Hava-İş'ten Çelik ve Şöhret'e suç duyurusu

Sendika, görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla Bakan Çelik ve Çalışma Genel Müdürü Şöhret hakkında suç duyurusunda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk-İş'e bağlı Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), "kesinleşmiş bir iş kolu tespiti hakkında yapılan itirazı işleme koyarak görevlerini kötüye kullandıkları" iddiasıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Çalışma Genel Müdürü Fikret Şöhret hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Hava-İş'ten yapılan açıklamaya göre, 2 Ocakta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verilen dilekçede, Hava-İş'in 21 sayılı hava taşımacılığı iş kolunda yetkili tek sendika olduğu, THY Teknik A.Ş adlı iş yerinde, yürürlük süresi 1 Ocak 2007 ile 31 Aralık 2008 tarihleri olan işletme tipi birinci dönem toplu iş sözleşmesinin imzalandığı belirtildi.

Halen bu iş yerinde 2 bin 500 personelin çalıştığı, personelin yüzde 99'a yakınının sendikaya üye olduğu belirtilen dilekçede, sendikanın, bu iş yeriyle ilgili 31 Aralık 2008 tarihinde bitecek yürürlük süresi dikkate alınarak 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev Lokavt Yasası'nın 13. maddesine uygun olarak, 30 Ekim 2008 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına THY Teknik A.Ş iş yeri için yetki tespit başvurusunda bulunduğu bildirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, THY Teknik A.Ş işverenliği ve Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Çelik-İş adlı sendika tarafından iş kolu itirazında bulunulduğu, bu nedenle de yetki tespit işlemi talebiyle ilgili bir işlem yapılmayacağını bildiren yazısının sendikaya tebliğ edildiği kaydedildi.

Sendikanın buna istinaden bu işlemin maddi bir hata olduğunu, hukuken itirazın kabul edilmemesi gerektiğini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirdiği anlatılan dilekçede, şifahi olarak söz konusu bakanlığın bu itirazı işleme koyduğu ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığınca inceleme ve tespit işlemleri yapılacağının öğrenildiği vurgulandı.

THY Teknik A.Ş iş yerinin 21 sayılı hava taşımacılığı iş kolunda olduğuna yönelik bu itirazları işleme koymanın hukuken mümkün olmadığı öne sürülen dilekçede, bakanlığın, 2821 sayılı Sendikalar Yasası'nın 4. maddesini açıkça ihlal ederek, görevi kötüye kullanan bir işlem uyguladığı iddia edildi.