Hayvan hastanesi sayısı 27'ye ulaştı
Evde hayvan besleme modası, sağlıkta yeni bir sektörün doğmasına yol açtı. Ruhsatlı hayvan hastanelerinin sayısı 27'ye çıktı.
Kezban KARABOĞA
İSTANBUL - Türkiye'de hayvan hastanelerinin sayısı 27'ye ulaştı. Sadece istanbul'da 600 ruhsatlı klinik var. Bu hastanelerin bazılarında profesörler, doçentler, uzman veteriner hekimler çalışıyor.
Bazı hastanelerdeki hekim kadrosu 10'u buluyor. Anatolia hayvan hastanesinde 2 uzman, 7 veteriner hekim, 1 danışman profesör, bir cerrahi doçent, toplam 28 personel var. İstanbul Vet - Line 6 katlı binada 22 kadroyla hizmet veriyor. Yine Eskişehir Sempati Hayvan Hastanesi 4 katlı binada faaliyet gösteriyor. Anadolu'nun en büyük hastanesi olarak biliniyor.
Bu hastenelerde en az 70 lira muayene ücreti alınıyor. Rakam 100 lirayı bulabiliyor. Türkiye'deki sayısı 33 bini bulan veteriner hekimler, birleşerek klinikler, hastaneler kuruyor. Özel klinisyenlerin sayısının 6-7 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Sektörün gelişimi eğitim alanına yansıdı. Veteriner hekimlik fakültesi sayısı ise 20'yi geçti. Evde hayvan besleme, hayvanları aile bireyi olarak görme, aile bütçesinden harcama yapma eğilimi artıyor. Türkiye'de evinde, sokakta, bahçesinde çiftliğinde kedi köpek besleyenlerin sayısının 4 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Sektör sadece hastane, poliklinik, muayene değil aynı zamanda pet, aksesuar, mama, diğer hizmetler kuaför, pansiyon, yetiştiricilik vb. hizmet alanlarıyla birlikte sürekli büyüyor. Hem toplamda hayvan sahipliği sayısı hem de nitelikli hizmet talebi artıyor. Giderek daha fazla insan veteriner sağlık hizmeti alıyor, aşılama yaptırıyor. Artık insanlar sahip oldukları hayvanlar için karne almak, kulak küpesi yaptırmak veya hayvanını bir veteriner hekime veya en azından bir barınağa götürerek kısırlaştırılıp aşılanmasının gerekli olduğunu düşünüyor. Bu da koca bir sektörün doğmasına yolaçtı. Sektördeki gelişme yeni iş kapıları açıyor, klinikler, hastaneler, hayvan otelleri doğuyor. Komplike cerrahi operasyonların her klinikte yapılamaması nedeniyle girişimci veteriner hekimler bir araya gelerek, maliyetleri de minimize edebilmek için, hayvan hasteneleri kuruyor. Hayvan hastanelerinde tıpkı insan hekimliğinde olduğu gibi doğum, cerrahi, dahiliye gibi departmanlar oluşturuluyor. Hatta bunlar da kendi içlerinde dermatoloji, transfüzyon gibi benzeri bölümlere ayrılıyor.
İstanbul Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, "Hekimlerimiz arasında aynı sokağa ayrı ayrı birer klinik açmak yerine bir araya gelip tek bir mekanda poliklinik ya da hastane açma eğilimi var. Bu maliyetleri de düşürüyor. Bazı teknik sorunlar var ama o sorunları da aşalabilirlerse yakın zamanda hastane sayısının daha da artacağını düşünüyorum. 27 hastane içinde büyük hayvanlara hizmet veren yetiştirici birliklerinin kurduğu hastaneler var. Hayvan hastaneleri açıyorlar. Bunları da kattığımızda önümüzdeki 5-10 yıl içinde hem hastane sayısı hem de nitelikli hizmet miktarının artacağını, hayvan hastanelerinin sayısının 2'ye katlanacağını hatta bunu geçebileceğini düşünüyorum" dedi.
Özel hayvan kan bankası açılacak
Operasyonlar için sağlıklı kan kaynağı bulamadıklarını belirten Prof. Dr. Murat Arslan, "İstanbul Üniversitesi'nde hayvan kan bankasını 2006 yılında açtık. Ancak şu anda teknik nedenlerle kurumdaki çalışmalar yavaşlamış durumda. Kan gurubu tayini yapıyoruz fakat bir veteriner kliniğinde kan ihtiyacı olduğunda gönderemiyoruz. Teknik sorunları hallettikten sonra yeniden çalışmaya devam edeceğiz. Asıl olarak Türkiye'de özel bir hayvan kan bankasına ihtiyaç var. Şu anda mevuzat çalışılıyor. O tamamlanırsa Türkiye'de özel kan bankası açılacak" dedi.
