Haberleşmede altyapı haritası görüşe açıldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun talebi üzerine işletmeciler, bilişim sistemlerine uzaktan erişim sağlamakla yükümlü olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından elektronik haberleşme altyapı tesislerine ilişkin asgari gerekliliklerin belirlenmesi ve denetlenmesi amacıyla hazırlanan taslak kamuoyunun görüşüne sunuldu.

Elektronik haberleşme altyapı tesislerine ilişkin asgari gerekliliklerin belirlenmesi ve denetlenmesi amacıyla hazırlanan, "Elektronik Haberleşme Altyapısı ve Bilgi Sistemine (EHABS) İlişkin Yönetmelik Taslak", mevcut haliyle yürürlüğe girerse işletmeciler elektronik haberleşme altyapılarına, şebekelerine ve hizmetlerine ilişkin bilgileri EHABS veri tabanına kaydetmekle, bilgilerin doğruluğunu ve güncelliğini sağlamakla yükümlü olacak.

Sabit ve Mobil Haberleşme Altyapısı veya Şebekelerinde Kullanılan Her Türlü Kablo ve Benzeri Gerecin Taşınmazlardan Geçirilmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında geçiş hakkını kullanacak işletmeciler, BTK tarafından yayımlanan Elektronik Haberleşme Altyapı Tesisleri Referans Dokümanına uymak zorunda olacak.

İşletmeciler tarafından inşa edilen altyapıların söz konusu dokümana uyup uymadığı BTK tarafından denetlenecek.

BTK'nın talebi üzerine işletmeciler, bilişim sistemlerine uzaktan erişim sağlamakla yükümlü olacak.
Söz konusu taslak için görüş ve öneriler, 16 Mart'a kadar BTK'ya iletilecek.

Sistem 7 gün 24 saat esasına göre çalışacak

Elektronik haberleşme altyapı bilgilerinin tek merkezde toplanması, yönetilmesi, işlenmesi, analizi ve bunlara ilişkin süreçlerin oluşturulup yürütülmesi ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının bilişim sistemleri ve altyapıları ile entegrasyonunun sağlanması için gerekli donanım ve yazılım sistemini içeren coğrafi bilgi sisteminin kurulması sağlanacak.

e-Dönüşüm Türkiye Projesi Birlikte Çalışılabilirlik Esasları Rehberine uygun olarak hazırlanacak sistem, elektronik imza uygulamalarının altyapı standartlarına ve protokollerine uygun olacak. 7 gün 24 saat hizmet esasına göre sorunsuz, kesintisiz ve hatasız çalışacak şekilde tasarlanan EHABS için gerekli tüm donanım, yazılım, lisans ve benzeri malzeme kalemleri ile garanti kapsamındaki teknik destek yüklenici tarafından sağlanacak. 

Yüklenici, EHABSX'de bulunan verilerin gizliliğini, güvenliğini, bütünlüğünü ve erişilebilirliğini sağlayacak tedbirleri alacak. 

İnternet üzerinden kullanımı esnasında uygulama ve içerik dili Türkçe ile İngilizce olacak EHABS, 3 bin kullanıcıya sorunsuz ve yüksek performansla hizmet edebilecek şekilde yapılandırılacak. Bu kullanıcıların en fazla yüzde 30’u sisteme eş zamanlı olarak bağlanabilecek ve işlem yapabilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir