Güvensiz ürünler için 2 milyon 900 bin idari para cezası

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, "4 yıllık piyasa gözetimi uygulamamız sonunda ürünleri güvensiz bulunan üretici ve ithalatçılara 2 milyon 887 bin 759 lira idari para cezası uygulandı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Bakanlığın kuruluşundan itibaren 4 yıllık piyasa gözetimi uygulaması sonunda, ürünleri güvensiz bulunan üretici ve ithalatçılara 2 milyon 887 bin 759 lira idari para cezası, ayrıca güvensiz ürünlerin ilanı, toplatılması ve imhası cezalarının uygulandığını bildirdi.

Canikli, Dünya Tüketici Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, günümüzde gelişmiş ekonomilerin en temel nitelikleri arasında tüketici haklarına gösterilen saygı ve duyarlılığın yer aldığını belirtti. 

Sahip oldukları kadim medeniyetin de tüketicilerin korunması alanında, esnaf ve sanatkarların uymaya zorunlu olduğu çalışma ilkelerini, "nizamlar" şeklinde yayınlayan hassas bir yaklaşımı barındırdığını aktaran Canikli, şunları kaydetti:

"Bin yıllık Ahilik geleneğimiz, satın aldığı bir üründe aldatıldığını düşünen kişiye, en üst Ahilik kurumuna kadar şikayet hakkı tanıyarak, 'velinimet' olarak konumlandırdığı tüketiciye en geniş hakları asırlar öncesinden teslim etmiştir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, ticari hayata ilişkin yürüttüğümüz çalışmaları insan odaklı bir çerçevede sürdürmekteyiz. Tüketicilerimizin gelişmiş ülkelerde yaşayan tüketicilerle aynı haklara sahip olmaları, bilgilendirilmeleri, yasal haklarını kullanmaları ve kendilerini temsil etme konusunda özendirilmeleri hususlarına büyük önem vermekte ve çalışmalarımızı bu anlayışla yürütmekteyiz. 

Bu çerçevede tüketicileri daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirlerin alınması, hak arama yollarının kolaylaştırılması, tüketicinin bilgilendirilmesine ağırlık verilmesi, bürokrasinin azaltılması ve hakkaniyete uygun bir ceza sisteminin oluşturulması amacıyla Bakanlığımız tarafından hazırlanan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmiş, bu kanuna istinaden 23 adet yönetmelik hazırlanmıştır. Ayıplı mal ve hizmetlerden tüketici kredilerine, taksitli satışlardan paket tur ve devre tatil sözleşmelerine kadar tüketicinin taraf olduğu çok sayıda alana ilişkin ayrıntılı düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte 76 milyon tüketicimiz daha ileri seviyede haklara sahip olmuş, tüketicilerin hak arama yolları daha da kolaylaşmıştır."

Tüketicinin korunmasına yönelik yürüttükleri diğer bir faaliyetin de sorunları kaynağından çözmek amacıyla yaptıkları piyasa gözetimi ve denetimi olduğunu belirten Canikli, vatandaşların gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilmeleri için gümrüklerdeki denetimlerin yanı sıra piyasaya arz edilmiş ürünler üzerindeki denetimleri de artırdıklarını ifade etti. 

Bakan Canikli, denetimini yaptıkları 715 binin üzerindeki ürün içerisinde oyuncaklara ayrı bir önem vererek, çocukların sağlıklı oyuncaklarla oynayabilmesi için büyük çaba harcadıklarını bildirdi. 

"Güvensizlik oranı geçen yıl yüzde 6,4'e geriledi" 

Hem iç piyasadaki hem de ithalat aşamasındaki tüm tüketici ürünlerinin insan sağlığı, can ve mal güvenliği ile tüketicinin korunması açısından yüzde 100 güvenli olmasını sağlamak hedefine ulaşmak için Gümrük ve Ticaret denetmenlerinin yoğun denetimleri sonucunda 2011 yılında yüzde 38,64 olan tüm ürünlerdeki güvensizlik oranının, yıllar içinde düşerek, geçen yıl yüzde 6,4'e kadar gerilediğini aktaran Canikli, şöyle devam etti: 

"Kırtasiye ürünlerinde 2011 yılında yüzde 53 olan güvensizlik oranı 2012 yılında yüzde 24'e, 2013 yılında yüzde 17,5'e, 2014 yılında ise yüzde 11'e kadar düşmüştür. Bakanlığımızın kuruluşundan itibaren 4 yıllık piyasa gözetimi uygulamamız sonunda ürünleri güvensiz bulunan üretici ve ithalatçılara 2 milyon 887 bin 759 lira idari para cezası, ayrıca güvensiz ürünlerin ilanı, toplatılması ve imhası cezaları uygulanmıştır. 

Tüketici haklarının korunması konusunda lokomotif görevi üstlenmiş olan ve bugün sayıları bin 3'e ulaşan tüketici hakem heyetlerimize yapılan başvuru sayısı 2012 yılında 446 bin 54, 2013 yılında 833 bin 854 iken, 2014 yılında bu sayı 5 milyon 445 bin 308'e ulaşmıştır. Diğer yandan, Bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu aracılığıyla televizyon, gazete, dergi, internet sitesi, afiş, açık hava gibi tüm yazılı ve görsel mecralarda yayınlanan reklamları denetlemek suretiyle tüketicilerin aldatılması önlenmektedir. Reklam Kurulu tarafından 2014 yılında toplam 17 milyon 56 bin 915 lira idari para cezası uygulanmıştır." 

"Geleneksel Tüketici Ödülleri 19 Mart'ta sahiplerini bulacak"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, bunların yanı sıra tüketici bilincini geliştirmek ve bu yönde hak arama alışkanlıklarını yaygınlaştırmak, tüketici haklarına saygılı kişi, kurum ve kuruluşları teşvik amacıyla bu yıl 18'ncisi düzenlenecek Geleneksel Tüketici Ödülleri'nin, 19 Mart 2015'te sahiplerini bulacağını açıkladı. 

"Güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans" prensibi ve "Bilinçli tüketici, basiretli tacir" anlayışı içinde devam eden tüm çalışmalar neticesinde, tüketicinin korunması alanında bir farkındalık oluşturarak, tüketicilerin bilinçlenmesini ve haklarını kolayca aramasını hedeflediklerini belirten Canikli, Bu hedef doğrultusunda çalışmaların artarak devam edeceğini bildirdi. Canikli, tüm tüketicilerin 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü'nü kutladı.