Göz ameliyatı bin 750 lira
İstanbul'da hayvan hastanelerinde asgari muayene ücreti kedi ve köpekte 70 lira. Bu rakam büyük baş hayvanda daha fazla. Örneğin kedi için katarakt operasyonu 1.275 lira. Bu operasyon fako cihazıyla yapıldığında 1.750 liraya çıkıyor. Apse tedavisi 220 lirayken küçük doku yırtığı 180, büyük doku yırtığı 485 lira. Yapılması zorunlu aşılardan Rabies yani kuduz aşısı kedi ve köpekte de aynı fiyat yani 45 lira.
1.5 milyon lira yatırım gerekiyor
Türkiye'de yaklaşık 1.5 milyon liralık yatırımla bir hayvan hastanesi açmanın mümkün olduğunu belirten Murat Arslan, "İngiltere'de 2009 yılında 15 milyon sterlin yatırımla hayvan hastanesi açıldı. Bu hastanede beşeri hastanelerde bulunan MR'dan ultrasona cerrahi bazı teşhis cihazlarından kanser departmanlarına kadar her türlü her türlü makine ve teknik teçhiza, fizyoterapi, ortopedi departmanlarına kadar hepsi var. Türkiye'de de giderek gelişiyor. Bunu mama sektörünün gelişmesinden görüyoruz. Talep artıyor " diye konuştu.
İhtisas hayvan hastaneleri açılacak
Hayvan hastaneleri beşeri hastaneler gibi ihtisaslaşıyor. Bazı poliklinikler, hastaneler örneğin sadece gözle ilgili muayene, teşhis ve tedavi yapıyor. Aşı ya da başka bir hizmet vermiyor. Diş ve dermatoloji yani deri hastalıkları, dahili vakalarda ve özellikle cerrahide giderek ihtisaslaşma yaşanıyor. Murat Arslan, "İhtisaslaşma nedeniyle gelecekte ihtisas hastaneleri, cerrahi merkezleri, poliklinikleri açılabilir, bu yönde düşünen meslektaşlarımız var" dedi.
'Üretim ve eğitim çiftliği kurmalıyız'
Murat Arslan ilginç bir noktaya da dikkat çekiyor. Türkiye'deki kedi ve köpeklerin çoğunun kaçak yollardan Türkiye'ye getirldiğini belirten Arslan, "Hükümetin zaman geçirmeden kedi ve köpekte üretim yeri için teşvik vermesi gerekiyor. Bizde üretim yok. Türkiye'de üretim yüzde 1-2. Türkiye'kiler yerli ırk değil. Daha çok doğu bloku ülkelerinden aracın arkasında, valizde vb. yollarla gelen hayvanlar. Bu hayvancılığımız, toplum sağlığı ve ekonomik açıdan riskli ve kötü. Kontrolsüz geldiği için hastalık taşıyabilir. Ekonomik kayıp çünkü yurt dışına sürekli para gönderiyoruz. Yavaş yavaş kurulmaya başlandı eğer devlet de üretim yerlerine tıpkı büyük baş küçük başta olduğu gibi çok da büyük olmayan bir teşvik verirse hem burada üretiriz hem de kaçakçılığı önlemiş oluruz" diye konuştu.
İstanbul'da 1 milyon kedi köpek var
İstanbul'da 600 veteriner hekim kliniği var. Murat Arslan, bu rakamdan yola çıkarak İstanbul'daki hayvan sayısının sahipli ve kayıtlı pet (kedi-köpek) sayının yaklaşık 1 mliyon olduğunu söyledi.
Hayvan hastanesi açmak için ne yapmak gerekir?
Girişimci veteriner hekimlerin hayvan hastanesi kurabilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Hayvan Hastaneleri yönetmeliğinde belirtilen şartlara uymaları gerekiyor. Buna göre hazırlık yapıp bakanlığa başvuru yapılıyor. Örneğin en az 5 hekimi istihdam etmeniz gerekiyor. Bu hekimler arasında yönetici konumunda bir sorumlu hekim ve ayrıca dahiliye, cerrahi veya doğum konusunda doktorasını yapmış bir uzman veteriner hekimin olması gerekiyor. Ayrıca yardımcı personel ve anestezi uzmanları da olmalı. Bir hastanede 20-25 kişilik bir ekibin olması gerekiyor.
