Güneydoğu'nun ticari partneri: Irak

Irak'a, yılın ilk 9 ayında 3 milyar 337 milyon 936 bin dolar ihracat yapan bölge iş adamları, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin gelişmesinin ekonomik göstergelere olumlu yansıyacağını düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Türkiye'nin Irak'la zaman zaman yaşadığı gergin dönemin ardından son günlerde verilen olumlu mesajlar, bu ülkeyle ticaret hacmini her geçen gün artıran Güneydoğulu iş adamlarını memnun etti.  

Irak'a, yılın ilk 9 ayında 3 milyar 337 milyon 936 bin dolar ihracat yapan bölge iş adamları, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin gelişmesinin ekonomik göstergelere olumlu yansıyacağı görüşünde birleşiyor.  

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, yaptığı açıklamada, en çok ihracatı Irak'ın kuzey bölgesine yaptıklarını anımsattı.  

İki ülkenin daha da yakınlaşmasını önemsediklerine aktaran Çıkmaz, "Irak, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ikinci, bölgemizin ise en çok ihracat yaptığı birinci ülke. İlişkilerin artması bize ivme kazandıracak. Siyasi ilişkilerin üst seviyeye gelmesi ekonomiyi de etkiler. Bu gelişmenin gelecek adına iyi olacağını tahmin ediyorum. Yıl sonunda Irak'a ihracatımız 6 milyar doları bulur" dedi. 

En iyi pazar 

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Başkanı Kasım Fincan da Türkiye ve Irak arasındaki yakınlaşmayı çok sevindirici bulduğunu vurguladı.  

Irak'ı "vazgeçilmez pazar" olarak gördüklerini ifade eden Fincan, şunları kaydetti: 

"Son 1,5 aya kadar Türkiye ve Irak arasında bir gerginlik vardı. Son günlerdeki samimi mesajlar bizleri gerçekten çok mutlu etti. Irak bizim en iyi pazarlarımızdan biri. Bu ülkeyle daha çok iş yapacağız. Ticari hacmimiz yavaş ilerliyordu, bu gelişme ekonomik hareket için bir basamak olacaktır. Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin iyileşmesi bölgedeki siyasi gerginliğin azalmasını da sağlayacaktır."  

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ise Türkiye-Irak ilişkilerinin üst seviyede olması gerektiğini söyledi. 

Sürdürülebilir bir siyasi ilişkinin ticareti de etkileyeceğine vurgu yapan Bartık, "Siyasetle ekonomiyi birbirinden ayırmalıyız. İki ülke arasında olumsuzluk da olsa ticaretin devam etmesi gerekir. Biz ticaret erbabıyız, herkesle iyi olmamız lazım" diye konuştu.  

Bölgedeki küçük ve orta ölçekli firmanın Irak pazarında yer almasını istediklerini hatırlatan Bartık, bu amaçla Erbil'e irtibat ofisi açacaklarını dile getirdi. 

Ofisin, firmaların bu ülke pazarına hızlı ve sonuç odaklı girebilmesine katkı sağlayacağına inandığı bildiren Bartık, iş dünyasına ticaret ve yatırımlar konusunda hizmet vereceklerini ifade etti. 

Irak'ı önemli ticaret partneri olarak gördüklerinin altını çizen Bartık, "Irak'la ticari ilişkileri üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz. Hükumetin önümüzü açması işlerimizi daha da kolaylaştırır" değerlendirmesinde bulundu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir