Hava-İş ilk yıl için yüzde 5+5 zam istedi

THY'ye yeni bir teklif paketi sunan sendika, müzakerelere geri dönmeye hazır olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hava-İş Sendikası, Türk Hava Yolları'nda devam eden grevin sona ermesi için şirket yönetimine altı aylık dönemlerde yüzde 5 zam da içeren yeni bir öneri paketi sundu.

Hava-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, gelinen durumda THY'nin daha önce yaptığı açıklama üzerinde yönetim kurullarını dün gece topladıklarını ve 24'üncü dönem Toplu İş Sözleşmesini imzalamak için yeni bir teklif paketi sunduklarını söyledi.

THY yönetimi 17 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamada Hava-İş Sendikası'nı 22 Mayıs tarihine kadar 24'üncü Dönem Toplu İş Sözleşmesi'ni (TİS) imzalamaya çağırmış, aksi taktirde 23'üncü Dönem sözleşmeleri geçerli olmak üzere uygun bir ücret artışı yapacağını açıklamıştı.

Sendika 15 Mayıs tarihinden bu yana daha önce işten çıkarılan 305 kişinin geri alınmasını toplu iş sözleşmesinde bir ön koşul olarak ileri sürüyor ve grev yapıyor. Ancak THY'nin yaptığı açıklamalara göre grevin şirketin uçuşları üzerinde önemli bir etkisi olmadı.

Sendikanın internet sitesinde yayınlanan öneri paketine göre sendika müzakerelere geri dönmeye hazır olduğunu açıkladı.

Sendikanın öneri paketinde ücretlerle ilgili olarak 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ilk altı ayda 200 TL seyyanen zam ve yüzde 5 iş ve uçuş tazminatlarına zam isteniyor.

Devam eden dört adet altı aylık dönemlerde de yine yüzde 5 iş ve uçuş tazminatlarına zam talep ediliyor.

Öneride daha önce ön koşul olarak öne sürülen işten çıkarılan 305 kişi ile ilgili olarak da mahkeme kararları ve bu mahkeme kararlarını kesinleştiren Yargıtay onamaları çerçevesinde verilen işe iade kararları dikkate alınarak, THY Genel Müdürlüğü'ne bu kararları bildirilen üyelerin işe iade işlemlerinin yerine getirilmesi, kararlar oluştukça bu işlemlere bu yönlü devam edileceğinin işverence kabul ve taahhüt edilmesi de isteniyor.