Gürsu OSB'den kamulaştırma engeline konut ve AVM çözümü

Kamulaştırma çalışmaları kapsamında OSB içinde hissesi bulunan vatandaşların mağdur olmaması için proje geliştiren Gürsü OSB, 21 bin metrekarelik arazisini OSB sınırlarından çıkartacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 


Esra ÖZARFAT

BURSA - Sanayi bölgesi içerisinde yer alan konutların kamulaştırılarak sanayi parseline dönüştürülmesi için başlattığı çalışmaları hızla devam ettiren Gürsu Organize Sanayi Bölgesi (GÜSAB), bir yıl içerisinde 11 bin metrekarelik alanda kamulaştırma yaptı.

Toplam 55 bin metrekarelik alanın kamulaştırılmasının ise 2013 yılının sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Kamulaştırmalar esnasında OSB sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların mağdur olmaması için Gürsu Belediyesi ile proje geliştirdiklerini belirten GÜ-SAB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, "Sanayici arkadaşları kamulaştırılacak alanları almaları için teşvik edip, arazilerini satacak arkadaşlara da aracılık ederek olası sıkıntıları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz.

Ayrıca belediye ile ortak bir proje geliştirip halen kamulaştırması yapılmamış 130 vatandaşın hisselerinin bulunduğu alanla ilgili de kentsel dönüşüm için düğmeye
bastık. Gürsu girişi olan Cengiz Topel Caddesi'nin batı tarafında GÜ-SAB'a ait 21 bin metrekare bir alan var. Onu GÜSAB'ın OSB sınırlarının dışına çıkartıp, belediyenin de arsa katkısıyla toplamda 50 bin metrekarelik bir alanda konut ve AVM projesi hayata geçireceğiz. Hem OSB içinde kalmış olan vatandaşların mağduriyetini önlemeyi, hem
de ilçeye vizyon kazandıracak bir proje yapmayı istiyoruz" açıklamasını yaptı. Bu konuyla ilgili Sanayi Bakanlığı'nda yaptıkları görüşmelerin olumlu olduğunu ifade eden Aydın, projenin yaklaşık 35 milyon TL'ye mal olacağını, önümüzdeki yılın ilk yarısında temel atılarak proje başlanılacağını kaydetti.

Doğalgaz dönüşüm santralini satın aldık

Yakıt depolamasına son verilerek 2005 yılından itibaren doğalgaz kullanmaya başlayan bölgede sanayicilere ucuz ve temiz yakıt temin etmeyi hedeflediklerini dile getiren Aydın, bölgede yer alan Ak Enerji'ye ait doğalgaz dönüşüm santralini geçen yıl 20 milyon dolara satın aldıklarını hatırlattı. Enerji santralinin Aralık ayında deneme üretimlerine başlayacağını vurgulayan Yunus Aydın konuyla ilgili şu bilgileri verdi;
"Santrali Global Enerji adlı bir enerji şirketiyle beraber yap - işlet - devret metoduyla hayata geçirdik. Aralık ayında ilk etapta deneme üretimlerine başlanacak. Ardından yeni yılla beraber tam kapasite faaliyete geçecek. Doğalgazdan elektrik üreterek buradaki sanayiciye ucuz, temiz ve kesintisiz enerji temin edeceğiz. 2 megavatı yedek ünite olmak üzere toplam 14 megavatlık bir enerji kapasitesine sahip olacağız."

Sorunlar 2015'e kadar halledilecek

GÜSAB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın,Türkiye’de sanayici ve işadamları derneklerinin oluşturduğu ilk OSB olma özelliğine sahip olan GÜSAB’da 78 faal fabrikanın bulunduğu belirterek, "Bölgede ağırlıklı tekstil sektöründe olmak üzere 10 bin kişi istihdam ediliyor. 101 hektarlık alanda kurulu olan OSB’de 119 parsel var. Kamulaştırması yapılacak alanlarla birlikte OSB’de yatırımcılara daha fazla alan açılacak. 2001 yılından bu yana ciddi bir yapılanmaya giderek altyapı yatırımlarını tamamladık. Yüzde 70 olan doluluk oranını uygun enerji üretimi ve ucuz arsa ile yüzde 100’e çıkarmaya çalışıyoruz. Bundan sonraki hizmetler OSB’nin görselliğine ve çevre düzenlemesine yönelik olacak. Ortak sağlık ve iş güvenliği merkezleri ile ilgili yeni kurumlar oluşturacağız. OSB’de bir de kreş açacağız" diye konuştu. 2015’te bütün sorunlarını halletmiş bir OSB olarak faaliyetlerimize devam edeceklerini vurgulayan Aydın, "Arıtma tesisi hizmetini Kestel OSB ve Barakfakih’te bulunan sanayi kuruluşlarıyla birlikte bölgede yer alan Yeşilçevre Arıtma Tesisi’nden aldık. Bölgedeki tekstil firmalaır ağırlıklı olarak boyahanelerden oluşuyor. Bölge 500 milyon dolarlık bir ihracat hacmine sahip. Üretimin yüzde 50’den fazlası ihraç ediliyor. Firmaların neredeyse tamamı muhakkak ihracat yapıyor" dedi.