Hayat Kimya, yıllık üretimini 195 bin tona çıkaracak

Şirket, Türkiye ve İran'da kuracağı iki yeni tesisle Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük temizlik üreticisi olmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Kocaeli'nin Başiskele ilçesi Yeniköy mevkisinde kurulu Hayat Temizlik ve Sağlık Ürünleri A.Ş, 100 milyon dolarlık ek yeni ana makine yatırımı ile Türkiye'deki toplam temizlik kağıdı üretim kapasitesini 65 bin tondan 130 bin tona çıkaracak, ikinci tesisi de İran'a kurarak yıllık 195 bin tonluk üretimle Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük temizlik kağıdı üreticisi olmanın hedefliyor.

Hayat Kimya Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan İdil, Hayat Kimya Fabrika Direktörü Lütfi Aydın ve Hayat Kimya Temizlik Kağıtları Pazarlama Müdürü Aysel Aydın, Kocaeli'de 15 Temmuzda başlamayı planladıkları ilave tesis yatırımı hakkında bilgi vermek için basın toplantısı düzenledi.

İdil, deterjan, çocuk bezi, hijyenik ped ve temizlik kağıtları sektöründe faaliyet gösteren Hayat Kimya'nın iki önemli yatırımla temizlik kağıdı üretim kapasitesini artıracağını belirterek, Türkiye'de yıllık 65 bin ton olan üretimi gelecek yılın son çeyreğinde 130 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

"Yıllık 130 bin tonluk üretimiyle Türkiye'nin en büyük temizlik kağıt üreticisi olacağız" diyen Aydın, yeni tesis yatırımının 100 milyon dolar olacağını, 500 kişilik ilave istihdam sağlanacağını ifade etti.

Yatırımların yurt içiyle sınırlı kalmayacağına değinen Aydın, şu bilgileri verdi:

"Kocaeli'deki yatırıma paralel, İran'ın Zencan eyaletine bağlı Abhar bölgesinde de yatırım yapılacak, yıllık 65 bin ton kapasiteli temizlik kağıdı üretim tesisi kurulacak. Bu yatırım da 2011'de devreye alınacak. Bu tesislerin toplamıyla Hayat Kimya, Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük temizlik kağıdı üreticisi olacak. İran'da temizlik kağıdı yatırımı yapılmadan önce gelecek yıl çocuk bezi ve hijyenik ped yatırımları devreye girecek. Bu ülkedeki toplam yatırım 150 milyon dolar civarında olacak. 2009'dan 2011'e kadar bu tesisler ve yapılacak diğer ilavelerle içinde bulunduğumuz küresel mali kriz döneminde Hayat Kimya'nın toplam yatırım tutarı 300 milyon doları bulacak."

Sektör liderliği hedefinde

Hayat Kimya Fabrika Direktörü Lütfi Aydın ise 3,5 yıl önce girdikleri temizlik kağıdı sektöründe kısa sayılabilecek bir süreçte pazarda ikinci büyük üretici konumuna geldiklerini ileri sürerek, yeni yatırımlarla sektör liderliğini elde edeceklerini dile getirdi.

Türkiye'de yıllık 330 bin ton olan temizlik kağıdı üretiminin 65 bin tonunu Hayat Kimya'nın karşıladığına işaret eden Aydın, Kocaeli'de 128 bin metrekare alana kuracakları tesiste Avrupa'nın en büyük ikinci tam otomatik yüksek deponun da bulunacağını kaydetti.