Hamdi Akın: Yaptığımız ihracat yoluyla devir!

Son 7 ay içinde 1 milyar 230 milyon dolarlık hisse satışı ve devir gerçekleştiren Akfen'in patronu Hamdi Akın, "Yaptığımız şey ihracat" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ

Geçtiğimiz haziran ayında TAV Havalimanları Holding’de kalan yüzde 8.1’lik payını 160 milyon dolara Fransa merkezli Aéroports de Paris Group’a satan Akfen Holding’ten önceki gün çok daha büyük bir satış haberi geldi. Son dönemde grup şirketlerinin yeniden yapılandırılması sonrasında Akfen Holding çatısı altında kalan Mersin Limanı’ndaki yüzde 50 hissenin yüzde 40’ının Avustralyalı IFM Investors’a 869 milyon dolara satışı açıklandı. Şirketin patronu Hamdi Akın, “RES projeleri için sağladığımız 200 milyon dolarla birlikte son dönemde yaptığımız hisse devri ile getirdiğimiz kaynak 1 milyar 230 milyon dolardır. Bunlar ihracattır. İhracat yoluyla devirdir. Son 7 yılda her yıl ortalama 400 milyon dolarlık hisse ihracatı gerçekleştirmişiz. Bu da ihracattır, hem de ithalatsız, net ihracattır” dedi.

Mersin Limanı’nı 2006 yılında Singapur’lu PSA ile birlikte 755 milyon dolara alan Akfen Holding, 10 yıl içinde satın alma bedeli ile birlikte 1 milyar 250 milyon dolar yatırımla büyüttüğü limanda hisse satışı yaptı. Daha önce yarısına sahip olduğu limanda yüzde 10 payla küçük ortak olarak kaldı. Bu satış sonrası değerlendirmesini sorduğumuz Hamdi Akın, şu açıklamaları yaptı:

'Başkan olarak devam edeceğim'

- Mersin Limanı ile ilgili pazarlığımız 7 – 8 ay sürdü. Satıştan, fiyattan memnunuz. Yüzde 10 hissemiz kaldı. Onlar da kalmamı istedi, ben de istedim. Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam edeceğim. Güzel, değerli bir varlıktı. İyi bir yerin müşterisi oluyor. Yaptığımız işlemler varlık fonu gibi. Öyle çalışıyoruz. Alıyoruz, satıyoruz. Ancak son işlemlerimiz tamamen ihracat aslında. Yenilenebilir enerji yatırımları için EBRD ve IFC’yle ortaklık yaparak 200 milyon dolarlık kaynak sağlamıştık. Karşılığında verdiğimiz kağıttır. TAV’da hissemizi sattık. 160 milyon dolar kaynak sağladık. Verdiğimiz hisse senedidir. Toplamda 1 milyar 230 milyon dolar kaynak getirmişiz. 7 ay içinde yaptığımız ihracat bu. Ne ihracatı? Hisse ihracatı! Bizde ithal ikamesi yok. Bu ihracat geliri için ithalat yapmadık. Net ihracat! Başka bir şirket 100 milyon dolarlık ihracat için 50 milyon dolarlık diyelim ithalat yapıyor. Bu öyle değil. Biz içerde satış yapmadık. Yabancı sermayeye satış yaptık. Bunlar ihracat yoluyla devirdir. TİM ihracatçıları ödüllendiriyor, listeye alıyor. Bunu da almalı. Bu da ihracat.

- Son 7 senede toplamda 2.8 milyar dolarlık ihracat yapmışız. Yıllık ortalaması 400 milyon dolara geliyor. Her sene ortalama 400 milyon dolarlık hisse ihraç etmişim. Bu özendirilmeli. Şirketler bu yolla Türkiye’nin ihracatına katkıda bulunuyor.

- Bir şirketi alıyoruz veya kuruyoruz. 10 sene, 20 sene emek verip büyütüyoruz. Sonra ihraç ediyoruz. Net döviz girişi sağlıyoruz. Mersin Limanı’nı aldık, yatırım yaptık. Alım bedeli ve yatırımlarla koyduğumuz para 1 milyar 250 milyon dolardır. 10 senedir yatırım yapıyoruz. Şimdi satış değerine bakınca alıcının değerini anladığını görüyoruz. Herkes iyi mal almak istiyor.

'Yatırımda kullanacağız'

- Mersin Limanı’nda yüzde 40 hissemizi 870 milyon dolara sattık. Bu zamanda böyle rakamlar önemli. Son iki ayda yaptığımız hisse ihracatı 1 milyar 30 milyon dolar. Parayı yatırımlarımızda kullanacağız. 2019 da dahil 6.9 milyar liralık yatırım yapacağız.

- RES yatırımları 3 sene sürüyor. Tabii bunlar için kredi de kullanıyoruz. Hem borç ödeyeceğiz hem yatırım yapacağız.

- İDO’yu da satabiliriz. Alan olursa kıymetini veren olursa satabiliriz. Belirttiğim gibi, varlık fonu gibi çalışıyoruz.

İDO’yu alırken paketin içinde olan Ambarlı’daki arsayı hala devralamadık. Konu mahkemededir.