Havaalanlarına 'yüz tanıma sistemleri’ geliyor
Bakanlık bünyesindeki gümrük kapılarını 7/24 online izlemeye aldıklarını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “yüz tanıma sistemleri”nin havaalanlarına da kurulacağını, ABD’den ithal mobil cihazların 1-2 ay içinde geleceğini söyledi.
Ülkeye yasadışı girişlerin önlenmesi amacıyla kurulan “Yüz Tanıma sistemleri” havaalanlarına da geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Doğu ve Güneydoğu kapıları başta olmak üzere, gümrüklerden girenleri kayda alıyoruz. Hepsini online izliyoruz. Havalimanlarında da bunu başlatacağız. 1-2 ay içinde mobil cihazlar gelecek. ABD’den ithal ediliyor. Yüz tanıma için bir iki ay içinde cihazları getirmiş olacağız” dedi.
Bakan Tüfenkci, havalimanları için test süreçleri tamamlanmış diğer bir gelişmenin de X-Ray’li taramanın olacağını ifade ederek şöyle konuştu: “Bagajınız uçaktan indiğinde, siz daha bagajınızı almadan bagajınız otomatik bir incelemeden geçmiş olacak. X-Ray’lerden geçerek, riskli veya şüpheli yolcuyu ayıracak. Diğer yolcular bir zaman kaybı olmadan geçiş yapacak. Burada hem hız, hem de konfor sağlanacak. Şimdi elle ya da şüphe üzerine, herkesin içinde ‘valizini aç, arayacağız bunları’ diyoruz. Bu bitecek. Özel hava meydanlarıyla da konuştuk. Bir yer tahsis edecekler. Ayrıca şüphelenilen yolcu bir kabin içinde aranıp denetlenecek.”
Bakanlık bünyesindeki gümrük kapılarını 7/24 online izleme yapan Komuta Kontrol Merkezi’ni gazetecilere gezdiren Bakan Tüfenkci buradaki faaliyetler hakkında da bilgi verdi. Komuta Kontrol Merkezi’nde 442 m2’lik bir alanda 58 izleme ekranında 27 operatör görev yapıyor. 14 kara sınır kapısı ile 3 deniz limanı ve 2 iç gümrük idaresi olmak üzere 19 gümrük sahası eşzamanlı olarak izleniyor. Merkezde, Türkiye üzerinden transit olarak geçen araçlar uydu üzerinden Araç Takip Sistemi ile takip ediliyor. Akaryakıt Takip Sistemi ile transit akaryakıt yükü taşımasına izin verilen firmaların tüm araçları da uydu üzerinden izleniyor. İP kameralar sayesinde özellikle gümrük kapılarındaki mülteci girişleri de kare kare takip edilebiliyor.
‘Kapılarda kolaylık sağlayacağız, ihracatçı işlemini online izleyecek’
“Dünya ekonomisi sıkıntılı. Gelişmekte olan ekonomiler dahi daralıyor. Bu süreçte rekabet edebilirliğimizi artırmamız için daha fazla çalışmamız lazım” diyen Bakan Tüfenkci, “Otomasyona geçip elektronik ortamda, ortak veri havuzu oluşturarak gümrüklerdeki bekleme sürelerini azaltmayı hedefl edik. Türkiye’nin en önemli rekabet unsurlarından biri pazarlara yakın olması ve ürünleri pazara hızlı şekilde intikal ettirebilmesi. Rekabet üstünlüğümüz buna bağlı. Biz birtakım kapılardaki bu kolaylığı sağlamadığımız sürece bu avantajımızı kaybedebiliriz. Zaten işçilikte ücret düzeyi anlamında şu an çok rekabet edebilir düzeyde değiliz. Kalite ve lojistik avantajımızla öne çıkmamız lazım. Hedefimiz, yıl sonu itibarıyla bilgisayarda Habur, Gürbulak veya Ambarlı’daki gümrükte ihracatçı konteynırı hangi işleme tabi ya da ithal ettiği ürün nerede kalmış, hangi işlemden geçiyor bunu görebilecek. Şifrelerle bu online izlenebilecek. Biz bunu bu yıl bakanlığımız bünyesinde, 2017’den itibaren de tüm ihracatçılarımızın kullanımına açacağız. Tabii ithalatçılarımızın da…” diye konuştu.
