Havacılıkta standardizasyon yok

"Türkiye'nin standardizasyon konusunda ne yazık ki en bakir ve en geri kaldığı alan havacılıktır. Bu alanda tamamen yokuz"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, "Türkiye'nin standardizasyon konusunda ne yazık ki en bakir ve en geri kaldığı alan havacılıktır. Bu alanda tamamen yokuz" dedi.

TSE ile Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi arasında standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarındaki işbirliğinin geliştirilmesi, üniversite personel ve öğrencilerine eğitim verilmesi ve iki kurum arasında ortaklaşa projeler gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan işbirliği protokolü, TSE Yönetim Kurulu Toplantı Salonu'nda TSE Başkanı Şentürk ve THK Üniversitesi Rektör Yardımcısı Müslüm Cengiz Taplamacıoğlu tarafından imzalandı.

Şentürk, burada yaptığı konuşmada standardizasyonun önemine değinerek, konunun küresel ekonomide büyük önem taşıdığını belirterek, şöyle konuştu:

"Dünya global bir köy haline geldi. Bu köyün de belli normları var, çağımız normlar çağı. Türkiye, artık bunlara uymak mı yada bu normları belirlemede etkin olmak mı, buna karar vermeli. Eğer bizim derdimiz sürekli normlara uymak olacaksa, sürekli arkadan gitmeye mahkumuz. Normları belirleyenler arasında girebileceksek önden giden ülke olabiliriz. Bizim bu noktaya gelebilmemiz için de akademik camiamızın bu işin içine girmesi gerekiyor. Bu işin temelinde üniversitelerimiz olmalı. Türkiye'nin standardizasyon konusunda en bakir ve en geri kaldığı alan havacılıktır ne yazık ki. Bu alanda tamamen yokuz."

- THK Rektör Yardımcısı Taplamacıoğlu

THK Üniversitesi Rektör Yardımcısı Müslüm Cengiz Taplamacıoğlu da havacılık sektörünün son dönemlerde hızlı bir gelişim süreci içinde olduklarını belirterek, sektörün son 7 yılda 10 kat büyüdüğünü ifade etti.

"Ülkemizde neden bizler pilot, uçak ve kabin hizmetleri de dahil olmak üzere kendimiz yetiştirmiyoruz, bırakın onu ihraç etmiyoruz?" diye soran Taplamacıoğlu, Türkiye'nin bunu yapacak potansiyele sahip olduğunu ve THK Üniversitesi'nin de bunun için kurulan bölgedeki ilk, dünyadaki ise 37'nci ihtisas üniversitesi olduğunu belirtti.

Taplamacıoğlu, 17 ambulans helikopterle de Sağlık Bakanlığı'na destek olacaklarını sözlerine ekledi.