar verildiği kaydedildi.

"Küçük-büyük şirket ayrımı yapılmıyor"

Çalışmaların geldiği aşamada, savunması alınan şirketlerden değerlendirilmesi tamamlanan 5 firma hakkında idari para cezası uygulandığı bildirilen açıklamada, iddialarda ifade edilenin aksine, idari para cezası uygulanan şirketler arasında "küçük-büyük şirket" gibi bir ayrım yapılmadığı vurgulandı.

Konuyla ilgili idari işlemlere devam edildiği belirtilen açıklamada, "Hal böyle iken 'EPDK'nın TÜBİTAK'ın bilimselliğini tartışma konusu yaptığı ve istediğine ceza uyguladığı' gibi ifadelerin de gerçeklikle hiçbir bağlantısı yoktur" denildi.

Petrol piyasasında denetimlerin başladığı 2005 yılından bugüne kadar, EPDK'ya ulaşan mevzuata aykırı işlemlerle ilgili olarak yapılanlar ve uygulanan cezaların, herkesin bilgisi dahilinde olduğuna işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bu zamana kadarki çalışmaları ve kararlarında açıkça görülebileceği gibi Kurumumuz, kanunlarla verilen görevleri hiçbir özel kurum ve kuruluşun veya gerçek/tüzel kişinin etkisinde kalmadan yerine getirmektedir.

Kurum Başkanı, üyeleri ile Kurumumuzu zan ve tesir altında bırakmak gibi beyhude bir amaç güden, kasıtlı ve kötü niyetli haber ve yorumlar, bu temel anlayışımızı değiştirmeyecektir."