Animalia Hayvan Hastanesi Veteriner Hekimi İlhan Gökgöl:
'Yılda 18 bin hastaya bakıyoruz'
"Animalia Hayvan Hastanesi 1992'de Levent'te kuruldu. 2009'da Gökgöl Animallia Hayvan Polikliniği olarak yeniden yapılandık. Yılda ortalama 18 bin hasta görüyoruz. Bu rakamın ortalama 2 bin kadarı operasyon için gelen hastalarımızdan oluşuyor. Her tür operasyonu kliniğimizde yapabiliyoruz. 18-20 hasta yatarak, ayakta bakım için 4 poliniğimiz var. Özel hastane ve polikliniklerin artışı sektördeki talep ve verilen hizmet kalitesinden kaynaklanıyor. Önümüzdeki 5 yılda bu büyüme devam eder. En büyük problemimiz hayvan sayısının net bilinmememesi. Hayvan sayısındaki artış ivmeleri düşük. Evcil hayvan sahipliği gelecekte artacaktır. Yeni kuşaklar daha yoğun hayvan sevgisiyle geliyor."
Anatolia Hayvan Hastanesi Veteriner Hekimi Suhat Eren:
'Her türlü operasyon için teknik donanımız var'
Anatolia Hayvan Hastanesi, 1995'te Kadıköy Şaşkınbakkal'da açıldı. 18 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Yedi gün 24 saat açığız. Yirmi kişilik kadromuzda bir danışman profesör, kadrolu doçent, tecrübeli hekimlerimiz ve yardımcı personelimiz var. Operasyonlarımızı cerrahi doçenti ve anestezi konusunda uzman hekimimizle birlikte üç kişilik bir ekip her gün yapıyor. Her türlü operasyonu gerçekleştirecek teknik donanımız var. Kapalı devre anestezi ile göğüs cerrahisi, her türlü kırıklar ve geriatri hastalardaki müdahaleler dahil hastanemizde uyguluyoruz. Hastanemizde 10 Adet büyük köpek ve 30 adet kedi veya küçük köpek toplam 40 pet yatırabiliyoruz. Renkli dopler, CR xray ve kan tahlil cihazları var. Dört muayene odası, bir ameliyathanesi ve yoğun bakım odası ile aynı anda hem ameliyat yapıp hem dört hastayı muayenesini ve tahlillerini yapabiliriz.
Hastane Adı İli
1 Anatolia Hayvan Hastanesi İstanbul
2 Sempati Hayvan Hastanesi Eskişehir
3 Animalia Hayvan Hastanesi İstanbul
4 Vet Hospital Hayvan Hastanesi Ankara
5 Vet-Line Hayvan Hastanesi İstanbul
6 Terapi Hayvan Hastanesi İzmir
7 Türkyie Jokey Klübü Yarış Atları Hastanesi İstanbul
8 İnternational Veterinary Hospital Antalya
9 Atlantis Pet Hastanesi Muğla
10 TJK İzmir Hipodromu Yarış Atları Hastanesi İzmir
11 Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birli. Hayvan Has. Antalya
12 75. Yıl Hipodromu Yarış Atları Hastanesi Ankara
13 Akdeniz Hayvan Hastanesi Antalya
14 Antalya Hayvan Hastanesi Antalya
15 Fourvet Evcil Hayvan Hastanesi Ankara
16 Pet Hospital Hayvan Hastanesi Ankara
17 Pet Veteriner Hayvan Hastanesi Ankara
18 F.Ü. Veteriner Fakültesi Hastanesi Elazığ
19 İ.Ü Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi İstanbul
20 Özel Denizli Hayvan Hastanesi Denizli
21 Medika- Vet Hayvan Hastanesi Muğla
22 Bremen's pet Hospital Hayvan Hastanesi Antalya
23 U.Ü Veteriner Fakültesi Bursa
24 Metropol Hayvan Hastanesi İzmir
25 TJK Osmangazi Hipodromu Yarış Atları Hastanesi Bursa
26 Pales Hayvan Hastanesi Ankara
27 Akademi Hayvan Hastanesi Mersin