‘17 bin lira maaşla bilişim uzmanı arıyoruz’
Bakanlığı bünyesinde hem istihdamı verimli kullanmak hem de kaliteyi artırmak amacıyla teknolojiye yatırıma önem verdiğini kaydeden Bülent Tüfenkci şöyle konuştu: “Bu çerçevede uzmanlar arıyoruz. Ayda 17 bin lira maaşla 14 eleman alacağız. Teknoloji Yatırım Başkanlığı’mıza bilişim uzmanı alınacak. Yazılımcı olacak bunlar. Bilişim altyapımız güçlü. Hem yazılımı hızlı yapabilecek, hem mevcut sisteme hakim olacak. Tüketiciyle ilgili birçok veriyi elektronik ortama taşıyoruz. Bunlarla ilgili de iyi yazılımcılarla çalışmak istiyoruz. Piyasa şartları neyse o maaşları ödeyeceğiz. Sözleşmeli olacaklar. Zaten kamuda sözleşmeli olunca kadrolu gibi olmuş oluyorsunuz. Maliye Bakanlığı bize çok büyük destek sağlıyor. Çalışmaları görüp geri dönüşe bakılacak ve bu sayı daha da artırılabilir. Maliye’nin olumlu dönüşü var yani. Türkiye’de toplanan vergilerin yüzde 20’sini biz topluyoruz. Bu teknolojik yenilemelerle kaçakları toparlıyoruz. O da Maliye’nin kasasına giriyor. O yüzden Maliye Bakanımız beni her gördüğünde ‘Bakanım ne kadar lazımsa gönderelim’ diyor.”
'İhracatçıdan 32 belge istiyoruz azaltmak için çalışmaya başladık'
Gümrüklerde formaliteleri, kağıtları ortadan kaldırıp tüm işlemleri hızlandırmak istediklerini kaydeden Bakan Bülent Tüfenkci, “Şu an bizim gümrüklerde 32’ye yakın belge var. Şimdi arkadaşlara bunlar üzerinde bir çalışma yapıyor. Gelişmiş ülkelere göre biz iki kat daha fazla belge istiyoruz. Bunu azaltmak lazım. Bu tür yükler kapılardaki yoğunluğu artırıyor. Biz buradan 100 TL kazanalım derken, ihracatçımıza belki de 100 milyar dolar kaybettiriyoruz. İyi hesaplamak lazım. Mesela, girişteki pasaport kontrollerini polisten alalım istiyorum. Çünkü iki işlem oluyor, bir polis bir kontrol ediyor, sonra şoför geliyor kontağı çalıştırıyor gümrüğe giriyor orada da kontrol ediliyor. İkisi de bu devletin memurları. Aynı veriler bilgisayar üzerinden görülüyor. Birine gitsin, işlemlerini yaptırsın bitsin gitsin” dedi. Transit yabancı araç geçişlerinde telafi edilmez zararlara neden olan kaçak OGS ve HGS geçişlerine de çözüm aradıklarını ifade eden Bakan Tüfenkci şöyle konuştu: “Kapıdan girerken 50 TL’lik bir kart vereceğiz. Çıkış kapısında da okutacağız. Ya da Ulaştırma Bakanlığı’nın son kapılara gelmeden önce kantar kontrol merkezleri var. Orada da çözebiliriz. Özel araçlarda da aynı sistemi konuşabiliriz. Daha bu konudaki çalışma olgunlaşmadı. Yakında bunu açıklarız. Yabancı araçların karıştığı trafik kazaları ile ilgili de bu sistemle izleme olabilir ama gümrükte beklemeyi uzatmamalıyız.”