Halkbank: 500 yeni eleman alacağız

Bankanın 2008 finansal sonuçları ve 2009 hedeflerini açıklayan Aydın, bireyselde sektörün çok üstünde büyüme kat ettiklerine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, geçen yıl 1 milyar 18 milyon lira kazandıklarını belirtti ve 2009'da yeni şube açtıklarında 500 kadar yeni eleman daha işe başlatabileceklerini ifade etti.

"Yaklaşık yüzde 10'luk düşüşümüz var" diyen Aydın, bankanın 2008 finansal sonuçları ve 2009 yılı hedeflerinin açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, kredi kartlarında ve tüketici kredilerinde yüzde 47'lik artış sağladıklarını, konuttaki artışın, toplam bireysel artışın altında olduğunu, ancak bireyselde sektörün çok üstünde büyüme kat ettiklerini anlattı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) kayıtlarına göre ilk 500'deki firmaların yüzde 80'i ile çalıştıklarını, küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) kredilerinde yüzde 45,2'lik artış sağladıklarını kaydeden Aydın, ticaret ve sanayi odalarıyla yaptıkları işbirlikleri sonucunda 7 bin 969 firmaya 1,3 milyar lira kredi kullandırdıklarını bildirdi.

Aydın, Eylül 2008'den bu yana 24 bin 500 yeni ticari müşteri kazandıklarını ifade ederek, toplam aktiflerde kredi payının yüzde 50'yi geçtiğini söyledi.

Hiçbir mevduatı büyümek için toplamadıklarına işaret eden Aydın, "Bankanın asli görevi topladığımız her mevduatı reel sektöre kredi olarak vermek. Şu anda bizim bu oranımız yüzde 64,2" dedi.

"Ağlanacak bişey yok"

Hüseyin Aydın, toplam kredilerdeki pazar paylarının yüzde 6,7'ye ve bireyselde yüzde 4,8'e geldiğini bildirdi. Sorunlu kredi toplam kredi rasyosunun yüzde 5,4 iken, şu anda yüzde 4,7 olduğunu aktaran Aydın, "Demek ki, öyle birilerinin söylediği gibi çok acayip kötü bir durum yok. Elbette eylülün öncesi ile sonrası birbirinden farklı. Ama öyle 'yandım, öldüm, bittim' diyecek şey yok" dedi.

3 bin 378 firma ve 480 milyon 960 bin lirayı yapılandırdıklarını ifade eden Aydın, hem aktif kalitelerini koruduklarını hem de firmaları yaşattıklarını söyledi.

2007'de bir milyar 131 milyon, geçen yıl 1 milyar 18 milyon lira kazandıklarını bildiren Aydın, "Yaklaşık yüzde 10'luk düşüşümüz var. Sektöre baktığımız zaman benzer paralelde hareket ettiğimizi burada da görüyoruz" dedi.

Aydın, bankanın özkaynak karlılığının yüzde 23,5, aktif karlılığın yüzde 2,2 olduğunu kaydederek, "Bu oranlar bugün gelişmiş ekonomilerdeki, bizden çok daha yaşlı bankalarda bu oranları duydukları zaman çok ciddi anlamda gıpta ediyorlar. Özkaynak karlılığımızın yüzde 23,5 olması Türk bankacılığının son derece sağlıklı olduğunun son derece net bir göstergesi" diye konuştu.

"Asgari 25 tane yeni şube açacağız"

Halkbank Genel Müdürü Aydın, 2008'de 2003 adet personel aldıkları, "Krizin içinde olduğumuz dönemde işe başlattığımız arkadaş sayısı 521. Kafamıza güneş falan geçmemişti, bir şey de düşmemişti. Biz geleceği pozitif olarak almasak birilerinin eleman çıkarttığı bir dönemde niçin alalım?" diye konuştu.

Geçen yıl 32 adet, bu yıl 11 adet şube açtıklarını belirten Aydın, "Asgari 25 tane yeni şube açacağız" dedi.

Aydın, 2009'da sektör ortalamasının üstünde kredi büyümesi sağlayacaklarını, bunu yapabilecek yüksek likidite ve kaynağa sahip bulunduklarını vurgulayarak, mevduatta tabana yaygınlık konusunda gayret göstereceklerini, bunun da yüksek mevduatlar "peşinde koşmayacakları" şeklinde anlaşılabileceğini ve tabana yaygın mevduat ve müşteri adetlerinin artırılmasını esas alacaklarını söyledi.

"500 kadar yeni eleman işe alabiliriz"

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2009'da yeni şube açtıklarında 500 kadar yeni eleman daha işe başlatabileceklerini belirtti.

Aydın, Merkez Bankasının faiz indirimlerinin, bankaların kaynak maliyetlerini aşağıya yönelttiğini bildirdi.

Yaklaşık 300 bin esnafın şu anda kendilerinin kredili müşterisi olduğunu ve yaklaşık 3,2 milyar lira kredisi bulunduğunu kaydeden Aydın, "Esnafın bu krediyi kullanma maliyeti bugün yüzde 12. Ayın 16'sından itibaren faiz oranımızı aşağı çekiyoruz, artık esnaf Halk Bankasından esnaf kredisine yüzde 10 faiz ödeyecek" dedi.

Aydın, KOBİ'lerin, ticari firmaların, müşterilerin kullandığı kredi faizlerini de aşağı yönlü revize edeceklerini kaydetti.

Personel sayısına ilişkin bir soru üzerine Aydın, geçen yıl Anadolu Üniversitesine sınav yaptırdıklarını ve ilk aşama eleman alımı yaptıklarını, ikinci aşamada ileride muhtemel şube açılışları için "şube açıldığında çağrılmak üzere" diye kayıt ettiklerini anlattı.

Aydın, "Dolayısıyla halen elimizde 2009'da başlattığımız kadar çağırabileceğimiz eleman var. Yeni şube açtığımızda sanıyorum 500 kadar, 2009'da yeni eleman daha işe başlatabiliriz. Sadece teftiş kuruluna münhasır olmak üzere temmuz ayında yeni bir sınav açacağız" diye konuştu.

"Düşüş mevduat maliyetinin artışının bir sonucudur"

Aydın, bir gazetecinin "Halkbank'ın bilançosunun yüzde 40-45 arttığı bir dönemde karın yüzde 10 düşmesini neye bağlıyorsunuz" sorusuna, "Tamamı bilançonun pasifindeki mevduat maliyetinin artışının bir sonucudur" yanıtını verdi.

Merkez Bankasının likiditede sağladığı imkanlardan bu dönem yararlanmayı planladıklarını söyleyen Aydın, "Biz daha az maliyetli mevduat için tabana yaygın mevduatı seçtik" dedi.

Aydın, bankanın bu seneki karlılık durumuyla ilgili bilgi vererek, bu seneki durumun geçen sene ilk çeyrekteki başarıyla aynı grafiği gösterdiğini söyledi.

Temettüyle ilgili Halkbank'ın son 4-5 yılda aktardığı para miktarının 4,2 milyar lira olduğunu bildiren Aydın, bankanın geçmişte ciddi anlamda temettü ödemiş bir banka olduğunu vurguladı.

Toplantıda verilen bilgiye göre Halkbank'ın 2007 yılı sonunda 40,2 milyar lira olan toplam aktifi, 2008 yıl sonu itibariyle 51,1 milyar liraya ulaştı. Bankanın mevduatı geçen yıl 30,8 milyar liradan 40,3 milyar liraya yükseldi.

Bankanın 2007 yıl sonunda 18,1 milyar lira olan toplam kredi miktarı 2008'de 25,8 milyar liraya yükseldi.